Termen cautat
Specialitate

TULBURARI PSIHICE SEXUALE


Imagini

TULBURARI PSIHICE SEXUALE

“Tulburarile de obiceiuri si impulsii” reprezinta o categorie de afectiuni psihice care se caracterizeaza prin comportament fara motivatie rationala clara, incontrolabil, determinat de impulsul de a actiona si contrar interesului propriu al persoanei in cauza. Pricina acestor disfunctii mentale este necunoscuta. Din aceasta categorie fac parte, printre altele si tulburarile de obiceiuri si impulsii privind comportamentul sexual, care la randul lor se compun din trei sub-categorii: tulburarile de identitate sexuala, cele de preferinta sexuala si problemele psihologice si comportamentale asociate dezvoltarii si orientarii sexuale.

  1. TULBURARI DE IDENTITATE SEXUALA

Aceasta clasa de afectiuni psihogenice cuprinde tulburarile ce induc persoanelor respective stari de nemultumire fata de sexul morfologic si dorinta de apartenenta la sexul opus. Tipuri:

Transsexualismul

Se manifesta la acele persoane care prezinta toate caracterele sexuale biologie si morfologice a unui sex, dar identitatea de gen (sexul psihologic) rezoneaza cu sexul opus. Indivizii au o dorinta puternica de a se afilia categoriei sexuale opuse, datorita unei neadaptari la situatia sa anatomica actuala. Transsexusualii nutresc o dorinta puternica de a trece de partea opusa a genului si isi supun corpul unor restructurari permanente prin interventii chirurgicale sau manipulari hormonale. Deasemenea, adopta comportamentul, stilul de imbracaminte si gesturile adverse, pentru o camuflare totala in noul mediu adoptat.

Caracteristicile deterministice din punct de vedere psihiatric ale acestei conditii nu sunt cunoscute. Pe baza acestui precept si in plus a descoperirii relativ recente a unei gene care se presupune ca are legatura cu transsexualitatea, majoritatea tarilor nu o mai eticheteaza ca boala mentala. Franta a fost prima tara din lume care a scos transsexualitatea din lista maladiilor psihiatrice.

Transvestitismul

Presupune imitarea stilului vestimentar al sexului opus, intr-o anumita perioada a existentei individului. Conceptul nu este nou, s-au gasit referinte inclusiv in anticele scrieri ebraice. Se poate manifesta la ambele sexe. Dorinta de confundare cu sexul opus nu este puternica. Individul asociaza stilul vestimentar, gesturile si comportamentul, dar nu doreste o schimbare totala de sex. Este o faza presupus trecatoare, iar dorinta de a efectua schimbari durabile este de o intensitate scazuta sau inexistenta.

Schimbarea vestimentara nu este asociata cu excitatia sexuala, decat in cazul transvestitismului de tip fetisist. In schimb, are un efect de comfort psihologic, care ofera o senzatie de apartenenta la sexul contrar.

Tulburarea de identitate sexuala a copilariei

Survine cu mult timp inainte de pubertate si este insotita de suferinta intensa cauzata de neadaptarea la conditiile anatomice pre-existente. Copilul exprima stari de doleanta pentru afilierea la tabara adversa si manifesta repulsie fata de varietatea din care face parte. Simte ca nu se integreaza printre semenii sai consexuali si se izoleaza de acestia.

Prefera jucariile “nepotrivite”: de exemplu, baiatul se joaca cu papusi Barbie, sau fetita cu camioane si masinute. Aceste exemple sunt banale si nu indica o tulburare psiho-comportamentala. Pentru a fi catalogata ca boala psihica, trebuie sa existe o perturbare profunda, iar alterarea comportamentului sa fie de amploare.

  1. TULBURARI DE PREFERINTA SEXUALA

Aceasta specie de tulburari cuprinde parafiliile. Parafilia reprezinta dorinta sexuala intensa, fantezii sau comportamente care implica obiecte, activitati sau situatii insolite și cauzeaza suferinta sau umilinta altor persoane sau a propriei persoane. Se mai numeste si deviatie sexuala si apare mai frecvent la barbati decat la femei.

Cele mai uzuale forme de parafilie includ:

Fetisismul

Reprezinta utilizarea de obiecte neanimate pentru obtinerea excitatiei sexuale. Obiectul care constituie preferinta individului poate fi de orice natura, dar in general se intalnesc cele legate de trup, ca de exemplu anumite haine, incaltaminte, articole din piele, diferite machiaje, etc.

Individul nu este excitat, daca obiectul respectiv nu este prezent. Actul sexual se poate produce mecanic, deoarece stimularea organelor genitale are si premise biologice. Chiar daca actul sexual propriu zis se pretrece fara obiectul-fetis, excitatia de ordin psihologic nu este intotdeauna prezenta. Desi fetisismul face parte din sfera pervesiunilor, este considerat aproape normal datorita frecventei cu care apare, raportat la populatia globala.

Transvestitismul fetisist

Este tendinta unui individ de a se imbraca in hainele caracteristice sexului opus pentru a produce excitatie sexuala. Se deosebeste de transvestitismul simplu prin fapul ca este practicat cu scopul de a starni excitatie sexuala. Se diferentiaza si de transsexualism prin faptul ca nu hraneste dorinta unei identificari permanente cu cealalta categorie sexuala.

Exhibitionismul

Se refera la tendinta persistenta a unor indivizi de a-si expune organele genitale in public, de obicei in fata unor persoane de sex opus cu scopul de a-i soca, dar fara dorinta de a intretine relatii sexuale cu acele persoane. Este indeajuns de excitant stimulul produs de expunerea publica, incat sa nu mai constituie un agent stimulant actul sexual in sine.

Peste 90% din cazurile de exhibitionism sunt produse de barbati. De obicei, acest act de perversiune este insotit de masturbare frenetica. Sunt preferate ca victime femeile tinere sau copiii. Aceasta predispozitie este cauzata de conflictele psihice interne determinate de complexe de masculinitate. Complexele sunt facilitate de cause precum dominanta unei femei, strictetea parintilor, izolarea sociala si altele. Actul exhibitionist confera individului o identitate masculina pozitiva .

In cazul in care rolul protagonistului este jucat de o femeie, aceasta isi exhiba de obicei sanii.

Voyerismul

Presupune o predispozitie recurenta de a urmari alte persoane (care nu sunt constiente de acest lucru) angajate in activitati intime cum sunt sexul sau dezbracatul. Individul nu urmareste un eventual act sexual cu persoana observata. Excitatia se produce prin simpla observare si este de obicei urmata de masturbare.

Pedofilia

Constituie preferinta sexuala a unui adult pentru copii, fie baieti, fie fete. Sunt preferatii copiii prepubertari. Conditia este corelata cu anumite caracteristici psihologice, cum ar fi respecul de sine scazut, sau presiunea sociala venita de la alte persoane.

Sado-masochismul

Reprezinta inclinatia pentru activitati sexuale care implica durerea sau umilinta unuia dintre parteneri. Sadismul se refera la persoana executanta care isi exercita caracterul dominant. Masochistul este cealalta parte a monedei; el prefera sa fie tinta durerii.

Sado-masochismul poate avea o gama larga de cauze psihologice, care provin din stagiile primare ale dezvoltarii sexuale. Individul masochist se simte in largul sau intr-o situatie in care este neajutorat, deoarece elimina sentimentul de vina sau de responsabilitate. Alta cauza ar fi sentimentul de protectie pe care il obtine in timpul actului sexual, corelat cu perioada infantila. Sadicul, are nevoie sa se simta puternic si potent. Dorinta de control si atotputernicia costituie stimulente excitante pentru acest individ.

Alte tulburari de preferinta sexuala

Exista unele practici sexuale ce nu pot fi clasate in categorii distincte. Unele dintre ele, precum obscenitatile prin telefon, sau strangularea, desi sunt considerate deviatiuni ale comportamentului sexual, sunt destul de frecvente in randul oamenilor, la scala globala. In schimb, zoofilia si necrofilia implica dereglari psihiatrice mai accentuate.

  1. PROBLEME PSIHOLOGICE SI COMPORTAMENTALE ASOCIATE DEZVOLTARII SI ORIENTARII SEXUALE

Orientarea sexuala nu poate fi consideratea in sine o tulburare de ordin psihologic. Aceasta poate merge in 2 directii: directia sexului opus – heterosexualitatea sau in directia aceluiasi sex – homosexualitatea. Exista si o cale mijloc – bisexualitatea, care implica preferinte sexuale pentru parteneri de orice sex.

In lista problemelor psihologice asociate cu orientarea sexuala se numara si Criza de maturare. Persoana in cauza sufera de o criza de indentitate sexuala, care implica nesiguranta in privinta orientarii. Efectele psihologice manifestate includ depresie, anxietate si izolare sociala.

Orientarea sexuala egodistonica

Se refera la dorinta cuiva de a-si schimba orientarea din cauza unor presiuni psihologice precum stigmatizarea de catre societate; mustrarea de catre parinti si prieteni; neacceptare de sine. Individul incearca sa se trateze, ca sa revina la orientarea presupus-normala. Repulsia fata de preferintele sexuale pentru un anumit sex poate provoca dificultati in intretinerea unei relatii sexuale cu un partener.

Bibliografie
• Clasificatia Internationala a Maladiilor (CIM) revizia a 10-a a O.M.S. Vol. I, Editura Medicala, Bucuresti, 1993 • http://sanatate.bzi.ro/tulburarile-de-indentitate-sexuala-cauze-si-semne-de-manifestare-10945 • http://www.despresuflet.ro/forum/sexualitate-f30/identitatea-sexuala-t2450.html • http://www.mutvitcu.ro/index-de-termeni