Termen cautat
Subiect blog

A fost descoperit secretul morbului fotbalistilor


Autor: camy

Scleroza laterala amiotrofica /SLA/, sau morbul lui Lou Gehrig /dupa numele jucatorului de baseball care a murit rapus de aceasta boala la numai 37 de ani, n.red/ ramane pentru moment o maladie incurabila de origine misterioasa. Datorita unui studiu international coordonat de Institutul de Stiinte Neurologice de pe langa spitalul Molinette din Torino, cercetatori din lumea intreaga cunosc de astazi care este gena care declanseaza acest morb. Este vorba de o gena variabila care declanseaza o maladie ce face sa tremure nu numai lumea fotbalului si care afecteaza in fiecare an, in Italia, 1.500 de noi persoane, din randul sportivilor profesionisti, al agricultorilor si sudorilor care manevreaza frecvent anumite tipuri de metale.
Datorita finantarilor venite din partea Institutului Superior de Sanatate, a regiunii Piemonte, a FIGC /Federatia Italiana de Fotbal/ si a Fundatiei Vialli e Mauro, cercetatori din zece centre italiene, cinci americane, doua germane si doua britanice si-au unit fortele si cazuisticile spitalicesti pentru a cauta in cromozomi mecanismul care declanseaza SLA. Peste 2.000 de bolnavi /900 italieni, printre care cinci fotbalisti/ au acceptat sa contribuie la acest studiu prin recoltare de sange. Ansamblul tuturor informatiilor, al fiselor clinice confruntate, al datelor
incrucisate si al altor tipuri de date a permis identificarea in gena ''Sunc 1'' primul vinovat de maladie.
''Nu este singurul vinovat. Daca nu este capabil singur sa cauzeze SLA, se declanseaza pe neasteptate sub impulsul unor stimuli de mediu pe care alte cercetari incearca sa-i identifice'', a afirmat profesorul Adriano Chio, coordonatorul Centrului SLA al Institutului de Stiinte Neurologice din Torino, condus de Roberto Mutani.
Torino este cap de serie nu numai in materie de laborator, in cercetarea impotriva SLA, potrivit ziarului La Stampa. in timp ce la Molinette, studiile profesorului Chio se axau asupra genomului, procurorul adjunct Raffaele Guariniello a efectuat alte doua anchete paralele avand un obiectiv comun. ''Pe de o parte, alaturi de Facultatea de Agronomie a Universitatii incercam sa identificam produsele chimice folosite in tratarea terenurilor de fotbal si antrenament ale societatilor care au avut printre inscrisi jucatori decedati sau bolnavi de scleroza laterala amiotrofica. Pe de alta parte, prin fisele de externare din spital ale multor pacienti, intentionam sa vedem care sunt profesiile pe care le au bolnavii pentru a descoperi afinitati si potentiale origini comune ale morbului'', a afirmat magistratul. Din pacate, a mai relevat procurorul, ''aceste anchete ar trebui extinse nu numai in Italia si ar trebui incredintate nu numai initiativei unei procuraturi''.
Descoperirea facuta la Molinette a fost publicata in revista ''Human Molecular Genetics''. Obiectivul cercetatorilor coordonati de Italia a fost de a analiza forma neereditara a maladiei, avand in vedere ca legat de forma ereditara se cunosc unele gene responsabile, potrivit precizarilor profesorului Chio, care este de mai multi ani consultant al Porcuraturii din Torino in ancheta privind morbul lui Lou Gehrig.
Ierbicidele, medicamentele antiinflamatoare, microtraumele repetate ale jucatorilor de baschet, ale ciclistilor si ruigbistilor, precum loviturile de cap ale fotbalistilor reprezinta ipotezele spre care se indreapta in mai mare masura interesul cercetatorilor. Toate sunt posibile cauze ambientale care ar interfera la nivel de gena, modificand secventa cromozomilor. Aceste cauze ar declansa forta distructiva - si pentru moment imposibil de oprit - a maladiei neurodegenerative.
Rezultatele descoperirii torineze nu vor fi imediate. Cercetatorii au insistat sa se sublinieze acest lucru pentru a se evita falsele sperante. ''Acest studiu va fi insa fundamental pentru a intelege cum genele raspunzatoare de maladie interactioneaza cu mediul si prin urmare pentru a deschide o cale unor terapii cu tinta'', spun ei.
Avand in vedere succesul cercetarii, ajunsa in etapa a doua, a fost aprobata deja o a treia etapa de studiu care, pentru moment, implica 300 de noi pacienti italieni.

Subiect