Termen cautat
Subiect blog

Afectiunile reumatismale cele mai frecvente la populatia adulta


Autor: camy

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile reumatismale reprezinta cauza de boala cel mai frecvent raportata la populatia adulta.
La toate categoriile de varsta, aceasta grupa de boli este cauza majora de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitatii profesionale (dupa bolile cardiovasculare).
Diverse statistici apreciaza ca aproape jumatate dintre adulti prezinta antecedente de simptome osteo-articulare sau anomalii musculo-scheletale evidentiabile prin examen clinic, 10% din populatie prezentand din aceasta cauza un grad de handicap motor , a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Catalin Codreanu.
Desi prevalenta afectiunilor reumatismale creste odata cu varsta, ele afecteaza starea de sanatate a unui numar insemnat de adulti, tineri si copii. Din cauza ca afecteaza grupe active de populatie, bolile reumatismale prezinta un impact socio-economic major, a subliniat prof. dr. Codreanu.
Bolile osteo-articulare si ale tesutului conjunctiv se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste costul de oportunitate pentru societate al bolii, determinand aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sanatate.
Bolile musculo-scheletiale reprezinta cea mai frecventa cauza de durere severa cronica si de deficit locomotor, afectand sute de milioane de locuitori din intreaga lume. Costurile socio-economice pe care le genereaza bolile reumatismale sunt impresionante, iar studiile de economie sanitara au demonstrat ca dimensiunea cheltuielilor generate de complicatiile poliartritei reumatoide - spitalizare, interventii chirurgicale si reducerea veniturilor prin incapacitate de munca - depasesc cu mult costurile determinate de consultatiile medicale si tratamentul cazurilor incipiente. Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de oprire a evolutiei acestor boli, a subliniat specialistul.
Human Art Expo este un proiect dezvoltat de Liga Romana Contra Reumatismului, care si-a propus sa priveasca oamenii cu afectiuni reumatismale cronice, inflamatorii grave, de tipul spondilitei sau poliartritei reumatoide, dintr-o perspectiva unica, diferita, inovativa - cea artistica.
Prin intermediul Human Art Expo, Liga Romana Contra Reumatismului doreste sa transmita un mesaj puternic catre publicul larg, mass media si autoritati - acela ca exista printre noi peste 200.000 de oameni cu suferinte profunde, afectati de poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta, care nu pot manca, nu se pot imbraca, nu se pot spala si isi pierd prematur locurile de munca, pentru ca articulatiile lor se deformeaza.
In cadrul Human Art Expo sunt prezentate sculpturi migaloase realizate de un miner, globlenuri mestesugite realizate de o asistenta medicala si fotografii inspirate, realizate de fotograful profesionist Florin Mihai din Piatra Neamt.
Poliartrita reumatoida se intalneste la aproximativ 1% din populatia generala. Se estimeaza ca in Romania exista peste 250.000 pacienti cu aceasta suferinta. Desi poate debuta la orice varsta, cel mai adesea boala incepe la varsta adulta (intre 30 - 55 ani), femeile fiind mai des afectate. Varsta de debut se situeaza in perioada de maxima activitate profesionala a pacientilor. Poate aparea si la copil, la adultul tanar si la varstnic.
Spondilita anchilozanta este cel putin la fel de frecventa precum artrita reumatoida, astfel ca in functie de prevalenta antigenului HLA B27 intr-o populatie selectata, incidenta spondilitei anchilozante este cuprinsa intre 0,5 si 1,9%.
Incidenta este de 2 - 3 ori mai mare la barbati, mai frecvent la barbatii tineri, cu debut in decada a treia de varsta. Studiile recente arata ca pacientii sunt afectati de boala in perioada cea mai productiva a vietii. Evolutia bolii este severa, cronica,invalidanta, ceea ce face ca un numar mare de bolnavi sa-si intrerupa prematur activitatea profesionala sau sa nu se poata angaja, determinand cresterea substantiala a costurilor sociale ale bolii.

Subiect