Termen cautat
Subiect blog

Alimentatia are o importanta deosebita in preventia cancerului


Autor: camy

Alimentatia joaca un rol foarte important in preventia cancerului, a declarat, marti, acad. prof.dr. Constantin Ionescu Targoviste, presedintele Asociatiei Medicale Romane, in cadrul Conferintei Nationale de Oncologie, cu tema "Cancerul - de la preventie la paleatie".
Specialistul a evidentiat importanta preventiei in aceasta boala, intrucat este foarte greu sa tratezi, sa ameliorezi si sa salvezi, mai ales cand cazurile sunt grave. El a adaugat ca din pacate, medicii se lupta inca cu o mentalitate greu de schimbat - preventia, grija fata de propria sanatate, prezentarea la medic pentru consultul obisnuit.
Prof. dr. Ionescu Targoviste a mentionat ca sunt state in care daca populatia nu se prezinta la control din sase in sase luni, pierde asigurarea de sanatate. El a subliniat importanta relatiei dintre greutatea corpului si incidenta cancerului si rolul jucat de alimentatie. Zilnic omul introduce in organism mii de substante chimice, cele mai multe cu rol protector, dar si altele, care fac rau, a spus prof. dr. Ionescu Targoviste, atragand atentia asupra rolului benefic pe care il are alimentatia mediteraneeana, bogata in fructe, legume, peste.
''Un rol important il joaca si procesarea alimentelor care astazi, din pacate, nu este totdeauna foarte sanatoasa. Industria foloseste aditivi alimentari, coloranti, conservanti, indulcitori, arome, stabilizatori, substante modificate genetic'', a explicat prof. dr. Ionescu Targoviste.
El a amintit ca si inainte se utilizau substante chimice in alimentatie, dar in concentratii mult mai mici. in plus, cumparatorii nu prea stiu ce contin pachetele cu alimente. Prelucrarea termica prelungita a alimentelor nu este nici ea indicata, intrucat duce la producerea unor compusi chimici care provoaca modificari celulare. Lipidele se asociaza mai frecvent cu unele forme de cancer digestive sau extradigestive, a spus specialistul.
intre recomandarile facute pentru o alimentatie sanatoasa, prof. dr. Ionescu Targoviste a enumerat consumul redus de carne - nu mai mult de 70 grame pe zi, de preferat la masa de pranz -, consumul de legume si fructe, chiar daca si acestea, in ultimul timp sunt puse sub semnul intrebarii din cauza substantelor chimice cu care sunt tratate, lichide - in principal ceai sau apa simpla - fiind excluse orice sucuri, chiar si cele naturale, si multa miscare.
In ceea ce priveste carnea, prof. dr. Targoviste a spus ca de preferat este sa se consume peste, pui, vita si in ultima instanta de porc.
In Romania, in 2008 erau inregistrate 355.000 de persoane care sufera de cancer, anual adaugandu-se alte 2.000 de cazuri noi. Din pacate, sistemul se confrunta si cu un numar insuficient de specialisti - 250 de medici - de aceea ar trebui sa se mareasca numarul locurilor la rezidentiat, cu atit mai mult cu cat tot mai multi medici pleaca din tara, a opinat prof. dr. Targoviste. Specialistul a spus ca acest lucru este valabil si pentru medicii anatomopatologi, care joaca un rol important in diagnosticarea bolii.
Conferinta Nationala de Oncologie, care se desfasoara marti si miercuri, abordeaza teme precum screeningul in cancerul de san si de col uterin, terapii noi, metode de finantare, solutii pentru un act medical de calitate, preventia, diagnosticul precoce si tratamentul tintit in oncologie si extindrea accesului la ingrijiri paleative.

Subiect