Termen cautat
Subiect blog

Alimentatia - rol determinant pentru sanatate


Autor: camy

Alimentatia are un rol determinant in ceea ce priveste sanatatea, este conforma cu varsta si trebuie sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului.

Sustinuta de activitate fizica, alimentatia potrivita contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii, mentinerea unei bune stari de sanatate si cresterea duratei medii de viata.
O alimentatie echilibrata presupune reprezentarea optima a principiilor nutritive de baza (proteine, glucide, lipide, vitamine si elemente minerale) in fiecare zi.

"Cerealele integrale se recomanda in alimentatia zilnica, fiind o alegere sanatoasa atat pentru micul dejun, cat si pentru cele 2 - 3 gustari recomandate. Cerealele integrale constituie o sursa buna de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic si au o contributie majora, prin aportul vitaminelor si mineralelor pe care le contin, la mentinerea unui echilibru nutritional", a declarat prof. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".

Cerealele integrale au o deosebita importanta din punct de vedere nutritional. In timpul procesului de macinare se inlatura o mare parte a boabelor de cereale (coaja si germenii), fapt ce determina scaderea valorii nutritive a acestora. In schimb, cerealele integrale sunt o sursa bogata de fibre, antioxidanti, vitamine, minerale, carbohidrati complecsi si fitonutrienti.

Potrivit specialistilor, consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni cu mare incidenta in randul populatiei in ultimii ani - obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare si neoplaziile.

"Existenta numarului crescut de cazuri de obezitate si de diabet zaharat tip 2 sugereaza necesitatea unei strategii nutritionale. Cerealele integrale reprezinta o alegere benefica in acest sens. Datorita continutului de fibre alimentare, ele ajuta la prevenirea obezitatii, deoarece pot inlocui alimente cu densitate calorica mare si reduc aportul energetic, producand astfel o scadere in greutate. De asemenea, datorita capacitatii crescute de absorbtie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producand o senzatie de satietate precoce", explica prof. dr. Gabriela Radulian.

Acest tip de alimentatie cu cereale integrale este inclus in recomandarile pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a trei portii de cereale integrale zilnic riscul de aparitie a obezitatii este redus cu 21 - 27% si, in plus, aportul de cereale integrale este asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

"Studiile epidemiologice au demonstrat ca cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului si, prin urmare, la scaderea cu 27 - 37% a riscului de evenimente coronariene atat la barbati cat si la femei", mai spune prof. dr. Gabriela Radulian.

Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum si riscul de cancer de san. Cerealele integrale realizeaza absorbtia unor substante toxice sau cu potential carcinogenetic, existand o corelatie inversa intre aportul de fibre si aparitia neoplasmului de san.

Subiect