Termen cautat
Subiect blog

Aterotromboza in crestere


Autor: camy

In ultimii ani s-au inregistrat progrese in cunoasterea aterotrombozei, fiecare dintre reuniunile stiintifice reusind sa contribuie la abordarea stiintifica din punct de vedere terapeutic, dar si in legatura cu prezenta bolilor cardiovasculare, a declarat, vineri, prof. dr. Eduard Apetrei, la a noua conferinta nationala de aterotromboza, care se desfasoara timp de doua zile la Teatrul National din Capitala.
Potrivit prof. Apetrei, s-au dezvoltat tehnicile neinvazive in evaluarea aterosclerozei si in special a aterosclerozei subclinice - EKG, indice glezna/brat, ecografie, Doppler, rezonanta magnetica, PET cardio - CT, apelandu-se si la metodele invazive cum sunt coronarografia, ultrasonografia intravasculara, rezonanta magnetica intravasculara.
''La aceasta reuniune stiintifica vor fi abordate studiile fundamentale privind aterotromboza sistemica si locala, modificarile
de biologie celulara, aterotromboza si sistemul imun, aterotromboza si evenimentele patologice, aspectele legate de revascularizatie si interventiile posibile in modularea neovascularizatiei, precum si inflamatie si biomarkerii care insotesc componentele sistemice ale procesului de aterotromboza'', a subliniat prof. Apetrei.
La randul sau, acad. prof. dr. Constantin Popa a facut referire la numeroasele studii clinice in care s-a demonstrat importanta terapiei antitrombotice si necesitatea abordarii acesteia in raport cu biologia procesului.
Prof. Constantin Popa a amintit studiul REACH in care sunt cuprinsi 2.000 de pacienti din Romania, care se deruleaza pe o durata de patru ani, la nivel international fiind cuprinsi 60.000 de pacienti. Specialistul a evidentiat faptul ca studiul evidentiaza o crestere a aterotrombozei, avand drept cauze obezitatea, hipertensiunea, stilul de viata in general. La randul sau, prof. dr. Radu Capalneanu, de la Institutul Inimii din Cluj, a accentuat asupra
necesitatii educatiei populatiei pentru a se prezenta la medic. El a spus ca Romania are nevoie de mai multe centre de cardiologie. in strainatate exista un centru la un milion de locuitori in timp ce in Romania sunt doar sapte centre, trei dintre ele aflandu-se in Bucuresti. El a fost de parere ca centrele ar trebui sa fie bine dotate si sa dispuna de specialisti.
Prof. Capalneanu considera ca este necesara dezvoltarea unui sistem de ambulanta care sa cuprinda si elicopter pentru transportul rapid al celor care fac un infarct. El a mentionat in cazul in care s-au depasit trei ore de la debutul infarctului, ''toate tehnicile din lume nu vor da rezultate''.
Prof. Capalneanu a mentionat si importanta Programului national de evaluare a starii de sanatate, intrucat acesta a evidentiat foarte multe probleme si i-a determinat pe oameni sa mearga sa-si faca un consult la medic. El a adaugat ca din pacate, 50% dintre cei care mor de inima nu ajung la spital. ''Ideea este sa se prezinte la cel mai mic simptom la medic'', a spus specialistul.
Acad. prof. dr. Leonida Gherasim a apreciat ca ''Programul national de evaluare a starii de sanatate i-a determinat pe romani sa mearga la medic'' si s-a pronuntat pentru cresterea numarului de centre de cardiologie interventionala, ''care sa fie bine dotate si sa aiba posibilitatea de a folosi si stenturile active''. Medicul a spus ca acestea costa foarte mult, aproximativ 2.000 de euro, dar a subliniat ca sunt foarte importante in cardiopatia ischemica, infarct, in boala coronariana in general.
''Folosirea stentului simplu, care este mai ieftin 300 de euro si este suportat de Casa de asigurari de sanatate, face ca pacientul sa revina de mai multe ori la medic si pana la urma costurile ajung asemanatoare cu cele pentru un stent activ. Din pacate, insa, spitalele nu-si pot permite astfel de stenturi, trebuie sa si le cumpere pacientii'', a mai spus specialistul.

Subiect