Termen cautat
Subiect blog

Batranetea incepe la 27 de ani, pe fundalul scaderii capacitatilor mentale


Autor: camy

Capacitatile mentale ajung la apogeu in jurul varstei de 22 de ani, iar dupa varsta de 27 de ani intra in declin, perioada in care incepe si procesul de imbatranire, conform unui studiu realizat la Universitatea din Virginia si publicat in revista Neurobiology Of Ageing, informeaza cotidianul britanic The Telegraph.
Astfel, conform profesorului Timothy Salthouse, terapiile menite sa previna sau sa intarzie efectele imbatranirii ar trebui sa inceapa cu mult inainte de varsta pensionarii.
Acestea sunt concluziile la care s-a ajuns in urma unui studiu realizat pe un esantion reprezentativ pentru populatie de 2.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. Acest studiu a durat 7 ani. Voluntarilor li s-a cerut sa rezolve diferite jocuri de perspicacitate, puzzle-uri vizuale, sa-si reaminteasca anumite cuvinte sau detaliile unor povestiri si sa identifice o serie de elemente comune in siruri de litere sau de simboluri.
Teste similare sunt folosite deseori pentru a diagnostica dizabilitati sau afectiuni mentale, printre care si dementa.
Conform acestui studiu, in 9 din 12 teste, varsta medie la care s-au obtinut cele mai bune rezultate este de 22 de ani. Prima categorie de varsta la care s-a inregistrat o scadere semnificativa a calitatii raspunsurilor oferite este cea de 27 de ani - in cazul a trei teste privind capacitatile de intelegere, viteza de gandire si relationare si vizualizarea spatiala. Memoria intra in declin incepand cu intervalul de varsta 37 - 42 de ani.
Singurele capacitati care se imbunatatesc constant pana la varsta de 60 de ani sunt cele legate de cunostintele acumulate, asa cum sunt capacitatile de vocabular si de discurs.

Subiect