Termen cautat
Subiect blog

Cafeina - noua arma impotriva cancerului de piele


Autor: camy

Expunerea la soare pe timpul verii este mult mai intensa decat in orice alt anotimp, din acest motiv trebuie sa avem in vedere ca aceasta se transforma intr-un adevarat pericol pentru sanatate, iar cancerul de piele reprezinta cea mai mare amenintare.

Studiile cercetatorilor americani au aratat, in trecut, ca un consum regulat de produse care contin cafeina, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, poate oferi protectie impotriva cancerului de piele. Noile cercetari din domeniul dermatologiei au intarit experimentele anterioare.
Expunerea la soare determina deteriorarea ADN-ului din celulele pielii, care sufera mutatii si devin canceroase.

Plecand de la problema pe care o reprezinta expunerea la soare pentru piele, profesorul Paul Nghiem, de la Universitatea de dermatologie Washington din Seattle, a descoperit ca un consum regulat de produse cu cafeina scade riscul de a face cancer de piele. Cele mai comune surse de cafeina sunt cafeaua, boabele de cacao, nucile de cola si frunzele de ceai. Dintre acestea, cafeaua si ceaiul sunt cele mai indicate pentru a fi consumate, sustin specialistii.

Pentru studiu, echipa doctorului Nghiem a testat in laborator efectul cafeinei asupra celulelor pielii care au fost expuse radiatiilor ultraviolete, demonstrandu-se ca in cazul celulelor afectate de razele UV, cafeina a intrerupt evolutia proteinei numita ATR-Chk1, care este responsabila de distrugerea celulelor.

Proteina ATR face ca celulele afectate de ultraviolete sa se inmulteasca si sa aiba potential de malignizare. Conform studiului, cafeina are rolul de a bloca procesul de inmultire a celulelor canceroase si de a le distruge pe cele deja afectate de razele UV.
O ceasca de cafea poate sa contina pana la 140 de mg de cafeina, in functie de sortimentul folosit, iar o cana medie de ceai contine 40 mg de cafeina.

Subiect