Termen cautat
Subiect blog

Carnea de balena, improprie consumului, potrivit unor ONG-uri


Autor: camy

Carnea de balena prezinta niveluri periculoase de toxine care o fac improprie consumului, au afirmat organizatii pentru apararea mediului care militeaza impotriva vanarii de balene, relateaza AFP.
Invocand "temeri pentru sanatatea umana bazate pe noi descoperiri stiintifice", organizatiile Whaleman Foundation, Blue Voice si Ocean Alliance au cerut incetarea "oricari activitati baleniere in scopuri comerciale si stiintifice", cu ocazia reuniunii Comisiei baleniere internationale (CBI).
"Un raport recent al Blue Voice arata ca pe pietele japoneze carne de balena testata este plina de mercur, PCB (policlorobifenili), dioxina si alte substante de acest gen", au afirmat organizatiile intr-un comunicat.
Potrivit biologului Roger Payne, fondator al Ocean Alliance, "cei mai multi dintre delfinii si casalotii care inoata in prezent in oceanele noastre sunt depozite toxice".
"Carnea si grasimea lor sunt atat de puternic contaminate incat depasesc nivelurile considerate proprii consumului uman", a declarat Payne, dupa cinci ani de cercetari.
Organizatiile ecologiste au citat, de asemenea, studii efectuate pe populatii indigene din Groenlanda si Insulele Feroe, potrivit carora, consumul anumitor specii de cetacee sporeste riscurile cardiace sau de boala Parkinson.
Devenita un loc de infruntare intre statele "vanatoare" si "aparatoare", CBI incearca de mai multi ani sa ajunga la un nou compromis pentru a reglementa vanarea si conservarea cetaceelor mari.

Subiect