Termen cautat
Subiect blog

Ce mecanism incetineste raspandirea virusului noii gripe?


Autor: camy

Exista un mecanism precis care se afla la baza incetinirii raspandirii virusului noii gripe A/H1N1, comparativ cu gripa de sezon. in prezent, pentru prima data, ''calcaiul lui Ahile'' al virusului aflat la originea noii pandemii a fost ''fotografiat'' de cercetatori din cadrul Massachusetts Institute of Technology /MIT/ si de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, informeaza ziarul italian La Repubblica.
H1N1 care circula pe glob din primavara este caracterizat de o forma speciala a proteinei de suprafata, care se leaga slab de receptorii prezenti in tractul respirator uman, explica cercetatorii in editia de joi, 2 iulie, a publicatiei Science. ''Virusul este capabil sa se lege la receptorii umani, dar in mod clar este limitat'', afirma Ram Sasisekharan, directorul sectiei stiinte ale sanatatii si tehnologiei din cadrul MIT. Aceasta legatura limitata, practic slaba, alaturi de o mica variatie genetica intr-o enzima a H1N1 explica de ce virusul care a provocat prima pandemie din anul 2000 nu se raspandeste cu aceeasi eficienta ca gripa de sezon, a adaugat Sasisekharan. Pe de alta parte, factorii patogeni ai gripei inregistreaza mutatii cu rapiditate, prin urmare, asa cum subliniaza cercetatorii americani, este justificata temerea ca si H1N1 ar putea suferi transformari care sa-i permita sa depaseasca acest obstacol si sa invete sa se raspandeasca mai rapid.
''Trebuie sa fim foarte atenti la evolutia acestui virus'', a avertizat Sasisekharan, care, alaturi de microbiologul Terrence Tumpey a studiat deja lunile trecute mecanismele de infectare ale virusului. in noul studiu, cercetatorii au confruntat H1N1 cu diferite tulpini ale gripei, inclusiv cea care a declansat teribila gripa spaniola din 1918.
Transmiterea slaba a virusului observata de cercetatori a fost confirmata la dihori, animale care ''mimeaza'' cu acuratete gripa umana: daca animalele sunt tinute in apropierea unui loc aglomerat infectia se raspandeste usor, dar daca sunt separate iar virusul se poate raspandi numai pe cale respiratorie, maladia se transmite cu mare dificultate. Este un scenariu similar celui inregistrat efectiv pana acum la om.
Simptomatologia gripala cauzata de virusul H1N1, daca este confruntata cu cea a gripei de sezon, este usor mai acuta: virusul pandemic cauzeaza si simptome precum voma si tulburari gastrointestinale puternice, care nu sunt asociate cu gripa obisnuita si au o rata de transmisibilitate diferita. Totodata, se inmulteste in tractul respirator profund, pana cand ajunge in plamani, in timp ce virusul gripei de sezon ramane, asa cum s-a vazut la dihori, in cavitatea nazala.
Cercetatorii au descoperit si o a doua mutatie care impiedica abilitatea H1N1 de a se transmite rapid. Practic, noua tulpina a virusului nu prezinta varianta genei PB2 cruciala pentru o raspandire rapida la om. in sfarsit, in opinia cercetatorilor, odata ajuns in acest punct ar fi suficienta o singura mutatie pentru a duce la o intercatiune ineficienta a microorganismului cu Oseltamivir /Tamiflu/, medicamentul folosit pentru tratarea pacientilor care au contractat maladia. Prin urmare, potrivit cercetatorilor, ar putea aparea cu usurinta tulpini rezistente la Tamiflu.

Subiect