Termen cautat
Subiect blog

Cei mai vulnerabili in fata gripei A/H1N1


Autor: camy

Virusul A/H1N1 a facut saptamana aceasta prima victima in afara continentului american. Este vorba de o femeie din Scotia in varsta de 38 de ani care a tras semnalul de alarma; totusi oamenii de stiinta s-au grabit sa puna decesul pe seama complicatiilor de care suferea pacienta, noteaza ziarul El Mundo.
"Desi inca nu s-a determinat care sunt persoanele cu cele mai mari probabilitati de contagiere, se stie ca anumite grupuri au un risc mai inalt de a suferi complicatii daca contracta virusul", potrivit lui Francisco Guillén, director al Unitatii de Medicina Preventiva si Sanatate Publica la Clinica Universitara din Navarra. Astfel, in opinia sa, cei mai vulnerabili la acest virus pot fi persoanele de peste 65 de ani. Cei care sufera de o boala care predispune la complicatii, precum bolile cronice cardiovasculare, diabete, insuficienta renala, anemie, boli pulmonar, sau hepatice grave.
Persoanele in stadiu de imunosupresiune, precum pacientii cu SIDA sau cei care au fost supusi unui transplant. Copiii si adolescentii sub 18 ani care au urmat un tratament de durata cu aspirina. Folosirea indelungata a acidului acetilsalicilic la acest grup pentru a trata simptomele gripale poate declansa afectiuni cerebrale subite si probleme hepatice. Femeile insarcinate. ”Aceste persoane sunt mai susceptibile de complicatii daca contracteaza vreo infectie, inclusiv gripa sezoniera iar noul virus nu face exceptie", comenteaza Andreu Segura, presedintele Societatii Spaniole de Sanatate Publica si Administratie Sanitara.
Atat autoritatile sanitare europene cat si cele americane au remarcat ca majoritatea celor 29.669 de cazuri inregistrate pana acum in intreaga lume sunt usoare si multi dintre cei contagiati au depasit boala fara sa aiba probleme majore.
Extinderea virusului pe intreaga planeta si contagierea mentinuta in unele regiuni a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa ridice alerta la la nivel de pandemie; o decizie care, potrivit expertilor consultati, nu a insemnat multe schimbari in practica.
In acest sens Comitetul Executiv National impotriva Gripei a anuntat ca de-acum incolo administratiile vor inlocui masurile de control al expansiunii bolii printr-o supraveghere mai stransa a cazurilor respiratorii grave care se produc in spitale prin intermediul unei retele de medici supervizori. Asa cum explica specialistii este in continuare necesar sa fie mentinute masurile de baza pentru a reduce contagierile.
”In caz de suspectarea a oricarui simptom gripal, cel mai rezonabil este persoana in cauza sa nu se prezinte la vreun centru medical. Cel mai bine este sa ceara ajutor telefonic, la 112, unde vor primi instructiuni despre cum trebuie sa procedeze”, spune medicul. ”La prima vedere, nu se poate face diferenta intre noul virus si cel al gripei banale, motiv pentru care trebuie luate unele precautii. Astfel se va evita ca si alte persoane sa fie contagiate, mai ales cele vulnerabile care s-ar putea afla la centrele medicale”, precizeaza el.
"Este, de asemenea, nevoie sa fie respectate masuri igienice riguroase. Spalatul mainilor este fundamental pentru a preveni contagierea si o masura mai eficienta decat mastile medicale”, subliniaza expertul. in opinia sa, este indoielnic sa se realizeze o imunizare masiva odata ce vaccinul va fi gata si la care lucreaza mai multe lui laboratoare. ”Se va vedea care sunt grupurile strategice care au cea mai mare nevoie de a fi vaccinate si daca tinerii, care nu au mai intrat in contact cu virusi similari, sunt o categorie prioritara", explica doctorul Segura, potrivit caruia, deocamdata, ”vaccinul trebuie sa fie testat” si nu este decat un instrument de prevenire”.

Subiect