Termen cautat
Subiect blog

De sezon: Degeraturile


Autor: alina.dragan

 

Pentru foarte multi dintre noi, iarna inseamna mersul la munte pentru schiat si facut drumetii montane. Din pacate, in destul de multe cazuri, se intampla ca turistii sa nu se imbrace adecvat si sa nu respecte indicatiile traseelor montane. Acest lucru poate fi observat foarte usor, daca urmarim stirile de la televizor. Astfel, ni se aduc la cunostinta numeroase cazuri in care turistii s-au ratacit pe munte, iar unii dintre ei au suferit degeraturi. Aceste leziuni apar, in general, la extremitati: maini, picioare, urechi, pometi si nas. Alta categorie de persoane care sufera iarna din cauza degeraturilor este reprezentata de oamenii strazii. In perioada rece, camerele de garda ale spitalelor de urgenta sunt invadate de boschetari. In continuare o sa va explic ce sunt degeraturile, cat de severe pot fi si cum pot fi ele prevenite.

 

 

 

Ce sunt degeraturile

 

 

 

 

Degeraturile sunt leziuni ale pielii, produse de frig, in cursul expunerii indelungate la temperaturi foarte scazute. Din cauza frigului extrem, vasele de sange de la nivelul extremitatilor se ingusteaza pentru a pastra constanta temperatura interna a corpului. Acest lucru produce o insuficienta circulatorie la nivel local, ceea ce conduce la aparitia degeraturilor.

 

 

 

 

Factorii favorizanti ai degeraturilor

 

 

 

 

Severitatea degeraturilor e influentata de o serie de factori:
- umiditatea accelereaza aparitia leziunilor (caderea intr-un lac inghetat)
- imbracamintea neadecvata (hainele subtiri, umede, stramte, incaltamintea prea stramta)
- imobilizarea prelungita
- consumul de alcool si/sau stupefiante (creste pierderea de caldura prin vasodilatatie)
- fumatul (produce ingustarea suplimentara a vaselor de sange)
- imobilizarea prelungita

 

 

 

 

Gradele de severitate ale degeraturilor
Dupa gradul de severitate, degeraturile se impart in patru grade:
- gradul I - se caracterizeaza prin albirea zonei afectate. Eritemul (roseata) si edemul (umflarea) pot fi si ele prezente. In acest stadiu, leziunile se vindeca fara sechele in cateva zile sub tratament eficient.
- gradul II - se caracterizeaza prin aparitia unor bule cu continut seros sau laptos. Eritemul si edemul inconjoara bulele. Si in acest stadiu, pielea se vindeca fara cicatrici.
- gradul III - se caracterizeaza prin aparita bulelor cu continut sangvinolent sau sero-sangvinolent. Deoarece leziunile sunt destul de profunde, vindecarea se face cu sechele, dupa mai multe saptamani (vezi poza 1).
- gradul IV - consta in cianoza (invinetire) intensa a zonei afectate, fara aparitia bulelor. Dupa cateva ore de la expunerea la frig, apar leziunile de gangrena. In acest stadiu, leziunile se trateaza doar chirurgical, uneori fiind necesare amputari de segmente/degete pentru salvarea vietii pacientului (vezi poza 2).

 

 

 

 

Sfaturi

 

 

 

 

- purtati imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare temperaturilor de afara
- hraniti-va bine (cresteti consumul caloric si de lichide in perioadele friguroase)
- evitati fumatul si consumul de alcool
- purtati echipament de protectie special in cazul in care va expuneti pe timp indelungat la temperaturi foarte scazute
In cazul in care vedeti pe cineva care sufera de degeraturi, primele masuri de ajutor pe care i le puteti acorda sunt urmatoarele:
- duceti victima intr-o incapere usor incalzita
- inlaturati hainele stramte si incaltamintea stramta
- acoperiti victima cu o patura
- hidratati victima cu ceaiuri calde
- se interzice incalzirea segmentului afectat, daca nu aveti pregatirea necesara, pentru ca poate duce la complicatii daca se face prea brutal
- transportati victima la cel mai apropiat spital

 

 

 

 

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect