Termen cautat
Subiect blog

De sezon: Toxiinfectia alimentara, boala care te face sa adormi pe toaleta


Autor: alina.dragan

 

E o seara de vara, afara e o vreme frumoasa, numai buna de mers la o terasa. Daca iesitul la terasa cu prietenii il poti combina si cu vizionarea unei piese de teatru, vei crede ca vei avea o seara perfecta, de 2 in 1. Te asezi la masa si vrei sa comanzi. Ce te-ar racori intr-o seara calda de vara? O limonada cu gheata si niste felii de lamaie, puse de decor intr-un pahar mare care arata apetisant. Piesa e ok, atmosfera calduroasa, glume cat cuprinde, limonada sa bea. Ai vrea ceva dulce. Te uiti in meniu si singura optiune viabila pare a fi o inghetata. Chelnerul, smecher, te ademeneste: te pune sa alegi intre aroma de ciocolata, nuca, vanilie, capsuni, fructe de padure, fistic, etc. Nu esti lacom si alegi doar doua cupe, una de ciocolata si alta de nuci. Inghetata e buna, o mananci cu placere, dupa care pleci acasa. Pe la jumatatea drumului, stomacul incepe sa-ti trimita niste semnale, niste bolboroseli. Nu le iei in seama si le pui in carca paharului mare de limonada. La un moment dat, apar crampe abdominale. Esti la volan si ai impresia ca nu mai ajungi acasa, la toaleta. Intr-un sfarsit, te pui pe wc si nu-ti mai vine sa te ridici. Burta de doare ingrozitor si te carcesti de durere, doar pentru a atenua putin crampele. Scaunul e ceva lichid si se elimina sub forma de explozie. Dupa cateva minute ai impresia ca durerea este interminabila, iar scaunul fara sfarsit. Dupa zeci de minute, te ridici. Burta te doare rau de tot. Capul la fel. Esti transpirat si ti se pare ca ai febra. Te duci la cutia cu medicamente si dai iama in Furazolidon. Ai vrea si un ceai de menta, rapid, dar exact cand ai mai multa nevoie de el, s-a terminat. Ce a urmat a fost un cosmar: patru scaune pana dimineata, iar la ultimul, pacientul a atipit pe buda; in cele cateva zeci de minute de somn cu intrerupere a transpirat abundent, iar burta si capul l-au durut ingrozitor. Dimineata s-a trezit deshidratat total, transpirat si cu o stare numai buna de mers la birou. In ziua respectiva, a mai avut 3 scaune, din care unul la birou.

 

 

 

 

 

Ceea ce ati citit mai sus nu e fictiune, ci exact ce a patit un prieten. Simptomele de mai sus descriu, aproape ca la carte, simptomele toxiinfectiei alimentare. Acum sa analizam subiectul: in seara respectiva, am mancat impreuna cu pacientul aceeasi mancare, am baut aceeasi limonada, singura diferenta de alimente a constituit-o inghetata. Acum ati putea, foarte usor, sa cadeti in capcana combinarii nepotrivite de alimente. Cine l-a pus sa manance inghetata dupa ce a baut un pahar mare de limonada? Ei bine, retineti ca inghetata (alaturi de prajituri) e unul dintre alimentele care te poate pricopsi usor cu o intoxicatie alimentara.

 

 

 

 

 

 

Cum se produce toxiinfectia alimentara

 

 

 

 

Toxiinfectia alimentara apare din cauza consumului de alimente contaminate cu germeni sau cu toxine ale acestora. Contaminarea alimentelor se poate produce pe tot circuitul, de la sursa (cine produce alimentul) pana la momentul in care sunt consumate. Pot fi infectate de la origine carnea, ouale, laptele, pestele si produsele vegetale. In continuare, sursele de infectie pot fi: personalul (care pregateste, manipuleaza sau serveste), echipamentul de protectie, ustensilele, ingredientele si apa, ambalajele, vesela, mustele, gandacii, rozatoarele etc. Dezvoltarea germenilor si eliberarea de toxine in alimentul contaminat sunt favorizate de:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

  • spalarea si prelucrarea termica neadecvata
  •  

  • pastrarea necorespunzatoare inainte de folosire
  •  

  • durata de timp intre contaminare si consum.
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum se manifesta

 

 

 

 

Cel mai frecvent se manifesta prin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

  • diaree
  •  

  • crampe abdominale
  •  

  • greata
  •  

  • varsaturi
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In cazuri mai grave, cand contaminarea se face cu germeni mai agresivi, pot aparea:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

  • durere de cap, tulburari de vedere, intepenirea cefei cu durere la miscarile acesteia, confuzie, convulsii sau paralizii. Aceasta pot aparea daca infectia s-a facut cu un germene care a ajuns la nivelul sistemul nervos.
  •  

  • diaree severa, apoasa sau cu striuri de sange, cefalee, frisoane, febra
  •  

  • avort spontan in cazul gravidelor
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tratament

 

 

 

 

Majoritatea toxiinfectiilor alimentare se rezolva fara medicamente. Leacul bunicii cu ceai de menta si mucilagiu de orez e solutia perfecta. Formele mai severe necesita administrarea de antibiotice. In cazul in care simptomele persista si starea generala a persoanei afectate se deterioreaza, e necesara prezentarea la medic.

 

 

 

 

Sfaturi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

  • pastrati alimentele la temperaturi corespunzatoare si in conditii adecvate
  •  

  • spalati-va pe maini inainte de manevrarea alimentelor
  •  

  • spalati bine ustensilele/recipientele, preferabil dupa fiecare aliment pe care il manevrati cu ajutorul lor
  •  

  • spalati bine fructele, legumele si verdeturile, sub jet puternic de apa, inainte de a le taia, manca sau gati
  •  

  • tineti alimentele crude separat de cele pe care le veti prepara termic
  •  

  • evitati sa consumati oua in stare cruda sau alimente care contin oua crude, ca, de exemplu, maioneza sau inghetata
  •  

  • nu consumati lapte nefiert sau nepasteurizat
  •  

  • nu consumati carne insuficient pregatita termic
  •  

  • evitati branzeturile fermentate daca sunteti gravida
  •  

  • atentie la restaurantele unde mancati
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect