Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Antrax


Autor: alina.dragan

 

Cand spunem antrax, gandul fuge la un atac terorist marsav. Pentru ca asta se intampla in urma cu cativa ani, in SUA si in alte tari din Europa. In acea perioada, aceasta boala crease o adevarata fobie. Toti functionarii publici se fereau de plicurile dubioase, pentru ca asa se gandisera acei teroristi sa semene frica in randul angajatiilor din institutiile tarilor capitaliste. Putin oameni stiu ca aceasta boala se poate transmite relativ usor de la animalele domestice din gospodarie. Chiar zilele acestea, la unul dintre spitalele de boli infectioase din Bucuresti, se afla internat un cioban care a facut aceasta boala. Din declaratiile date medicilor, se pare ca ciobanul s-a imbolnavit de antrax dupa ce a taiat o oaie. In momentul in care a taiat animalul, ciobanul avea niste leziuni pe maini, lucru care a favorizat infectia cu aceasta bacterie.

 

 

 

Ce este antraxul

 

 

 

 

Antraxul este o boala infectioasa, contagioasa, raspandita pe tot globul. Boala este o produsa de o bacterie numita "bacil carbunos", aceasta pentru ca cea mai comuna forma a antraxului este "buba de culoarea carbunelui". In secolul al XIX-lea, boala mai era cunoscuta si sub numele de "boala lucratorilor de piei" sau "boala lucratorilor de prelucrare a lanii", deoarece sporii bacteriei se gaseau frecvent in pielea sau in lana animalelor si, in consecinta, cei care prelucrau aceste produse se imbolnaveau cel mai frecvent.

 

 

 

 

Cum se transmite boala

 

 

 

 

In primul rand, este o boala a animalelor ierbivore (vite, oi, capre, s.a.). Acestea se imbolnavesc consumand sporii bacteriei, care se gasesc pe sol. Omul se imbolnaveste accidental, prin contact cu animalul bolnav sau consumand produse ale acestuia. Oasele, blana, parul sau pieile animalelor raman contaminate foarte mult timp si dupa moarte animalelor, pentru ca sporii acestei bacterii sunt foarte rezistenti. Omul poate lua infectia pe cale cutanata, de la animale bolnave sau decedate de curand, prin manipularea carnii si a blanii/pielii. Riscul de infectie este mai mare, daca omul prezinta taieturi, zgarieturi sau alte rani la nivelul mainilor. O alta cale de infectie este cea respiratorie. Consecintele acesteia sunt foarte grave, intrucat infectia evolueaza cu o bronhopneumonie hemoragica, boala care poate fi letala. O a treia cale de infectie este cea digestiva, care duce la o enterocolita hemoragica, cu evolutie spre septicemie, care de asemenea poate fi letala.

 

 

 

 

Cum se manifesta

 

 

 

 

Leziunea cutanata apare pe nesimtite, fara manifestari bruste. Initial, apare o mica umflatura, cel mai frecvent la nivelul mainilor, antebratelor sau bratelor, care provoaca mancarime. Dupa una-doua zile, aceasta se mareste, devine o bula plina cu lichid sangeriu, iar la periferie capata o coroana de bule mai mici. Nu doare. Evolueaza timp de 2-3 saptamani cu o coaja negricioasa. In jurul ei, bratul/mana se umfla, iar bolnavul are o stare generala proasta cu febra, durere de cap, iar bratul afectat se umfla si apar ganglioni mariti in apropiere de zona cu aceasta leziune.
Daca au fost afectate si alte organe, pacientul poate avea si alte manifestari: greata, lipsa poftei de mancare, varsaturi si scaune diareice, de obicei cu sange, dificultati in respiratie, coma si chiar deces.

 

 

 

 

Cum se trateaza

 

 

 

 

Tratamentul se face cu antibiotice de tip penicilina G, eritromicina, ciprofloxacina sau doxiciclina, la care se asociaza tratament corticosteroid. Toate persoanele care au intrat in contact cu pacientul vor primi tratament cu antibiotice. Dupa depistarea sursei, animalul/animalele bolnave vor fi sacrificate si incinerate. De asemenea, pasunile contaminate vor fi arse.
Impotriva antraxului, exista vaccin care se poate administra atat animalelor, cat si persoanelor care lucreaza in conditii de risc crescut. De la primele semne de manifestare ale acestei boli, spre binele dumneavoastra si al celor din jur, e recomandabil sa va prezentati de urgenta la medic.

 

 

 

 

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect