Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Boala de reflux gastro-esofagian


Autor: alina.dragan

Sorin, 33 de ani, a venit in Bucuresti acum 11 ani. Pentru ca nu putea bea apa de la chiuveta caminului din Crangasi, unde statea cu chirie, s-a gandit ca ar fi o solutie buna sa bea sifon. Mai bine de un an de zile a baut numai sifon. Chiar si pe dinti se spala cu sifon. In plus, lui Sorin ii placea sa manance alimente prajite, sa bea pepsi si era si supraponderal. Rezultatul: arsuri in capul pieptului, iar din cand in cand se trezea din somn si, pur si simplu, vomita. Cam asa se poate manifesta Boala de Reflux Gastro-Esofagian (BRGE).

Ce este BRGE

BRGE este cauzata de refluxul acidului gastric in esofag. Concret, esofagul este un tub muscular care permite patrunderea alimentelor in stomac. Intrarea in stomac este prevazuta cu un sfincter (un inel muscular), numit cardia sau sfincterul esofagian inferior, care se deschide doar cand patrund alimente in stomac (cand inghitim bolul alimentar). In rest, acest sfincter este bine strans, astfel incat alimentele sa nu se poata reintoarce in directia de unde au venit.
BRGE apare atunci cand relaxarea acestui inel se produce intr-un moment nepotrivit (in alt moment decat al inghitirii alimentelor) si se mentine deschis pentru o perioada lunga de timp. In aceasta faza pacientul are acele arsuri care ii produc un mare disconfort la nivelul pieptului.

Cauzele producerii BRGE

Factorii de risc cei mai importanti pentru dezvoltarea BRGE sunt: obezitatea, hernia hiatala si graviditatea. Alti factori de risc sunt: fumatul, alcoolul, ciocolata, cafeau, anumite medicamente, precum cele pentru astm sau emfizem, varsta inaintata, etc. Toate acestea determina relaxarea inelului esofagian inferior, lucru care permite sucurilor gastrice sa reflueze spre cavitatea bucala.

Cum se manifesta

In cartile de specialitate, sunt descrise forme usoare de boala, in care simptomele nu afecteaza activitatea pacientilor, au intensitate mica-moderata si apar episodic, adica mai putin de 3 episoade pe saptamana. Formele medii si grave se caracterizeaza prin aparitia frecventa ( mai mult de 3 ori pe saptamana sau zilnic), intensitatea crescuta a simptomelor, precum si prin aparitia lor nocturna. Pe langa simptomele amintite mai sus, care de altfel sunt cele mai frecvente, BRGE poate evolua cu durere retrosternala (resimtita in spatele sternului) asemanatoare unei dureri cardiace, dar cu aparitie tipica dupa masa si in timpul unor eforturi ce implica cresterea presiunii abdominale (aspirat, sapat in gradina, etc). De asemenea, BRGE poate avea si manifestari pulmonare: tuse seaca persistenta, astm bronsic, raguseala, sforait nocturn, eroziuni dentare si fibroza pulmonara.

Tratament

 

 

 

Pacientul diagnosticat cu BRGE trebuie sa-si modifice stilul de viata. Seara, trebuie sa manance cu cel putin doua ore inainte de culcare. Alimentele trebuie sa le mestece bine. Se recomanda evitarea prajelilor/rantasurilor, a fumatului, reducerea consumului de grasimi, a sucurilor carbogazoase, a alcoolului, a cafelei si a ciocolatei. Cand doarme, pacientul trebuie sa-si mai puna o perna in plus, pentru a dormi cu capul mai ridicat. Modificarea stilului de viata are efecte limitate asupra simptomatologiei, dar isi pastreaza valoarea ca masura adjuvanta pentru consolidarea efectului terapeutic si pentru prevenirea recidivelor. Controlul permanent al greutatii corporale si, eventual, scaderea in greutate au valoare practica dovedita.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antiacide, precum si de medicamente de tip omeprazol, ranitidina si motilium. Tratamentul chirurgical (antireflux) este o alternativa la tratamentul de lunga durata. Acesta este indicat in formele severe, recidivante, greu influentabile medicamentos. Indicatia este intarita de existenta herniei hiatale.

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect