Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Cariile. De ce ne ducem la stomatolog in ultima faza


Autor: alina.dragan

Medicii stomatologi sunt niste teroristi, pentru ca seamana teama si frica in randul populatiei. De cateva ori, mi s-a intamplat sa ma doara maseaua si sa merg la medic. Dupa ce am asteptat cateva minute pe hol sa-mi vina randul, timp in care am auzit cum medicul folosea freza pe un pacient, durerea mi-a trecut instant. Desi stim ca nu e bine, majoritatea dintre noi mergem la medicul stomatolog in ultima faza. In multe cazuri, nu mergem de bunavoie pentru a preveni eventualele complicatii, ci suntem impinsi de un abces sau de o durere crunta de masea. Ajunsi in acest stadiu pe scaunul stomatologului, ne doare chiar si cand medicul se uita la maseaua noastra infectata. Dupa ce medicul ne rezolva problema, ne promitem de fiecare data ca nu vom repeta aceasta experienta si ca vom merge din timp la cabinetul stomatologic. Dar, ce sa vezi, istoria se repeta.

 

Cum apare caria

 

 

Caria dentara apare atunci cand acizii produsi de bacteriile existente in cavitatea bucala ataca dintele. Pentru ca nu mergem la medic imediat cum apare o pata pe dinte, infectia sapa in interiorul dintelui pana ajunge la nerv. In acest stadiu, durerea incepe sa fie o reala problema pentru pacient. Aparitia cariilor mai este favorizata si de faptul majoritatea dintre romani neglijeaza spalatul pe dinti, lucru demonstrat de ultimele studii facute in acest sens. Din cauza faptului ca dintii nu sunt curatati, resturile alimentare care raman pe acestia, in combinatie cu bacteriile din cavitatea bucala formeaza placa bacteriana. Aceasta se formeaza pe dinti si pe gingii si este un loc propice pentru inmultirea in voie a bacteriilor. In timp, acestea distrug smaltul si avanseaza spre pulpa dintelui. Inainte ca infectia sa ajunga la nerv, stadiu in care dintele doare foarte tare, pacientul are o sensibilitate mai mare a dintilor atacati. In mod normal acest lucru ar trebui sa dea de gandit respectivilor pacienti si sa-si faca o programare la stomatolog. Specialistii avertizeaza asupra faptului ca bacteriile care produc carii se pot transmite de la o persoana la alta prin folosirea acelorasi tacamuri sau altor ustensile, precum si prin sarut.

 

 

Cum combatem cariile

 

 

Cel mai simplu mod de a combate cariile dentare il reprezinta periajul zilnic si corect al dintilor. Dupa ce mancati, evitati sa folositi scobitorile pentru eliminarea resturilor dintre dinti, ci folositi ata dentara. Aceasta permite curatarea spatiilor dintre dinti, ceea ce prin periaj nu prea reusim sa facem, lucru care are un rol important in prevenirea cariilor interdentare. Pentru a avea dinti albi si sanatosi, evitati fumatul, consumul de alcool, cafea si bauturi acidulate. Acestia sunt factori care ataca smaltul dintelui si il innegresc. Unul dintre cei mai mari dusmani ai dintelui e reprezentat de dulciuri. Zaharul continut de acestea "hraneste" bacteriile care produc carii. Incercati sa evitati sa beti lichide foarte reci sau foarte calde, pentru ca slabiti rezistenta smaltului dintelui, ceea ce il face vulnerabil in fata bacteriilor. Cea mai eficienta metoda de combatere a cariilor o reprezinta mersul periodic la stomatolog (o data la 6 luni).

 

 

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect