Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Cum poti salva o viata cu Heimlich


Autor: alina.dragan

 

O stire de azi, 28.09.2011, a aparut in toata media din Romania: un galatean de 52 de ani s-a inecat cu o bucata de mar. O bucatica din fruct i-a patruns in tractul respirator, blocandu-i bronhia stanga. Din aceasta cauza, aerul nu mai putea patrunde in plamanul respectiv. In doar cateva minute culoarea fetei galateanului s-a schimbat, iar respiratia a inceput sa fie ingreunata. Barbatul a fost transportat la Spitalul de Urgenta Galati, unde i s-a administrat oxigen. Pentru ca nu aveau un dispozitiv special unei interventii medicale prin care sa-i scoate bucata de mar, medicii au decis sa transporte pacientul cu ambulanta de la Galati la Bucuresti. Pe drum, in Buzau, ambulanta a dat intr-o groapa din asfalt, moment in care barbatul a inceput sa tuseasca puternic, iar intr-un final a reusit sa elimine bucata de mar cu care se inecase. Asadar, ceea ce n-au reusit medicii de la urgente, a reusit o groapa. Categoric, asta inseamna ca pacientul a avut foarte mult noroc.

 

 

 

In mod normal, in situatia in care cineva se ineaca cu un aliment sau cu diverse obiecte (in cazul copiilor), oricare dintre noi ii poate salva viata respectivului. Metoda e simpla si se numeste Heimlich, dupa numele celui care a inventat-o. In momentul in care observati ca o persoana s-a inecat, nu intrati in panica. Trebuie sa fiti lucid si sa urmati urmatorii pasi: asezati-va in spatele victimei, puneti pumnul drept orientat cu partea degetului mare spre abdomenul acesteia, deasupra ombilicului si sub coaste si stern, prindeti-va pumnul cu cealalta mana si faceti patru miscari de impingere in sus, rapide, cu forta. Este posibil sa fie necesar sa repetati manevra de 6-10 ori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In timpul acestei manevre, presiunea din interiorul abdomenului creste, determinand impingerea in sus a diafragmului (muschiul care separa toracele de abdomen). La randul sau, diafragmul va creste presiunea aerului din plamani, iar presiunea pozitiva creata va impinge obiectul aflat pe trahee sau bronhii, in caile aeriene superioare. O alta manevra utila intr-o astfel de situatie, consta in aplicarea de lovituri cu podul palmei la nivelul spatelui. Incurajati permanent victima sa tuseasca. Daca nu reusiti sa eliminati corpul strain din caile aeriene, sunati la 112 sau duceti victima urgent la cel mai apropiat spital.

 

 

 

 

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect