Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: De ce au inceput tinerii sa faca infarct


Autor: alina.dragan

 

Mihai, 26 de ani, supraponderal, fumator, stresat, fire sedentara. Deodata, simte o durere puternica in capul pieptului. Nu intra in panica. Nu se impacienteaza. Se gandeste ca e o indigestie. Trec cateva minute si durerea nu dispare, nici nu se diminueaza in intensitate. E din ce in ce mai puternica, poate cea mai intensa durere simtita vreodata. Incepe sa transpire, are senzatia ca se sufoca, ameteste si nu stie ce se intampla cu el. Trec alte cateva minute si durerea crunta devine o gheara care ii striveste pieptul. Durerea se extinde spre gat, spre umarul stang si coboara pe brat, pana in varful degetelor.

 

 

 

 

 

Ionut, 29 ani, fire atletica, face sport regulat, excesiv de stresat la locul de munca, munceste foarte multa peste orele de program. Dimineata la ora 8 se urca in masina ca sa plece la munca. Nu apuca sa se mai ridice de pe scaun. E gasit fara suflare dupa aproape doua ore de catre un vecin. Cei doi au suferit un infarct miocardic. Cam acestea sunt simptomele. Multi le ignora sau le confunda cu alt gen de dureri si amana sa mearga la medic.

 

 

 

 

 

 

Cele doua cazuri prezentate sunt reale. Mai putin numele lor. Primul a supravietuit si duce o viata normala. Al doilea, din pacate, nu mai este printre noi. Mihai a chemat imediat ambulanta, care i-a acordat primul ajutor, apoi a urmat un tratament de specialitate in spital.

 

 

 

 

In ultimii ani, varsta la care romanii fac infarct a scazut alarmant. Cei care au studiat acest lucru dau vina pe stres, pe lipsa de miscare, pe alimentatia plina in grasimi. Fumatul contribuie si el. Infarctul se produce in momentul in care un vas care alimenteaza inima cu sange se infunda. Cauzele tin de depunerea grasimilor pe vasele de sange, care fac ca inima sa nu mai fie alimentata normal, sau de formarea unui "dop", dintr-un cheag de sange. "Dopul" mai poate fi produs si de ruperea unui fragment dintr-o placa de colesterol.

 

 

 

 

Infarctul miocardic poate fi evitat printr-un stil de viata sanatos, care presupune sport regulat, alimentatie echilibrata, evitarea fumatului si a situatiilor stresante. Fiecare dintre noi ar trebui sa-si faca analizele uzuale cel putin o data pe an. In acest fel, poti fi sesizate eventualele modificari ale grasimilor in sange (colesterol si trigliceride) si ale glicemiei (nivelul zaharului din sange). De asemenea, efectuarea unei electrocardiograme (ECG) ar fi indicata.

 

 

 

 

In cazul in care se intampla sa simti o durere puternica in capul pieptului, chiar daca nu e vorba de un infarct, e bine sa te prezinti la medic. E mai sigur! Pana vine ambulanta, e recomandabil sa iei o aspirina (daca nu esti alergic), pe care sa o mesteci si sa o tii in gura, pana se absoarbe. Aspirina are proprietatea de a nu permite infundarea suplimentara a vasului de sange. Incearca sa nu faci niciun efort. In timpul efortului, inima este nevoita sa pompeze mai mult sange. In timpul infarctului, functia inimii de a pompa sange este limitata, deoarece nu primeste suficient sange. Efortul suplimentar inseamna suprasolicitarea inimii, lucru care creste riscul aparitiei complicatiilor sau poate produce chiar decesul.

 

 

 

 

Nu va consultati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect