Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Diabetul zaharat, boala care te macina


Autor: alina.dragan

 

Diabetul este o boala care, in faze incipiente, nu doare. Prin urmare, majoritatea pacientilor nu merg la medic si lasa boala sa evolueze de la sine. Diabetul e o boala care te macina si te distruge treptat, fara sa realizezi cat de grava e situatia ta. Odata instalat, diabetul nu se vindeca, dar poate fi controlat si tinut in frau, fara sa dea complicatii prea mari.

 

 

 

Cum apare diabetul

 

 

 

 

Diabetul este o boala caracterizata prin nivele crescute ale gucozei in sange (hiperglicemie). Boala apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o prelucreze cu scopul producerii de energie necesara functionarii organismului. Exista mai multe tipuri de diabet, insa cel la care vreau sa fac referire in acest text este diabetul varstei adulte, dobandit sau de tip II. Diabetul debuteaza insidios, cu simptome minore, care pot fi usor neglijate de catre pacient. Din acest motiv, pentru multi dintre cei afectati, diagnosticul este stabilit tardiv, atunci cand deja au aparut complicatiile acestei boli. Principalii factori responsabili de aparitia diabetului zaharat sunt: ereditatea, obezitatea, hipertensiunea arteriala, concentratia crescuta a grasimilor in sange si sedentarismul.

 

 

 

 

Cum ne dam seama ca avem diabet

 

 

 

 

Cei care nu au obiceiul sa-si faca analize de sange periodic trebuie sa cunoasca faptul ca instalarea diabetului se face cu anumite semne. Cele mai frecvente simptome ale diabetului sunt: sete neobisnuita, tendinta de a bea apa multa, urinare frecventa, senzatie de foame frecventa, scadere in greutate, tulburari de vedere, oboseala, greturi, infectii frecvente, vindecare lenta a ranilor, s.a.
Aparitia unor astfel de simptome ar trebui sa va trimita la medic pentru un consult care sa includa si determinarea glicemiei. Controlul periodic al glicemiei scade posibilitatea imbolnavirii de diabet si a aparitiei complicatiilor acestuia: afectarea retinei cu pericol de orbire, piciorul diabetic cu risc de amputare, insuficienta renala ce poate necesita dializa, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, neuropatia diabetica, infectiile frecvente ale pielii, ale tractului respirator si ale tractului urinar, etc.

 

 

 

 

Cum prevenim diabetul

 

 

 

 

Prevenirea diabetului zaharat se face prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie naturala, sport si corectarea factorilor de risc mentionati mai sus. Aceeasi modalitatea sta si la baza imbunatatirii prognosticului celor care au deja diabet zaharat. Una dintre cele mai bune solutii de prevenire a diabetului este controlul periodic al glicemiei. Cei care acumuleaza mai multi factori de risc dintre cei enumerati mai sus (ereditatea, obezitatea, hipertensiunea arteriala, concentratia crescuta a grasimilor in sange si sedentarismul) ar trebui sa isi verifice glicemia cel putin o data la 6 luni.
In cazul in care banuiti ca aveti unele din semnele specifice diabetului, nu va tratati cu Google, mergeti la medic!

 

 

 

 

P.S. Pe 14 noiembrie, se serbeaza in fiecare an Ziua Mondiala a Diabetului. Aceasta a fost marcata timp de cateva zile si la noi in tara, prin actiuni de testare gratuita a glicemiei, a greutatii si a tensiunii arteriale.

 

 

Subiect