Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Migrena


Autor: alina.dragan

 

Daca ar fi sa intrebam un barbat, migrena este o metoda prin care sotia ii spune sotului sau, pe un ton elegant, ca nu vrea sa faca sex cu el in seara asta. Sau mai multe la rand. Daca intrebam un medic, migrena este o durere intensa de cap, care dureaza de la cateva ore pana la 2-3 zile si care se repeta. Durerea este de obicei pe jumatate de cap, e pulsatila si se accentueaza la mobilizare. De cele mai multe ori este insotita de greata, varsaturi, sensibilitate la lumina, la stimuli sonori sau olfactivi.
Dupa unii barbati, migrena se instaleaza numai la femei si in cele mai nepotrivite momente. Adica exact cand le este lor lumea mai draga. Din punct de vedere medical si barbatii pot suferi de migrene. Totusi, studiile au aratat ca aceasta afectiune este mai frecventa la femei.

 

 

 

Din ce cauza se produc migrenele

 

 

 

 

Migrenele sunt cauzate de aparitia unor modificari chimice la nivel cerebral, in principal legate de nivelul serotoninei, ceea ce, printr-un lant de reactii, are drept efect dilatarea si inflamarea vaselor cerebrale, astfel aparand cefaleea. Se pare ca si nivelul mineralelor, in principal al magneziului, ar avea un rol in producerea lor. Anumite alimente ca ciocolata, branzeturile fermentate, laptele, ficatul de pui, carnea conservata cu nitrati sau orice mancare preparata cu glutamat monosodic, precum si vinul rosu, pot provoca migrene. O perioada de munca intensa, urmata de o perioada de relaxare poate duce la asa numita migrena de sfarsit de saptamana. Stresul, variatiile hormonale din timpul menstruatiei (migrenele premenstruale), consumul de alcool, infometarea sau folosirea contraceptivelor orale pot provoca migrene.
Cum ne dam seama ca sotia are o migrena

 

 

 

 

In majoritatea cazurilor, migrena este confundata cu o banala durere de cap. E destul de greu sa diferentiezi o durere de tip migrenos de alte tipuri de cefalee. O durere similara migrenei poate fi cauzata de o sinuzita acuta, de tumori sau de infectii cerebrale. Spre deosebire de simpla durere de cap, migrena are niste semne prevestitoare. Cu o zi inainte de aparitia migrenei, unii pacienti prezinta o stare de oboseala, de somnolenta, de iritabilitate sau de apetit crescut pentru anumite alimente. O treime dintre cei care sufera de migrene prezinta inaintea episodului migrenos anumite pre-semne, numite aura. Aceasta se manifesta prin tulburari de vedere (flash-uri luminoase, colorate, puncte negre, distorsionarea imaginilor), amorteli, furnicaturi la nivelul mainilor sau la nivelul fetei sau chiar instalarea unei slabiciuni pe o parte a corpului. Aceasta ultima situatie, mai ales daca apare pentru prima data, impune prezentarea de urgenta la medic, pentru ca poate fi si semnul unui accident vascular cerebral. De asemenea, aparitia unor tulburari de vorbire sau de coordonare a miscarilor ar trebui sa va alarmeze, mai ales daca acestea persista.
In concluzie, daca sotia dumneavoastra nu prezinta aceste semne, dar totusi sustine ca are o migrena inseamna ca problema este de alta natura.

 

 

 

 

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect