Termen cautat
Subiect blog

Despre boli: Ulcerul gastro-duodenal (peptic)


Autor: alina.dragan

Despre ulcer se spune ca este o boala specifica jurnalistilor. Asta deoarece foarte multi reprezentanti ai acestei bresle fac aceasta boala. Medicii specialisti explica in studiile lor faptul ca ulcerul este produs in special de stres. Prin urmare, orice meserie stresanta (inclusiv cea de jurnalist) poate conduce in timp la aparitia acestei boli. Pe langa stres, un alt factor important care produce aceasta boala, il reprezinta mancatul haotic. Nerespectarea orelor pentru mancarea celor 3 mese zilnice, alimentele de tip fast-food, bauturile carbogazoase, consumul in exces de alcool, tutun, cafea, stresul zilnic, consumul de medicamente si ereditatea sunt principalii factori care conduc la aparitia ulcerului. Cu cat un pacient acumuleaza mai multi factori din cei enumerati mai sus, cu atat riscul de a se imbolnavi de ulcer este mai mare.

 

 

 

Ce este ulcerul si cum apare el

 

 

 

 

Ulcerul gastro-duodenal sau peptic este o rana situata la nivelul mucoasei care captuseste stomacul sau duodenul (primul segment al intestinului subtire). La nivelul mucoasei gastrice, exista mai multi factori care o pot agresa: acid clorhidric, pepsina (o enzima care ajuta la digestie) si saruri biliare refluate de la nivelul duodenului. Atat acidul clorhidric, cat si pepsina sunt esentiale in desfasurarea normala a digestiei alimentelor. In acelasi timp, exista si o serie de factori care protejeaza mucoasa de actiunea agentilor agresivi. In mod normal, exista un echilibru intre factorii agresivi si cei protectori. Cand acest echilibru este distrus din diverse cauze, apare ulcerul.

 

 

 

 

Ce cauzeaza ulcerul peptic

 

 

 

 

- stresul
- infectia cu Helicobacter pylori (o bacterie care colonizeaza stomacul si duodenul si care se transmite foarte usor)
- consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (exemplu: aspirina)
- anumite boli: ciroza hepatica, pancreatita cronica, boala cronica de rinichi, sindromul Zollinger-Ellison - o boala in care exista o secretie exagerata a acidul clorhidric gastric
- fumatul (scade nivelul factorilor de protectie si eficienta tratamentului)
- cafeaua (creste aciditatea gastrica)
- consumul de alcool in exces
- factori genetici (cei care au grupa de sange O sunt mai predispusi la a face ulcer duodenal)

Cum se manifesta

Ulcerul duodenal se manifesta printr-o durere localizata in capul pieptului sau in partea dreapta, sub coaste. Aceasta durere are caracter de arsura sau de foame, apare la cateva ore dupa masa sau noaptea si este calmata in cateva minute, dupa ce bolnavul mananca ceva sau ia medicamente antiacide. In cazul ulcerului gastric, de cele mai multe ori durerea se accentueaza dupa masa, insa nu exista criterii exacte care sa diferentieze durerea ulcerului gastric de cea a ulcerului duodenal. Schimbarea caracterului durerii poate insemna instalarea unei complicatii grave, cum ar fi perforatia stomacului cu penetrare intr-un organ vecin sau aparitia hemoragiei digestive, care se manifesta si prin scaune negre "ca pacura", foarte urat mirositoare.

Tratamentul ulcerului peptic

Pentru tratarea ulcerului se folosesc medicamente de tip Omez, Ranitidina sau alte antiacide. Daca este cazul, se va trata infectia cu Helicobacter pylori. De asemenea, pacientii nu vor mai fuma si nu vor mai bea cafea si alcool. Regimurile dietetice, in timp, si-au dovedit valoarea extrem de redusa in tratarea ulcerului, motiv pentru care specialistii recomanda doar evitarea alimentelor care produc durere.
Ulcerele complicate sau cele care nu raspund la tratamentul medical necesita interventii endoscopice sau chirurgicale.

Nu va tratati cu Google! Mergeti la medic!

 

 

Subiect