Termen cautat
Subiect blog

Disconfortul digestiv - una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate


Autor: camy

Disconfortul digestiv este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate in lume. Un numar mare de romani sufera de tulburari digestive.
Potrivit unei anchete efectuate in 15 tari, pe un esantion de 9.700 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, majoritatea femei, si care a evaluat frecventa si intensitatea tulburarilor digestive si a obiceiurilor alimentare, in Romania - 71,1% dintre persoanele chestionate se plang de balonare, 37,9% de constipatie, iar 22,3% de flatulenta.
Cercetarea a relevat faptul ca exista sute de milioane de oameni care sufera de aceste probleme, fara a merge la doctor si fara a fi constienti ca aceste tulburari pot fi tratate.
Printre cauzele disconfortului digestiv se numara obiceiurile alimentare nesanatoase (in 36,8% din cazuri), ingerarea prea rapida a mancarii (49,3% din cazuri) si stresul (34%).
Cat priveste situatiile in care apar simptome de disconfort digestiv, potrivit cercetarii, 87,5% dintre respondenti au declarat ca simptomele apar in general dupa masa, in cazul a 26,7% dintre ei ori de cate ori sunt stresati, iar 29,5% dintre acestia au sustinut ca simptomele apar dupa week-end, ca rezultat al meselor copioase.
S-a dovedit ca, pe termen lung, disconfortul digestiv influenteaza negativ calitatea vietii. Astfel, 67,7% dintre cei chestionati au declarat ca se simt inconfortabil, 23,3% sunt intr-o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine in propriile haine. 27,1% dintre respondenti se simt obositi, iar 23,3% se simt grasi.
Prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie al Institutului Fundeni sustine ca persoanele care au balonari, dureri abdominale, indigestie, gaze, diaree sau constipatie si acestea ii afecteaza activitatea trebuie sa mearga la medic pentru un control al sanatatii tubului digestiv.

Subiect