Termen cautat
Subiect blog

Evaluarea riscului cardiovascular


Autor: camy

Romanii isi pot evalua, incepand din aceasta luna, riscul total cardiovascular.

Societatea Romana de Cardiologie a lansat, sambata, programul de preventie primara care permite evaluarea starii de sanatate si a riscului de a face o boala cardiovasculara fatala in urmatorii zece ani. Programul este aplicat in toate tarile Uniunii Europene.

Dr. Iulia Kulcer, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Bucuresti, a declarat ca programul se adreseaza atat medicului de familie, cat si medicilor specialisti cardiologi, diabetologi, neurologi, nefrologi ce vin in contact cu un pacient care, in viitor, ar putea dezvolta o boala cardiovasculara.

"Medicul reuseste sa faca evaluarea riscului si, in functie de procentul exprimat, se aplica masurile de preventie tipice fiecarei persoane. Solutia nu consta in medicamentele luate. Poti sa-ti imbunatatesti singur starea de sanatate", a subliniat Iulia Kulcer.

Ea a adaugat ca Romania se afla in categoria tarilor cu risc crescut de boala cardiovasculara.

"Este ingrijoratoare tendinta de aparitie a evenimentelor cardiovasculare acute, de tip accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, la varste din ce in ce mai tinere", a spus dr. Kulcer.

Prin acest program se urmareste ajutarea celor cu risc scazut de boli cardiovasculare sa mentina acest nivel toata viata, iar cei cu risc total crescut sa-l reduca.

Starea buna de sanatate se poate mentine prin evitarea fumatului, alimentatie sanatoasa, activitate fizica zilnica moderata de 30 de minute, mentinerea indicelui de masa corporala (IMC) mai mic de 25Kg/mp si evitarea obezitatii de tip central, mentinerea unei tensiuni arteriale mai mici de 140/90 mmHg, un colesterol total de aproximativ 190 mg/dL, LDL colesterol aproximativ 115mg/dL, glicemie de aproximativ 110 mg/dL.

Bolile cardiovasculare constituie principala cauza de deces, internare in spital si handicap fizic la nivelul populatiei adulte si varstnice din Europa, reprezentand 42% dintre decesele inregistrate in randul populatiei masculine si 55% in randul femeilor.

Principalii factori de risc sunt fumatul, tensiunea arteriala crescuta si nivelul ridicat al colesterolului sanguin, factori in directa relatie cu stilul de viata individual si obiceiurile alimentare, dar si cu nivelul de activitate fizica. Alti factori de risc - obezitatea, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool si stresul psiho-social.

Subiect