Termen cautat
Subiect blog

Femeile nu mai vor sa-si ingroase buzele


Autor: camy

Se mizeaza acum pe naturalete. Femeile de azi nu mai vor buze groase sau artificiale, precum cele afisate ostentativ de unele actrite sau manechine. Pe de alta parte, potrivit specialistilor, aceasta obsesie fata de volum a provocat in unele cazuri sechele ireversibile, care acum incearca sa fie remediate, noteaza ziarul El Mundo.
"Deja nu ni se mai cere un volum atat de exagerat, ci rezultate mai discrete si mai naturale", a declarat Concha Obregon, purtatoare de cuvant al Asociatiei Spaniole de Medicina Estetica (SEME). Aceleasi cereri au fost primite si de alte centre de chirurgie estetica din Spania. "Rasa alba mediteraneana, caracterizata prin buze subtiri, continua sa solicite mai multa grosime, dar in limite cat mai naturale", afirma si Patricia Mancebo.
Pe langa aspiratia fata de o imagine cat mai naturala, multe paciente vin la aceste clinici "in cautarea unei rectificari a buzelor pentru ca implantul era prost facut, in general in stabilimente neautorizate" a adaugat doctorita Obregon. Implanturile de proasta calitate sunt generate de tehnica proasta folosita, sau de produsele inadecvate utilizate. in anii 90, potrivit expertilor, femeile urmareau un rezultat durabil. Pentru aceasta se foloseau materiale de "umplutura" neresorbante /permanente, precum siliconul lichid, sau biopolimerii).
"in unele cazuri, acestea au generat sechele severe ireversibile, precum granulomul (o mica tumoare inflamatorie cronica, tesutul reactioneaza fata la introducerea unui corp strain intarindu-se) si migrarea acestor produse spre alte zone, dificil de tratat. Unele substante, precum siliconul lichid nu erau interzise ca in prezent si probabil ca aceste reactii erau provocate de folosirea produselor de acest tip", explica Emilce Insua, medic estetician.
"Pe langa un rezultat inestetice, aceste produse pot provoca infectii sau inflamatii cronice si, in cazuri extreme, consecintele pot fi periculoase pentru sanatate, deoarece daca granulomul migreaza spre creier poate induce crize de epilepsie sau alte afectiuni majore", precizeaza specialista. Interventia consta in injectarea, sub anestezie si cu ajutorul acului, a materialului de umplutura in interiorul mucoasei buzelor. in prezent, medicii recomanda utilizarea de produse resorbante, care au dovedit ca sunt mai sigure, garanteaza un aspect mai natural si genereaza mai putine complicatii.
"Folosim acid hialuronic sau colagen, desi in unele locuri se mai folosesc materiale permanente precum biopolimerii, a caror utilizare nu este permisa in Spania deoarece au un risc inalt de producere de granulom", spune Carmen Gorosabel. Capacitatea de resorbtie a materialelor folosite face ca efectele sa dispara cu timpul, ceea ce inseamna ca pentru a mentine rezultatele este necesara repetarea sedintelor, la distanta de un an. Avantajul consta in faptul ca, in cazul rar de producere de granulom, acesta va disparea de la sine. Tratamentul este prin urmare reversibil fara sa lase urme.
Nu acelasi lucru se intampla cand implanturile sunt permanente. La detectarea unui granulom, medicul trebuie sa intervina, fie prin injectii cu corticoizi, fie prin extirparea sa chirurgicala. Aceasta ultima optiune presupune reducerea volumului buzelor, denumita in jargonul medical - cheiloplastie - sau restaurarea plastica a buzelor.
"Mai exista insa o problema pentru acele persoane care au recurs la aceasta operatie de marire a buzelor cu materiale permanente in stabilimente neautorizate. si anume faptul ca nu stiu ce fel de produs li s-a injectat in buze. "De multe ori medicul nu le informeaza, sau il camufleaza. Pacientele cred ca este vorba de colagen, la cinci ani dupa ce au facut implantul. Lucru imposibil, avand in vedere ca este un produs care se resoarbe si din care nu ar mai ramane urma", arata Carmen Gorosabel. Toate produsele care se implanteaza in centrele medicale autorizate sunt inregistrate in fisa clinica a pacientei. Aceasta informatie ar trebui sa fie pusa la dispozitia clientului, daca acesta il solicita.
Necunoasterea materialului injectat ingreuneaza rectificarea buzelor la acei pacienti care s-au supus unei interventii cu multi ani in urma, cand produsele folosite erau de proasta calitate. Medicii recomanda pacientilor sa se informeze la diferitele societati stiintifice pentru a alege centrele specializate si medicii profesionisti inainte de a solicita o operatie de marire a buzelor si sa afle cat mai multe detalii in privinta riscurilor si contraindicatiilor pe care le implica o asemenea procedura.

Subiect