Termen cautat
Subiect blog

Fumatul creste riscul de hemoragii cerebrale la persoanele cu antecedente familiale


Autor: camy

Fumatorii ale caror rude au suferit un atac vascular cerebral de tip hemoragic sunt de 6 ori mai predispusi sa dezvolte aceeasi tulburare, comparativ cu persoanele care nu prezinta acest factor de risc in antecedentele familiale, potrivit unui studiu recent.

Acest tip de atac cerebral care este cunoscut sub denumirea de "hemoragie subarahnoidiana anevrismala" - in esenta, este vorba despre o rupere a unui vas de sange la nivelul creierului - are un caracter familial, dupa cum noteaza Dr. Daniel Woo impreuna cu alti cercetatori in jurnalul medical "Neurology", acestia dorind sa descopere daca fumatul potenteaza caracterul ereditar al acestei tulburari.

Studiul lor, initiat de National Institute of Neurological Disorders and Stroke, a comparat 339 subiecti cu hemoragie subarahnoidiana anevrismala cu 1016 subiecti din grupul de "control", care nu prezentau aceasta tulburare, cele 2 grupuri fiind corelate dupa factori precum varsta, rasa si sex.

Comparativ cu nefumatorii, fumatorii au inregistrat un risc de peste 3 ori mai ridicat de hemoragie subarahnoidiana anevrismala.Riscul inregistrat de fumatorii fara un istoric familial in acest sens era de 2,5 ori mai mare, pe cand in momentul in care fumatului i s-au alaturat si antecedente familiale de atac vascular cerebral hemoragic, riscul de a dezvolta o afectiune similara a crescut de peste 6 ori, conform descoperirilor realizate de Woo si de colaboratorii acestuia, de la University of Cincinnati College of Medicine, Ohio.

Acestia nu au observat, insa, acelasi tip de consecinte si la persoanele cu un istoric familial de hemoragie subarahnoidiana anevrismala dar care au renuntat la fumat in trecut "ceea ce sugereaza faptul ca riscul rezultat din interactiunea acestor 2 factori poate fi diminuat prin renuntarea la fumat".

Ei au mai subliniat faptul ca hemoragia subarahnoidiana anevrismala produce moartea 35-40 procente din bolnavii diagnosticati cu acest tip de suferinta cerebrala, speranta cercetatorilor constand in aceea ca noile informatii vor incuraja fumatorii sa renunte la acest obicei, in mod deosebit pe cei care prezinta un istoric familial in ceea ce priveste acest tip de afectiuni.

Subiect

Comentarii