Termen cautat
Subiect blog

Fumatul mamei potenteaza riscul de aparitie a malformatiilor orale ale nou-nascutului


Autor: camy

Femeile insarcinate care fumeaza sau sunt expuse in mod constant la fum de tigara, pot creste sansele fatului de a se naste cu o scizura a buzelor, arata un studiu recent.

Despicarea buzelor (labioschizis) sau despicarea boltei palatine(palatoschizis) se numara printre malformatiile congenitale cele mai frecvent intalnite.Acestea apar in momentul in care tesuturile care alcatuiesc plafonul bucal si buza superioara, nu fuzeaza in mod adecvat, acest eveniment survenind intre a 5-a si a 9-a saptamana de sarcina.

In cadrul studiului in discutie, cercetatorii norvegieni au descoperit ca femeile care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi pe parcursul primului trimestru de sarcina, au prezentat un risc de circa doua ori mai ridicat de a da nastere unui copil cu labioschizis, comparativ cu o viitoare mama nefumatoare.

In mod similar, mamele nefumatoare care au fost expuse fumului de tigara timp de cel putin doua ore zilnic au prezentat un risc mai mare cu 60 procente comparativ cu femeile care nu au fost expuse la fumatul pasiv.

Echipa de cercetatori, condusa de dr.Rolv T. Lie de la Universitatea din Bergen, Norvegia, a raportat rezultatele studiului in jurnalul Epidemiology. Studii anterioare au mai relationat fumatul mamei cu instalarea labioschizisului si in mod mai putin consistent, cu palatoschizisul.

Noile descoperiri vin in completarea celor amintite mai sus si in plus, sugereaza existenta unei conexiuni cu sansele de aparitie a unui palatoschizis, independent de anumite gene.

Echipa lui Lie a evaluat 1336 de nou-nascuti-din care 573 au prezentat o scizura la nivel oral-pentru evidentierea anumitor variatii inregistrate in genele de "detoxifiere" care par responsabile cu ajutarea organismului de a elimina toxinele provenite din fumul de tigara.In majoritatea cazurilor, s-a efectuat si evaluarea parintilor acestor copii.

Teoretic, anumite variatii ale acestor gene sunt acelea care fac indivizii mai mult sau mai putin vulnerabili la efectele nocive ale fumului de tigara.

"Fumatul in cadrul primului trimestru de sarcina a fost in mod evident asociat cu riscul de labioschizis", au concluzionat cercetatorii. "Acest efect nu a fost modificat de diferite variante genice cu rol in detoxifierea compusilor din fumul de tigara".