Termen cautat
Subiect blog

Hipertensiunea arteriala - un ucigas silentios


Autor: camy

Numeroase studii epidemiologice au aratat ca hipertensiunea este "un ucigas silentios", fara semne prevestitoare.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara, care afecteaza 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial.
Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala, fiind cauza majora a bolilor cardiovasculare, care sunt raspunzatoare de 40% din toate decesele in SUA.
In Romania, aproximativ 40% din populatie este hipertensiva.
"Hipertensiunea este principalul motiv pentru care pacientii se prezinta la medic, dintre acestia doar 7% ajungand sa aiba tensiunea arteriala controlata", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Eduard Apetrei, membru al Academiei Romane.
Recunoasterea faptului ca tratamentul hipertensiunii poate preveni accidentul vascular cerebral a condus la o scadere dramatica a incidentei accidentului vascular cerebral. S-a stabilit ca o scadere de 1 mmHg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 1% a incidentei accidentului vascular cerebral in randul populatiei, a explicat prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu, de la Institutul de Cardiologie din Iasi. Ea a adaugat ca o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mmHg, poate fi obtinuta prin scaderea sodiului in dieta si prin reducerea greutatii corporale.
Hipertensiunea arteriala este o boala cronica. Poate fi controlata, dar nu vindecata.
Prof. dr. Arsenescu a subliniat importanta respectarii tratamentului, continuitatea acestuia. Specialistul a spus ca, din pacate, boala este subdiagnosticata, numai 45% dintre cei care fac tratament nu au boala sub control, numai 25% au tratament si controlata afectiunea. Medicul a atras atentia asupra controlului factorilor de risc si a continuitatii tratamentului, chiar daca se afla in limite normale.
Principalele masuri pentru atingerea valorilor tinta ale hipertensiunii au in vedere valoarea tinta a tensiunii arteriale care este 140/90 mmHg. Daca pacientul sufera si de alte afectiuni trebuie consultat medical in privinta valorii tinta a tensiunii arteriale, aceasta in cazul, de exemplu, al diabetului zaharat poate fi mai mica, de 130/80 mmHg.
O alta recomandare este controlul greutatii. in medie, o reducere cu 10 kg a greutatii corporale se asociaza cu o reducere de 5-10 mmHg a tensiunii arteriale sistolice.
Trebuie evitat excesul de sare in alimentatie. Astfel, potrivit studiilor, reducerea cantitatii de sodiu in alimentatie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sau poate preveni aparitia ei.
Alte recomandari privesc o dieta sanatoasa, reducerea consumului de alcool, renuntarea la fumat, cat mai multe exercitii fizice, relaxare, urmarea tratamentului, dar si respectarea recomandarilor medicului.
Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, dr. Dan Deleanu, a mentionat masurile pe care societatea le are in vedere pentru educatia populatiei, dar si o reducere a mortalitatii cu 10-15% prin Programul de preventie desfasurat cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Colegiul Medicilor. El a subliniat si riscul cardiovascular prin determinarea unei scari de risc care se va face de catre medicii de familie dupa modelul european.
Referitor la tratament, dr. Dan Deleanu a spus ca acesta trebuie evaluat din cand in cand si schimbat daca este necesar.
Anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii, care este pe 17 mai, marcata pentru al treilea an consecutiv in Romania, Societatea Romana de Cardiologie impreuna cu Compania Sanofi Avensis va organiza mai multe manifestari cu caracter educativ cu privire la hipertensiune, masurarea gratuita a acesteia in Bucuresti (la RATB) pe 12 mai, Timisoara pe 12 mai, Brasov pe 15 mai, in minele de la Petrosani pe 18 mai.

Subiect