Termen cautat
Subiect blog

Identificarea unor noi gene responsabile de declansarea crizelor cardiace


Autor: camy

Oamenii de stiinta au descoperit zece mutatii genetice care maresc riscul de moarte subita in urma unor crize cardiace si care modifica subtil ritmul cardiac, conform unui studiu publicat duminica in revista Nature Genetics, informeaza AFP.
Aceste gene se alatura celorlalti factori de risc cardiac cunoscuti, precum sedentaritatea, obezitatea, diabetul, excesul de colesterol sau fumatul. in absenta oricaror simptome, descoperirea acestor variatii genetice care afecteaza contractiile miocardului, si care sunt vizibile prin modificarile duratei intervalului QT pe electrocardiograme, ii poate identifica pe pacientii care intampina un risc crescut de moarte subita.
O echipa internationala de cercetatori condusa de prof. Arne Pfeufer de la Universitatea din Munchen, a analizat genomul 16.000 de indivizi al caror interval QT a fost masurat prin electrocardiograme si au descoperit rolul mai multor gene, printre care si cea denumita 'Nos1ap' in declansarea crizelor cardiace ce pot duce la moartea subita.
Un alt studiu, realizat pe 13.000 de persoane de o echipa de cercetatori coorodnata de Christopher Newton-Cheh de la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA) a inregistrat rezultate similare.
O singura mutatie genetica la un individ nu indica in mod necesar un risc cardiac crescut, insa luate impreuna, mai multe astfel de variatii genetice devin semnificative din punct de vedere statistic pentru cazurile de moarte subita, sustin oamenii de stiinta.
Peste 17 milioane de oameni isi pierd viata anual din cauza maladiilor cardio-vasculare, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Subiect