Termen cautat
Subiect blog

Infarctele silentioase sunt mai frecvente decat se credea


Autor: camy

Infarctele miocardice silentioase, care se produc fara simptomele obisnuite ale unui infarct, sunt mult mai frecvente decat credeau medicii, in special in cazul persoanelor suspectate de a suferi de maladii coronariene, conform unui nou studiu publicat luni, informeaza AFP.
Peste 200.000 de persoane din SUA sunt victime in fiecare an ale unor atacuri cardiace, fara sa stie, pentru ca aceste infarcte silentioase nu sunt dureroase, sau provoaca dureri pe care victimele le atribuie altor cauze, explica dr Han Kim, cardiolog la Facultatea de Medicina a Universitatii Duke (Carolina de Nord), coordonatorul acestui studiu publicat in revista PLoS Medicine.
Mai mult decat atat, acest gen de infarct nu lasa nici un fel de urme, fiind imposibil de detectat prin intermediul electrocardiogramelor, mai sustine el.
O noua tehnologie ce permite observarea inimii prin rezonanta magnetica la inalte rezolutii (DE-CMR - Delayed enhancement cardiovascular magnetic resonance) ofera o buna modalitate de a detecta efectele acestor infarcte discrete. in cadrul acestui studiu, 185 de pacienti suspectati de a suferi de maladii coronariene, care nu au avut insa niciodata o criza cardiaca, au fost expusi unui examen cu DE-CMR.
Toti participantii la studiu au facut si cate o angiografie pentru a se determina daca au arterele blocate sau obturate de eventuale depuneri de grasime. Ei au fost tinuti sub observare medicala periodica timp de 2 ani pentru a observa daca asa-numitele infarcte silentioase au ca rezultat un risc crescut de mortalitate.
Autorii studiului au descoperit ca 35% dintre subiectii studiului au suferit astfel de atacuri de cord silentioase - infarcte produse in absenta undei Q, unda care indica producerea unui infarct pe o electrocardiograma.
Aceste infarcte silentioase sunt de trei ori mai frecvente decat cele obisnuite, iar victimele lor intampina un risc de mortalitate de 11 ori mai ridicat.

Subiect