Termen cautat
Subiect blog

Pacientii cu HIV sunt supusi unui risc ridicat de complicatii in cazul infectarii cu gripa porcina


Autor: camy

Persoanele purtatoare ale virusului HIV prezinta un risc ridicat de complicatii in caz de contaminare cu noul virus gripal A (H1N1), a anuntat sambata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza Reuters.
OMS sustine ca persoanele cu boli ale imunodeficientei - printre care si virusul SIDA - vor fi cel mai probabil mai vulnerabile la complicatii din cauza virusului A (H1N1) decat a gripei sezoniere, care provoaca moartea a 250.000-500.000 de persoane anual.
De asemenea, HIV si noul virus s-ar putea combina intr-un mod periculos, asa cum s-a intamplat cu HIV si tuberculoza, scrie OMS intr-un ghid pentru angajatii sai publicat pe propriul site.
"Desi nu exista date adecvate pentru a prognoza impactul unei gripe umane pandemice asupra populatiei infectate cu HIV, interactiunile dintre HIV/SIDA si gripa A (H1N1) ar putea fi semnificative", se precizeaza in raport.
"Persoanele infectate cu HIV ar trebui considerate cu risc ridicat si un segment de populatie care trebuie vizat in mod prioritar de strategiile preventive si terapeutice pentru infectarea cu virusul A (H1N1)", mai mentioneaza textul.
Virusul cunoscut sub denumirea de "gripa porcina" s-a manifestat foarte grav in Mexic, unde autoritatile sustin ca a ucis peste 100 de persoane, si a provocat aparitia unor simptome usoare si s-a raspandit in numeroase state, precum SUA, Austria, Israel, Noua Zeelanda si Coreea de Sud.
Desi epidemia nu prezinta proportiile altor maladii precum malaria, hepatita si meningita, OMS a ridicat nivelul de alerta pandemica la 5 din 6, din cauza raspandirii rapide precum si a posibilitatii ca gripa sa provoace mult mai multe victime in comunitati sarace.
Tarile cu rate inalte de contaminare cu virusul HIV, dintre care majoritatea se afla in Africa, ar trebui sa depuna eforturi pentru a se asigura ca persoanele vulnerabile primesc medicamentele de care au nevoie pentru a lupta cu gripa porcina, apreciaza OMS.
Medicamentele antivirale precum Tamiflu si Relenza diminueaza durata de manifestare a virusului si severitatea afectiunii atunci cand sunt folosite pentru tratament si ar putea fi folosite si in scop profilactic, noteaza Reuters.
Este optim pentru persoanele infectate cu noul virus sa inceapa sa ia antivirale intr-un interval de 48 de ore de la aparitia simptomelor, potrivit OMS. Exista insa probleme cunoscute la pacientii care iau antiretrovirale pentru a trata virusul HIV in caz de administrare al unor astfel de medicamente.
Conform estimarilor OMS, 33 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV in intreaga lume.

Subiect