Termen cautat
Subiect blog

Premiera franceza in cazul accidentelor vasculare cerebrale


Autor: camy

Noua din zece victime ale unui accident vascular cerebral (AVC) ar putea fi vindecate. Acesta este rezultatul studiului numit RECANALISE, efectuat de o echipa condusa de profesorul Pierre Amarenco, seful serviciului de neurologie si al Centrului de primire si tratament de la spitalul Bichat (Asistenta publica - Spitale Paris, AP - HP), relateaza cotidianul francez Le Figaro.

Lucrarile, care au fost publicate de The Lancet Neurology, ofera noi perpective in scopul imbunatatirii asistentei acordate AVC, cea de-a treia cauza de mortalitate in Franta si prima cauza de handicap dobandit la adult.

La ora actuala, precizeaza comunicatul AP-HP, in cazul unui accident cerebral vascular cu ocluziunea unei artere cerebrale se aplica doua tratamente. Tratamentul de referinta consta in injectarea intravenoasa in zona cotului a unui medicament numit alteplaza, care permite vindecarea in 40% din cazuri, cu conditia ca injectia sa fie facuta la mai putin de trei ore dupa aparitia primelor simptome de AVC.

O alta posibilitate consta in introducerea aceluiasi medicament direct la contactul cu cheagul de sange care astupa artera, introducand un micro-cateter in artere. Medicul punctioneaza artera femurala si duce cateterul in aorta si apoi in arterele cerebrale. Aceasta tehnica face posibila destuparea arterei in 60 - 70% din cazuri dar necesita un timp de interventie (intre 20 de minute si o ora pentru atingerea cheagului), in timp ce fiecare minut pierdut inseamna distrugerea a 2 milioane de neuroni ..., continua Le Figaro.

Noua abordare (utilizata in studiul RECANALISE) consta in combinarea celor doua tratamente. Daca doza completa de alteplaza (care nu poate fi depasita) nu ajunge sa destupe artera, neurologul care face interventia "captureaza" cheagul de sange cu ajutorul unui lasou aflat la capatul cateterului. Tragand de lasou, medicul inchide cheagul de sange in interiorul cateterului, care odata retras aduce cu el si cheagul de sange.

Datorita acestei tehnici, s-a reusit destuparea arterei cerebrale la un numar de 46 - 53 pacienti (87%) care au fost tratati combinand calea intravenoasa si cea endovasculara, fata de 56 pacienti din 107, tratati doar pe cale intravenoasa, ceea ce reprezinta o crestere de 50% in cazul metodei aplicata in studiul RECANALISE, conchide ziarul Le Figaro.

Subiect