Termen cautat
Subiect blog

Premiera mondiala in Elvetia: operatii pe creier cu ultrasunete


Autor: camy

Neurochirurgi elvetieni au efectuat in premiera mondiala interventii chirurgicale pe creier fara sa fie nevoie sa deschida cutia craniana gratie utilizarii de ultrasunete, a anuntat luni Universitatea din Zurich, relateaza AFP.
Daniel Jeanmonod si Ernst Martin au aplicat la chirurgia intracraniana tehnica ultrasunetelor focalizate de inalta energie (UFHI), deja utilizata de mai multi ani in ginecologie si pentru lupta impotriva cancerului de prostata.
In cursul unui studiu clinic inceput in septembrie 2008, zece adulti au suferit interventii, incununate de succes si fara complicatii. Ele au fost efectuate fara narcoza, pe pacienti complet constienti si in mod ambulatoriu.
In cursul interventiilor, 1.024 de emitatori trimit valuri de ultrasunete prin calota craniana. Cresterea temperaturii astfel generata este constant sub control.
Bolnavii tratati sufereau de dureri neuropatice, a precizat Dr. Martin. Aceasta patologie caracterizeaza in special persoanele tetraplegice sau care au suferit o amputare. Deoarece creierul nu mai primeste semnale de la membre, nervii sai trimit stimuli care antreneaza durerea. Ultrasunetele au permis neutralizarea acestor stimuli.
Cercetatorii elvetieni spera sa extinda aria de utilizare a ultrasunetelor la tumori pe creier sau interventii ca urmare a unor accidente vasculare cerebrale.

Subiect