Termen cautat
Subiect blog

Program National de preventie cardiovasculara


Autor: camy

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, prof. dr. Dan Deleanu, a declarat ca societatea are cateva proiecte, unul dintre ele fiind in curs de aplicare cu Ministerul Sanatatii, anume Programul National de preventie cardiovasculara.
"Propunerea societatii a fost luata in considerare de Ministerul Sanatatii si anumite componente vor intra in aplicare chiar din acest an", a subliniat dr. Deleanu.El a adaugat ca acest program are doua strategii: una care priveste populatia, prin constientizarea factorilor de risc si necesitatea modificarii stilului de viata, si a doua, constand in strategia riscului inalt, respectiv screeningul pacientilor cu acest risc.
"Avem un instrument foarte important, diagramele de risc, care sunt preluate de la Societatea Europeana de Cardiologie. impreuna cu ele intentionam sa utilizam si datele Ministerului Sanatatii, din Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate. Cu ajutorul acestor date se va putea calcula riscul cardiac. Daca acesta este sub 5%, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea de a muri in aproximativ 10 ani, va ramane in supravegherea medicului de familie. Daca este peste 5%, va fi trimis pentru evaluare la un specialist cardiolog-diabetolog", a explicat specialistul.
Presedintele Societatii Romane de Cardiologie a explicat ca au fost tiparite 1.500 de kituri pentru aprecierea riscului vascular, din fondurile proprii ale Societatii, acestea fiind deja distribuite. Urmeaza ca Ministerul Sanatatii sa multiplice si sa trimita kiturile catre toti medicii de familie.Medicul de familie poate calcula riscul cardiac si prin intermediul internetului, a mai spus dr. Deleanu.

Subiect