Termen cautat
Subiect blog

Rapamicina incetineste imbatranirea


Autor: camy

Nu este vorba inca de elixirul tineretii, dar este ceva pe aproape, adica un medicament care ar incetini efectele imbatranirii la cobaii cu varste inaintate, potrivit publicatiei britanice Nature, citata de ziarul francez Le Monde.

Cercetatorii americani au demonstrat ca rapamicina, un medicament folosit in general la pacientii cu transplant pentru a evita respingerea grefei, ar mari durata de viata a cobailor cu pana la 14 %.

La muste si la viermi, s-a demonstrat deja ca tratamentele medicamentoase ar creste speranta de viata, dar pana in prezent, singurul mijloc de marire a duratei de viata la mamifere era restrictia calorica.

Echipe de la trei laboratoare americane - Universitatea San Antonio din Texas, Universitatea Ann Arbor din Michigan si Jackson Laboratory din Maine - au efectuat in paralel experiente pe aproximativ 2.000 de cobai, pe care i-au hranit cu alimente care contineau rapamicina. Crearea acestor alimente a luat ceva timp, ceea ce a intarziat inceperea tratamentului, cobaii fiind mai batrani decat au prevazut la inceput cercetatorii - douazeci de luni, echivalentul a aproximativ saizeci de ani la om. Incidentul a relevat eficienta rapamicinei asupra unei populatiei de o anumita varsta. In raport cu soarecii care nu au fost supusi tratamentului, speranta de viata a celor hraniti cu rapamicina a crescut pana la 14 %. La cobaii de douazeci de luni, speranta de viata a crescut uimitor, cu 28 % la masculi si cu 38 % la femele.

Una din ipotezele avansate este ca rapamicina ar reproduce efectele unui regim hipocaloric. Cu toate acestea, remarca directorul de la Jackson Laboratory, David Harrisson, niciun cobai nu a scazut in greutate in timpul experientei si, in general, un regim hipocaloric functioneaza mai bine la subiectii tineri.
In urma acestei descoperiri, problema care se pune este evident legata de prelungirea duratei de viata la om. Cercetatorii previn asupra faptului ca, in aceasta faza, ar fi periculos sa se faca vreun experiment. Folosirea rapamicinei pentru a mari durata de viata ar ridica unele probleme din cauza proprietatilor sale imunodepresive, care maresc sensibilitatea la infectii. Dozajul este de asemenea o problema, deoarece o doza normala de rapamicina la om este de 2-5 miligrame pe zi, cu mult sub cea administrata cobailor.

Subiect