Termen cautat
Subiect blog

Riscul cardiovascular


Autor: camy

Strategia populationala de promovare a sanatatii cardiovasculare porneste de la faptul ca numeroase studii stiintifice sustin eficacitatea interventiilor de modificare a stilului de viata, in principal stoparea fumatului, dieta sanatoasa si exercitiile fizice.
in cadrul Forumului de preventie a bolilor cardiovasculare care a avut loc la Bucuresti la inceputul acestei luni, in organizarea Societatii Romane de Cardiologie, a fost lansat programul Heart Score in limba romana si a fost constituit Forumul National de Preventie Cardiovasculara alcatuit atat din reprezentanti ai specialitatilor medicale, cat si ai domeniului politic.
Obiectivele principale ale preventiei bolilor cardiovasculare au in vedere reducerea incidentei primului eveniment cardiovascular si a recurentelor datorate bolilor coronariene, a accidentului cerebrovascular ischemic sau bolii arteriale periferice, prevenirea handicapului determinat de un eveniment cardiovascular acut, a mortii subite, cu scopul de prelungire a supravietuirii si crestere a calitatii vietii.
Identificarea pacientilor cu risc inalt cardiovascular este recomandat sa se facape baza evaluarii riscului cardiovascular global prin utilizarea diagramelor de risc SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation). Factorii de risc luati in calcul sunt: sexul,varsta, fumatul,tensiunea arteriala sistolica, colesterolul total si regiunea geografica, Romania aflandu-se in zona cu risc inalt din Europa.
Pragul dincolo de care pacientul prezinta un risc inalt de mortalitate din cauza cardiovascualra in urmatorii 10 ani este definit ca fiind egal sau mai mare de 5%.
Pe baza datelor obtinute prin derularea Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, calcularea riscului cardiovascular global utilizand Heart Score grupa tinta o constituie cei cu risc mai mic de 5%.
Masurile de preventie recomandate la pacientii cu risc inalt au in vedere schimbarea stilului de viata, respectiv renuntarea la fumat, reducerea colesterolului, exercitiul fizic, consumul a cel putin 4-5 mese de fructe si legume pe zi, tratamentul optim al pacientilor cu hipertensiune arteriala, dislipidemie si diabet zaharat.
Romania se afla pe locul intai in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Subiect