Termen cautat
Subiect blog

Toamna va fi perioada de varf a gripei porcine


Autor: camy

Perioada de varf a raspandirii gripei porcine in Bugaria va fi la toamna. Prognoza apartine ministrului sanatatii bulgar, Evgheni Jelev. in opinia oficialului bulgar, numarul cazurilor va creste deoarece in perioada vacantei multi bulgari se vor intoarce de peste hotare, inclusiv din tari in care exista o situatie epidemiologica, precum SUA si Marea Britanie.
"Nu putem sa oprim virusul, dar suntem in stare sa-i facem fata cu competenta necesara", a spus Jelev si a dat asigurari ca nu este loc de panica pentru ca Bulgaria este pregatita sa actioneze.
Ministerul bulgar al Sanatatii a anuntat miercuri doua noi cazuri de gripa porcina, numarul total al persoanelor contaminate cu virusul A (H1N1) ajungand astfel la sapte.
Cei doi noi pacienti sunt bunicii unui baiat de cinci ani care s-a intors din Statele Unite. Ei au fost internati miercuri. Spre deosebire de celelalte cazuri in care vindecarea a fost relativ usoara, in cazul bunicii sunt complicatii care se datoreaza unor afectiuni complementare pe care le avea femeia.
Ministerul Sanatatii anuntase marti ca baiatul si mama sa, reveniti in urma cu zece zile din Statele Unite, sunt infectati cu virusul A (H1N1). Cei doi se simt bine si cel mai probabil vor fi externati joi, dar un alt copil care a intrat in contact cu cei doi in Bulgaria a contactat boala, afirma ministerul intr-un comunicat de presa.
Primul caz de gripa noua din Bulgaria a fost anuntat la 1 iunie, iar al doilea patru zile mai tarziu. Cele doua prime cazuri au fost descoperite la un tanar si un copil, de asemenea intorsi dupa un sejur petrecut in Statele Unite.
Ministerul Sanatatii bulgar continua sa analizeze toate simptomele aparute la persoane venite din tari cu o raspandire mai ampla a virusului. Descoperirea rapida a noilor cazuri dovedeste eficienta sistemului creat pentru supravegherea si neutralizarea a bolii, potrivit aceluiasi comunicat de presa a ministerului.
"Asteptam ca situatia sa devina mai grava spre toamna si iarna, cand virusul noi gripei si cel al gripei obisnuite vor actiona impreuna", a declarat, pentru Agepres, dr. Anghel Kuncev, sef al Departamentului pentru boli infectioase la Ministerul bulgar al Sanatatii. Aceste prognoze se confirma si dupa monitorizarea situatiei in tarile de pe emisfera sudica care acum sunt in perioada de iarna, crede Kuncev.
Primele masuri pe care le-a intreprins Ministerul Sanatatii din Sofia dupa aparitia noului virus au fost indreptate spre intarirea controlului la frontiera, dar in prezent masurile sunt orientate spre ridicarea capacitatii sistemului sanitar sa descopere si sa trateze boala, a explicat medicul. "Pe site-ul Ministerului am publicat si informatii pentru cetatenii, dar masurile care se recomanda pentru prevenirea contaminarii cu virusul gripal nu sunt specifice si multi oameni nu le iau in serios. Aceste masuri sunt legate cu igiena personala si includ activitati cat se poate de obisnuite, precum spalatul pe maini", a adaugat oficialul bulgar.
in fiecare zi in Bulgaria se efectueaza intre 5 si 15 analize pentru depistarea virusului H1N1, marea majoritatea dintre acestea la persoane venite din Statele Unite si alte tari unde s-a inregistrat o mai mare raspandire a bolii. Dar ultimele trei cazuri au confirmat ca este posibila contaminarea si in tara, ceea ce s-a intamplat deja in alte tari si ceea ce noi nu putem sa prevenim, a mai spus Kuncev. El a calificat primele cazuri ca fiind usoare, dar a precizat ca ultimele sunt cu o gravitate medie, mai ales cel al femeii in varsta care are si alte afectiuni.
In opinia sa nu exista nici un specific al raspandirii noi gripe in Bulgaria care sa nu fie valabil si in cazul Romaniei si al celorlalte tari din regiune. Kuncev crede ca numarul mai mare de cazuri in Romania este o consecinta a faptului ca populatia este mai numeroasa, la fel si numarul celor care se deplaseaza in afara granitelor. El a adaugat ca, de la inceputul crizei, a vorbit la telefon de mai multe ori cu colega sa de la Ministerul Sanatatii din Bucuresti, dar pana acum nu au avut nici o intalnire deoarece, spune el, fiecare trebuia sa-si concentreze eforturile in propria tara. Se are insa in vedere organizarea unei intalnire bilaterale, in luna septembrie, avand ca scop un schimb de experienta in acest domeniu si o coordonare a eforturilor.

Subiect