Termen cautat
Subiect blog

Un nou instrument de diagnostic ar putea influenta soarta persoanelor aflate in coma


Autor: camy

Un studiu publicat recent indica faptul ca multe dintre persoanele care au fost diagnosticate ca aflandu-se intr-o stare vegetativa nu se afla, de fapt, in aceasta stare. Ele se afla la granita dintre viata si moarte, scrie publicatia britanica The Economist.

Un pacient care este diagnosticat in spital ca aflandu-se intr-o "stare de constienta minima" va fi pastrat in viata cu ajutorul aparatelor, pentru o perioada nedefinita de timp. Daca diagnosticul este "stare vegetativa", insa, atunci aparatele care il mentin in viata pot fi oprite in orice moment. Un profan nu poate face diferenta intre cele doua stari, insa un doctor poate.

Cel putin asa s-a crezut pana in momentul de fata, comenteaza The Economist. Un tulburator studiu care a aparut recent in publicatia de specialitate "BioMed Central Neurology", avandu-i ca autori pe Caroline Schnakers, Steven Laureys si colegii lor de la Universitatea Liege din grupul pentru cercetarea starii de coma, indica posibilitatea ca doctorii sa nu poata face aceasta diferenta; sau, chiar mai grav, sa prefere sa-si foloseasca intuitia in locul celor mai recente tehnici de diagnostic pentru a sesiza diferenta. Drept urmare, multe persoane sunt expuse riscului de a le fi intrerupta viata chiar daca exista semne ale faptului ca nu si-au pierdut complet si definitiv starea de constienta.

Pacientii aflati intr-o stare vegetativa sunt cei care nu dau niciun fel de semn de constienta; in multe tari, tribunalele pot lua in considerare cererile ca hranirea acestora sa fie incetata, ei fiind astfel lasati sa moara, iar organele lor fiind prelevate pentru transplanturi. Pacientii care dau semne de constienta /cei care pot raspunde cerintei de a clipi sau pot urmari un obiect cu privirea, spre exemplu/ sunt, prin definitie, nevegetativi si sunt scutiti de aceasta soarta. Exista unele dovezi potrivit carora, spre deosebire de pacientii aflati intr-o stare vegetativa, acestia percep durerea. Sunt, deci, depuse eforturi pentru ameliorarea suferintei lor si pentru recuperare.

Unul dintre noile instrumente consta intr-o noua categorie de diagnostic: starea de constienta minima. Aceasta se refera la pacientii a caror situatie este cu o treapta superioara celei a pacientilor aflati in stare vegetativa, existand semne fluctuante de constienta. Uneori, spre exemplu, ei pot trece testul cerintei de a clipi - insa nu intotdeauna.

Celalalt nou instrument este Scala JFK a Revenirii din Coma. Ea consta in peste 20 de teste clinice si s-a constatat ca nu numai ca le permite doctorilor sa faca diferenta intre pacientii aflati in stare vegetativa si cei cu o constienta minimala, dar si ajuta la identificarea celor care s-au aflat anterior intr-o stare de constienta minimala, iesind ulterior din respectiva stare. Scala este considerata un instrument ce ajuta la diagnosticarea corecta.

Cercetatorii de la Liege au comparat diagnosticele ale 103 pacienti date de medici cu cele obtinute prin folosirea Scalei. Din totalul pacientilor, 44 fusesera diagnosticati de personalul spitalului ca fiind in stare vegetativa. Scala, insa, nu a confirmat aceste diagnostice. In urma folosirii ei, s-a constatat ca 18 dintre cei 44 se aflau intr-o stare de constienta minima - o eroare de circa 40 la suta. In acelasi timp, potrivit Scalei, patru dintre cei 40 de pacienti al caror diagnostic dat de medici fusese de "stare de constienta minima" iesisera, de fapt, din acea stare. In pofida faptului ca doctorii lor nu observasera acest lucru, pacientii respectivi erau acum capabili sa comunice.

Concluzia studiului condus de doctorul Laureys a fost ca neurologilor nu le place ca abilitatile lor sa fie inlocuite sau depasite de o scala sau de o baterie de teste. Starea de constienta minima fiind un diagnostic relativ nou, explica Laureys, unii doctori ar putea avea prea putine cunostinte despre criteriile folosite, insa acesta este un motiv in plus pentru a fi folosita Scala Revenirii din Coma. Principala problema a diagnosticului bazat mai curand pe intuitie decat pe masuratori consta in faptul ca el este vulnerabil in fata influentelor externe.

Companiile de asigurari, spre exemplu, prefera diagnosticele de stare vegetativa in locul celor de constienta minima, deoarece nu presupun niciun tratament costisitor pentru recuperare, adauga doctorul Laureys.

Aceste descoperiri sunt cat se poate de tulburatoare, comenteaza The Economist. Intr-adevar, studiul Liege reprezinta o singura cercetare; insa daca ar fi refacut in alta institutie, cu aceleasi rezultate, ar fi ridicate numeroase intrebari in legatura cu felul in care sunt tratati de catre sistemul medical pacientii cei mai vulnerabili, precum si in legatura cu masura in care doctorii iau in serios instrumentele pe care stiinta se straduieste sa le ofere, conchide publicatia britanica.

Subiect

Comentarii

Din anul 2009 de cand a aparut acest studiu s-a progresat mult dovedind importanta interventiei precoce specializate prin care se pot recupera circa 40 % din cazuri fata de situatia actuala.