Termen cautat
Categorie

Abcesul perianal si abcesul perirectal


GENERALITATI:

Abcesul perianal si abcesul perirectal reprezinta colectii purulente care iau nastere la nivelul glandelor localizate in criptele anusului sau rectului. In comparatie, fistula perianala reprezinta faza cronica a supuratiei in cadrul procesului perirectal. Abcesul perianal se poate extinde in jgheabul intersfincterian, pana la nivelul pielii din zona perianala, unde va aparea sub forma unei mase fluctuente, sensibile. Daca nu sunt drenate, abcesul perianal si cel perirectal pot sa expansioneze in tesuturile din jur (de exemplu, in spatial ischiorectal), dar pot sa determine si aparitia unei infectii sistemice.

 Varsta medie la care o persoana se poate prezenta cu abces anal sau fistula este 40 de ani, iar adultii de sex masculin sunt de doua ori mai predispusi la a face abces si/sau fistule perianale sau perirectale comparativ cu femeile.

Abcesul anal are originea cel mai frecvent la nivelul unei glande infectate de la nivelul criptelor anale. Exista intre 8 si 10 cripte glandulare anale, dispuse circumferential in interiorul canalului anal, la nivelul liniei dintate. Glandele traverseaza sfincterul anal intern si se termina la nivel intersfincterian. Abcesul anal se dezvolta atunci cand o glanda de la nivelul criptelor anale este astupata cu reziduuri, fapt care va permite suprapopularea bacteriana si formarea abcesului. Supuratia se formeaza la locul cu cea mai slaba rezistenta si fluidul infectat se va colecta in spatiul unde se termina glandele. Fistula anala este o conexiune intre doua structuri epiteliale si leaga abcesul anal de la nivelul glandei anale de pielea de la nivelul feselor.

Prezentarea clinica a abcesului perianal si perirectal

Manifestarile clinice: pacientii care au un abces perianal sau perirectal se prezinta cel mai frecvent cu durere severa in zona anala sau rectala. Durerea este constanta si nu este asociata neaparat cu defecatia. Pot sa apara si alte simptome, cum ar fi febra sau starea de rau general. Daca abcesul a inceput sa dreneze spontan, poate fi observata o scurgere rectala purulenta.

La examinarea fizica, se poate gasi o masa fluctuenta sau o zona de piele eritematoasa (rosie) , indurata, care acopera abcesul perianal sau perirectal. Insa, la unii pacienti, cu anumite localizari ale abcesului, poate sa nu se gaseasca nimic la inspectia fizica, abcesul putandu-se simti doar prin examinare rectala (tuseu rectal).

Aproximativ jumatate dintre abcesele perianale si perirectale vor evolua catre formarea de fistule. Riscul de formare a fistulei nu este influentat de drenajul spontan sau chirurgical al fistulei.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul abcesului perianal se face pe baza istoricului pacientului si a examinarii fizice, si include prezenta: durerii perianale, febrei si a unei mase perirectale palpabile.

Investigatiile imagistice

Studiile de imagistica, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), sunt utile in caz de suspiciune clinica unui abces anorectal care nu se palpeaza.

Diagnosticul diferential

Un abces perianal simplu trebuie diferentiat de alte afectiuni care pot duce la formarea unui abces si la drenarea acestuia  in zona presacrata, perianala si perineala. Unele afectiuni apar in zona perirectala (de exemplu, fistulele, abcesele anorectale complexe), in timp ce altele pot fi diagnosticate pe baza localizarii lor ( de exemplu, chisturile glandelor Bartholin, chisturile pilonidale).

Diagnosticul diferential al abceselor perianale si perirectale se face cu:

 • Fistula anorectala: este o tract de comunicare intre abces si pielea perirectala, sau, mai rar, intre abces si organele din jur. Orificiul extern al fistulei poate fi indurat si la nivelul lui poate drena un  lichid purulent, dar febra nu ar trebui sa fie prezenta, decat daca exista un abces nedrenat.
 • Chistul epidermoid presacrat: daca este neinfectat, se poate prezenta sub forma unui nodul care se poate mari progresiv, se poate inflama si rupe.
 • Hidradenita supurativa: poate sa apara in zona perirectala, se poate infecta si poate drena purulent.
 • Hemoroizii interni: hemoroizii interni sunt structuri vasculare care se gasesc in canalul anal si care se pot mari, se pot obstrua si strangula, ducand astfel la formarea unei gangrene. La examinarea rectala se poate gasi o masa fluctuenta.
 • Boala pilonidala: pacientii cu boala pilonidala se pot prezenta cu un abces acut.
 • Abcesul ductelor Bartholin: prin obstructia unui duct Bartholin se poate forma un abces.

TRATAMENT:

Principii generale de tratament:

Abcesele anale trebuie drenate intr-o maniera dependenta de timp, iar lipsa fluctuentei nu ar trebui sa reprezinte un motiv de intarziere a tratamentului.
In anumite situatii, cum ar fi boala cardiaca valvulara, imunosupresie, celulita extensiva, sau diabet, este necesara prescrierea antibioticelor.

Nu se recomanda fistulotomia concomitenta cu drenajul abcesului anal, deoarece apare frecvent o disfunctie anorectala asociata cu aceasta procedura.

Rolul realizarii unei culturi din abces: realizarea culturilor bacteriene nu se recomanda in general in cadrul tratamentului unui abces anal, deoarece terapia antibiotica nu este necesara dupa incizia si drenajul abcesului la majoritatea pacientilor. Realizarea culturilor poate fi utila in urmatoarele situatii:

 • Pentru a distinge intre un abces criptoglandular (datorat florei colonice) si un abces al tegumentelor perianale (cauzat de obicei de diverse specii de stafilococ).
 • Pacientii care  vor fi tratati cu antibiotice, cum sunt cei cu boala cardiaca valvulara, imunosupresie, celulita extensiva si diabet.
 • Pacientii care au urmat tratamente repetate cu antibiotice.
 • Pacienti care pot avea o infectie cu un germene mai rar intalnit (de exemplu, la pacientii imunocompromisi).
 • Pacientii cu leucemie sau limfom care pot avea o infectie cu bacterii mai rare sau rezistente la antibiotice.

Abcesul perianal poate fi tratat in unitatea de primiri urgente sau intr-o sala de operatie, utilizand anestezie locala. Abcesele complexe ar trebui drenate in sala de operatie, de preferat utilizand un anestezic regional sau general, sau, pentru leziunile mai mici, anestezie locala cu sedare intravenoasa.

Abcesul perianal poate fi drenat si fara internare in spital. Tegumentele de la suprafata leziunii sunt anesteziate prin anestezie locala (de exemplu, cu lidocaina), iar cavitatea va fi drenata printr-o incizie in cruce si apoi inchisa cat mai aproape de marginea anusului, pentru a minimiza riscul de formare a fistulelor. Dupa drenajul abcesului, zona va fi curatata prin bai de sezut frecvente (de doua ori pe zi, timp de 30 de minute fiecare)  sau dusuri.

Comentarii

Primul abces perianal l-am avut in urma cu vreo 26, 27 de ani (tin minte ca eram student in anul I). De atunci chestiunea asta ma supara cu o regularitate demna de o cauza mai buna. M-am operat de doua ori. De fiecare data am avut o perioada de pauza de cca. 2 ani, dupa care abcesul a revenit cu o frecventa mai mare dupa prima operatie si cu o frecventa si mai mare dupa a a doua. Un medic mi-a spus ca s-ar putea sa am nevoie sa refac operatia de 4, 5 ori ca sa am sanse sa scap definitv de problema. Avand in vedere ca dupa fiecare interventie chirurgicala frecventa lor a crescut am renuntat sa ma mai operez.

Problema este ca de vreo doua zile, iar am dureri in zona anala, insa spre deosebire de ceea ce am avut pana acum, de data asta durerea provine undeva din interior, nu este una de suprafata urmata de aparitia abcesului (cel putin asa cum o stiu eu atat de bine). Este o durere constanta cu o intensitate mai mare cand umblu, cand ma ridic in picioare sau ma asez.

Am un abces perianal de un an,operat de 3 ori si tot mai curge un lichid galbui, cu dureri in interior din cand in cand,mi-ati putea recomanda ceva in afara de o alta operatie?

Oameni buni, abcesul perianala apare din cauza unui fir de par infectat!!!!!!!Am fost cu prietenul meu la mai multi doctoti si toti au spus acelasi lucru! Se curata locul neaparat chirurgical, altfel nu se poate, dupa aia se curata locul zilnic cu apa si sapun, pansat cu betadina noaptea, ziua lasat liber sa se oxigeneze locul...Se mai poate da la sfarsit cand e aproape aplatizata gaura(pt ca prima oara e o gaura de poti sa bagi degetul in ea), cu mercurocrom, care usuca foarte bine, si este un cicatrizant care nu are niciun efect advers...Cam atat! Nu are cum sa recidiveze daca te speli, te pansezi, si te duci constrant la medic!Poate daca te duci la un medic incompetent, si nu te curata cum trebuie, ar putea sa apara din nou, altfel nu are cum! Noi am fost la un medic rezident de origine araba, de la spitalul Floreasca! In rest, toate cele bune, si sanatate!

Acum doua luni am fost operat de abces perianal . Acum cand ma duc la scaun inca mai sangerez putin asa ca si cum as lasa urme pe hartie. Trebuie sa ma duc din nou la doctor?

MI-A APARUT O PUNGA CU PUROI IN JURUL  ANUSULUI..PRIMA DATA ERA DE CULOARE VIOLET,DUPA 3 ZILE S-A SPART.MI- A MAI APARUT CU O LUNA IN URMA LA FEL DE CULOARE VIOLET,DAR ATUNCI NU S-A SPART SI S-A RETRAS DUPA O SAPTAMANA.ESTE VORBA DE HEMOROIZI?SAU POATE SI FIE ALTCEVA?

Buna,

de obicei dupa ce manac ceva picant mi se intampla tot mai des sa am dureri si usturimi in anus, nu am sangerari si nici nu se observa hemoroizi. Pot spune ca am remarcat in interior niste pete galbene.

Imi puteti da ceva sfaturi?

 

Va multumesc

Am si eu o intrebare...de 2 zile am observat o umflatura in juru anusului da e de culoare mai inchisa spre violet si am si dureri cand contract muschiul...ce e...? si ce treb sa fac ca sa scap de durere si umflatura...? va multzumesc

As vrea daca putetzi sa imi raspundetzi pe e-mail i.ionutz@yahoo.com

Primul abces perianal l-am avut in urma cu vreo 26, 27 de ani (tin minte ca eram student in anul I). De atunci chestiunea asta ma supara cu o regularitate demna de o cauza mai buna. M-am operat de doua ori. De fiecare data am avut o perioada de pauza de cca. 2 ani, dupa care abcesul a revenit cu o frecventa mai mare dupa prima operatie si cu o frecventa si mai mare dupa a a doua. Un medic mi-a spus ca s-ar putea sa am nevoie sa refac operatia de 4, 5 ori ca sa am sanse sa scap definitv de problema. Avand in vedere ca dupa fiecare interventie chirurgicala frecventa lor a crescut am renuntat sa ma mai operez.

Problema este ca de vreo doua zile, iar am dureri in zona anala, insa spre deosebire de ceea ce am avut pana acum, de data asta durerea provine undeva din interior, nu este una de suprafata urmata de aparitia abcesului (cel putin asa cum o stiu eu atat de bine). Este o durere constanta cu o intensitate mai mare cand umblu, cand ma ridic in picioare sau ma asez.

Pagini