Abcesul pulmonar este o supuratie circumscrisa a parenchimului pulmonar, rezultata prin suprainfectia unui focar inflamator, necroza sau excavarea acestuia.
Clinic prezinta tuse si expectoratie purulenta abundenta, fetida, febra, stare generala influentata, hemoptizie.
În abcesele pulmonare primitive predomina flora bacteriana anaeroba, iar în cele secundare se asociaza flora bacteriana aeroba cu cea anaeroba.
Clinic - se poate pune în evidenta, prin percutie, o zona mica de matitate sau de submatitate. Se constata diminuarea murmurului vezicular si raluri crepitante, în zona de matitate. În cazul abceselor pulmonare mari se asculta suflu amforic.
Complicatiile locale sunt:
Complicatiile extrapulmonare, sau care manifesta la distanta de plamani sunt:
Radiografia toracica în primele zile de boala releva opacitate de tip pneumonic, segmentara sau lobara, care devine ovala pe masura ce se acumuleaza secretiile purulente. Dupa eliminarea continutului printr-o bronhie de drenaj, în interiorul opacitatii apare o cavitate cu nivel de lichid.
Aspectul radiologic caracteristic fazei de supuratie deschisa este imaginea hidroaerica, ovalara, de 3–5 cm în diametru, cu perete gros si nivel orizontal de lichid.
Examenul de sputa evidentiaza macroscopic o sputa purulenta care se depune în trei straturi: spumos, mucos si purulent. Examenul microscopic consta în frotiuri si culturi pentru bacterii, fungi si micobacterii. În sputa apar leucocite alterate, hematii, fibre elastice fragmentate datorita necrozei si o flora bacteriana polimorfa.
Examenul de sange releva un VSH crescut cu leucocitoza.
Pacientul va sta in repaus la pat cateva saptamani. Regimul va consta in aportul de lichide in cantitati mari, de proteine, glucide.
Antibioticul de electie va fi Penicilina, in cazul persoanelor alergice la acest medicament se va administra Ampicilina.
Se va aplica tratamentul chirurgical dupa jumatate de an timp in care in urma tratamentul medical nu s-a realizat nici o imbunatatire; sau abcesul a recidivat sau s-a cronicizat.
90% dintre pacienti se vindeca de abces pulmonar, fara ca aceasta afectiune sa lase vreo consecinta, iar 5% au nevoie de interventie chirurgicala.