Termen cautat
Categorie

Abcesul pulmonar


GENERALITATI:

Ce este abcesul pulmonar?

Abcesul pulmonar este o supuratie circumscrisa a parenchimului pulmonar, rezultata prin suprainfectia unui focar inflamator, necroza sau excavarea acestuia.

Clinic prezinta tuse si expectoratie purulenta abundenta, fetida, febra, stare generala influentata, hemoptizie.

Clasificare

 • primitiv, când se formeaza în teritorii pulmonare fara leziuni preexistente
 • secundar, în cadrul septicemiei, consecutiv interventiilor chirurgicale, traumatismelor, aspiratiei de corpi straini, sau datorate suprainfectiei unei leziuni parenchimatoase preexistente (chist aerian, tumora necrozata si supurata, infarct pulmonar necrozat, caverne tuberculoase etc).

În abcesele pulmonare primitive predomina flora bacteriana anaeroba, iar în cele secundare se asociaza flora bacteriana aeroba cu cea anaeroba.

Tabloul clinic

 • I. faza de supuratie închisa debuteaza fie acut, fie insidios, manifestarile clinice fiind cele caracteristice unei pneumonii, respectiv febra, durere toracica, tuse cu expectoratie, astenie, anorexie si alterarea starii generale. Uneori abcesul debuteaza cu simptome pseudogripale, cu evolutie ce persista 1–2 saptamâni, fara tendinta la vindecare. Alteori debutul poate fi brutal cu hemoptizii sau cu tuse cu expectoratie purulenta în cantitate mare. Colectia purulenta este evacuata fie prin vomica masiva, fie prin vomica fractionata. Abcesul poate ramâne nediagnosticat pâna în momentul perforarii bronhiei si aparitiei vomicii.
 • II. faza de supuratie deschisa, se caracterizeaza subiectiv prin bronhoree purulenta (100–300 ml/zi), febra oscilanta, stare de astenie fizica, anorexie, scadere ponderala. Sputa este purulenta, cu aspect galben-verzui, pluristratificata, uneori cu striatii sanghinolente. Mirosul fetid, perceput de la distanta de pacient indica o infectie cu anaerobi.

Clinic - se poate pune în evidenta, prin percutie, o zona mica de matitate sau de submatitate. Se constata diminuarea murmurului vezicular si raluri crepitante, în zona de matitate. În cazul abceselor pulmonare mari se asculta suflu amforic.

Complicatii

Complicatiile locale sunt:

 • hemoptizii (eliminare de sange in sputa prin tuse)
 • gangrena pulmonara (moartea tesuturilor afectate)
 • piopneumotorax (puroi in cavitatea pleurala)
 • bronsiectazii (afectiune cronica caracterizata prin dilatarea bronhiilor mici si mijlocii)
 • tuberculoza pulmonara etc.

Complicatiile extrapulmonare, sau care manifesta la distanta de plamani sunt:

 • abcese metastatice (colectie purulenta constituita in alte organe)
 • flebite (inflamatia peretelui venos)
 • endocardite septice (infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern) etc.

DIAGNOSTIC:

Radiografia toracica în primele zile de boala releva opacitate de tip pneumonic, segmentara sau lobara, care devine ovala pe masura ce se acumuleaza secretiile purulente. Dupa eliminarea continutului printr-o bronhie de drenaj, în interiorul opacitatii apare o cavitate cu nivel de lichid.

Aspectul radiologic caracteristic fazei de supuratie deschisa este imaginea hidroaerica, ovalara, de 3–5 cm în diametru, cu perete gros si nivel orizontal de lichid.

Examenul de sputa evidentiaza macroscopic o sputa purulenta care se depune în trei straturi: spumos, mucos si purulent. Examenul microscopic consta în frotiuri si culturi pentru bacterii, fungi si micobacterii. În sputa apar leucocite alterate, hematii, fibre elastice fragmentate datorita necrozei si o flora bacteriana polimorfa.

Examenul de sange releva un VSH crescut cu leucocitoza.

TRATAMENT:

 • igieno dietetic
 • medicamentos
 • chirurgical

Pacientul va sta in repaus la pat cateva saptamani. Regimul va consta in aportul de lichide in cantitati mari, de proteine, glucide.

Antibioticul de electie va fi Penicilina, in cazul persoanelor alergice la acest medicament se va administra Ampicilina.

Se va aplica tratamentul chirurgical dupa jumatate de an timp in care in urma tratamentul medical nu s-a realizat nici o imbunatatire; sau abcesul a recidivat sau s-a cronicizat.

Prognostic

90% dintre pacienti se vindeca de abces pulmonar,  fara ca aceasta afectiune sa lase vreo consecinta, iar 5% au nevoie de interventie chirurgicala.