Acneea reprezinta cel mai frecvent intalnita afectiune a tenului, o problema care afecteaza inevitabil viata fiecarei persoane, la un moment dat. Aceasta se poate declansa la orice varsta, adolescentii fiind cea mai afectata categorie din cauza faptului ca acneea le poate cauza o stare de anxietate si stanjeneala. In cazul in care acneea capata forme severe, poate provoca chiar si stari depresive, conducand la izolarea persoanei afectate.
Adolescentii sunt cei mai afectati din cauza activitatii hormonale intense care este specifica pubertatii. Cazurile de acnee mai sunt raspandite si la persoanele cu o hipersecretie a glandelor sebacee, asadar, problema se poate instala si la copii sau persoane in varsta, in egala masura.
Este interesant faptul ca acneea pare ca afecteaza in mod diferit persoanele de sex feminin si masculin. Astfel, inaintea perioadei pubertatii, afectiunea este mai raspandita in cazul fetelor, iar, la pubertate, ambele sexe sunt afectate in mod egal. Cazurile cele mai complicate s-au dovedit, insa, a fi intalnite la persoanele de sex masculin. In ceea ce priveste adultii, 15% dintre femei si 5% dintre barbati continua sa prezinte o astfel de problema si in perioada de dupa pubertate.
Cand este cauzata de hiperactivitatea glandelor sebacee, acneea se manifesta, in mod special, in adolescenta. Excesul de sebum, alaturi de deshidratarea tenului conduc la inchiderea porilor pielii, fapt care are drept efect aparitia unui mediu propice infectiilor. Totusi, contrar miturilor vehiculate, stresul, alimentatia si igiena au doar o mica influenta asupra declansarii acestei afectiuni a tenului.
Hormonii reprezinta o alta cauza a aparitiei cosurilor, din cauza faptului ca acestia pot sa creasca secretia de sebum din piele prin intermediul glandelor sebacee. Hormonii raspunzatori de producerea in cantitati mari a sebumului sunt hormonii barbatesti sau androgeni. Acest tip de hormoni este prezent, deopotriva la femei si barbati, insa, in cazul persoanelor de sex masculin, se intalnesc, evident, in concentratii mult mai mari.
Hormonii feminini pot declansa acneea in perioada menstruatiei sau pe perioada unei sarcini. Acneea va erupe atunci cand porii de la suprafata pielii devin astupati de amestecul celulelor moarte cu sebum. Cel din urma este secretat de catre glandele sebacee care se gasesc la baza porilor, iar problemele se declanseaza cand rata de secretie a acestuia creste, astupand porii. Acest lucru se intampla in mod special in cazu tipului de ten gras si seboreic. In interior, bacteriile se inmultesc conducand la aparitia unor umflaturi rosiatice cunoscute in limbaj popular sub denumirea de cosuri.
Acneea este o afectiune care insumeaza punctele albe si negre, cosurile inflamate care contin puroi si chisturile.
Punctele negre apar la suprafata pielii, avand drept cauza inchiderea porilor, iar cand aceasta inchidere este totala, cauzeaza aparitia punctelor albe. In momentul in care porii inchisi devin iritati sau chiar infectati, indiferent ca este cazul punctelor albe sau al punctelor negre, rezultatul va consta in cosuri si eruptii cutanate.
Acneea superficiala este afectiunea care desemneaza aparitia cosurilor sau a unor pustule fara abcese. Tipul acesta de acnee nu lasa in urma sa cicatrici, insa, in cazul in care inflamatiile ating derma si se formeaza chisturile purulente, vorbim deja despre un tip de acnee profunda. Ranile provocate de aceasta sunt, de regula, rosiatice, dureroase la atingere si inflamate, fiind prezente chiar si in zona abdomenului sau a spatelui.
Infectiile prezente in cazul acneei profunde se pot raspandi, provocand formarea altor leziuni purulente sau a unor chisturi, care, in cazul ruperii, vor avea drept urmare cicatricile.
Acneea este diagnosticata in functie de semnele si simptomele prezente. Medicul va diagnostica afectiunea, avand in vedere antecedentele personale si medicale, procedand in acelasi mod in prescrierea tratamentului care urmeaza sa fie administrat fiecarui pacient, in parte. Medicul se va informa cu privire la produsele cosmetice pe care pacientul le utilizeaza, al produselor capilare, fiindca si acestea din urma pot fi raspunzatoare de inchiderea porilor si de aparitia acneei.
Tratamentele in cazul acneei sunt unele de lunga durata. Progresele se pot observa chiar si dupa opt saptamani de la initierea acestora, insa, din pacate, de regula, acneea se va agrava inaintea ameliorarii, chiar si pe parcursul tratamentelor. Pe de alta parte, de cele mai multe ori, tratamentul impotriva acneei este unul eficient.
Spalarea blanda a zonelor afectate cu sapunuri sau orice alte produse care se pot elibera fara prescriptie medicala, cum sunt, de pilda, lotiunile cu un continut bazat pe peroxid de benzoil, vor controla si, totodata, preveni aparitia leziunilor in cazul acneei usoare sau superficiale. Daca acest tip de tratament nu isi dovedeste eficienta, este necesar si un consult la medicul dermatolog care va prescrie diferite lotiuni sau creme ce pot avea un continut de antibiotice sau alte medicamente.
Medicul va putea prescrie lotiuni topice (care au un uz local) de peroxid de benzoil si in cazurile moderate sau severe ale afectiunii. In tratamentul acneei, pot fi utilizate si antibioticele care se administreaza pe cale orala, tratamentul putand consta in antibiotice orale si lotiuni, deopotriva. Combinatia dintre acestea este, de cele mai multe ori, mult mai eficienta in comparatie cu monoterapia, adica folositea unei sinfure creme/lotiuni sau a unui singur tip de medciament. Mai mult, aceasta combinatie poate fi raspunzatoare de diminuarea riscului de dezvoltare a rezistentei la antibiotice.
In cazul prezentei nodulilor (leziunile cu o consitenta crescuta, inflamate si dureroase), medicul va recomanda drept tratament de prima intentie, creme sau lotiuni topice pe baza de vitamina A (este vorba despre creme sau lotiuni retinoide). In astfel de cazuri, se recomanda si utilizarea unei creme care contine antibiotice sau antibiotice care se vor administra pe cale orala.
In cazul acneei severe (cu leziuni chistice si nodului prfunzi), cand alte tratamente nu si-au dovdeit eficienta, medicii vor recomanda retinoide orale, de pilda, izotretinoiul.
Cu toate ca tratamentul cu isotretinoin este foarte ficient, medicii il vor prescrie ca tratament de ultima intentie din cauza multiplelor efecte adverse ale acestuia. Desi ele apar rar, pot fi destul de severe. Printre aceste efecte adverse se numara urmatoarele:
De pilda, doar o singura doza de izotretinoin care se administreaza unei femei insarcinate poate cauza anomalii congenitale de o mare severitate.
In tratamentul acneei, medicii mai utilizeaza si terapia cu laser sau cu unde de lumina. Terapia cu raze de lumina utilieaza o lumina albastra de intensitate inalta, terapia dovedindu-si eficienta in cazurile de acnee usoara sau moderata care nu au raspuns la altfel de tratamente.
1. Brustur
2. Cais
3. Fasole
4. Frasin
5. Hamei
6. Hrean
7. Iarba de soldina
8. Levantica
9. Mar
10. Marar
11. Morcov
12. Nap
13. Rosia
14. Rozmarin
15. Scaiul dracului
16. Urechelnita
17. Urzica
18. Varza
19. Vita de vie
Comentarii
Trimis de silvanu la Mie, 07/17/2019 - 09:41
Acneea
Ca sa scapi de cosuri trebuie sa incerci tot felul de remedii care sa ajute la acest lucru.