Alergia este o reactie anormala ,patologica si specifica a organismului la contactul cu o substanta straina (alergen). O substanta care in mod normal este inofensiva, cum ar fi polenul, poate fi eronat considerata ca fiind periculoasa de catre organism, determinand aparitia unei reactii de hipersensibilitate (raspuns imun exagerat).
Exista doua tipuri de reactii de hipersensibilitate :hipersensibilitatea imediata ( cea mai frecventa) si hipersensibilitatea intarziata (in special in cazul alergiei de contact).
Hipersensibilitatea imediata
La primul contact cu un alergen (polen, par, praf,etc) apare un raspuns imun al organismului fata de aceasta substanta. In aceasta prima faza, organismul produce anticorpi, IgE, specifici pentru acel alergen.Acesti anticorpi se fixeaza la suprafata celulor din mucoase( nas,ochi,gat,tract digestiv). Un nou contact cu alergenul favorizeaza intalnirea alergenului cu celulele purtatoare de IgE (mastocite) , pe care le stimuleaza, determinand eliberarea de mediatori ai inflamatiei, cum ar fi histamina. Aceasta reactie inflamatorie provoaca manifestari caracteristici:curgerea nasului(rinoree),mancarime (prurit), stranut, uneori asociata cu diminuarea sau pierderea mirosului. Alergia debuteaza de obicei in copilarie sau la inceputul vietii de adult si poate disparea odata cu inaintarea in varsta. Alergia poate provoaca oboseala si insomnie.
Hipersensibilitatea intarziata
Spre deosebire de hipersensibilitatea imediata, hipersensibilitatea intarziata nu implica formarea de anticorpi. Aceasta apare in dermatita sau eczema de contact. La primul contact,alergenul patrunde prin piele si se fixeaza la nivelul celulelor numite celule Langherans. Aceste celule identifica alergenul, apoi migreaza in ganglionii limfatici unde alergenul este "prezentat" altor celule (limfocite T CD4 +).La al doilea contact cu alergenul celulele Langerhans migreaza catre limfocitele deja activate. Limfocitele migreaza la nivelul pielii(zona care a venit in contact cu alergenul) si formeaza vezicule intradermice, care sunt vizibile numai la 48-72 de ore dupa contactul cu alergenul.
Care sunt principalele tipuri de alergeni?
Cum se manifesta clinic?
Ochi- Conjunctivita alergica poate fi un semn de alergie respiratorie. Apare frecvent in febra fanului. Ochii sunt de culoare rosie, umezi, lacrimarea este excesiva, pacientii acuza senzatia de arsura sau sunt sensibili la lumina(fotofobie). Ambii ochi sunt afectati.
Nas-Un nas care curge continuu (rinoree), senzatia de nas infundat, stranut sunt simptomele rinitei alergice.Aceasta este intotdeauna benigna, dar poate afecta viata de zi cu zi deoarece apar tulburari ale somnului (insomnie nocturna,somnolenta si diminuarea atentiei in timpul zilei). Rinita alergica apare, de obicei, dupa varsta de cinci ani. Ea poate fi intermitenta ( adesea provocata de polen ) sau permanenta(alergia la praf, mucegai sau parul animalelor). Cateodata rinitele alergice pot simula o raceala. Rinita alergica este asociata cu conjunctivita in 50 -60% din cazuri si cu astm bronsic in 20-30% din cazuri (intotdeauna trebuie urmarite semnele de disconfort respirator!).
Gura-Unele persoane alergice prezinta inflamatia buzelor insotita de prurit(mancarime). Este vorba despre un sindrom alergic oral legat de sensibilizarea la profilin (proteina ce se gaseste in polenul de mesteacan , mar,par). Acest sindrom afecteaza 5-10% din populatie.Deasemenea pot apare alergii la amalgamul dentar (care contin mercur) sau aparatele dentare cu sarma din nichel. Acestea sunt din ce in ce mai rare, datorita utilizarii de catre stomatologi a unor materiale mai putin alergene.
Varsaturi sau reflux gastro-esofagian-Aceste simptome pot fi intalnite in alergiile alimentare la nou-nascuti. Cele mai frecvente dintre acestea sunt legate de proteinele din laptele de vaca, oua, peste, arahide.
Fata-Edemul Quincke este o forma de urticarie asociata cu edem, care este localizata la nivelul fetii. Apare brusc si se extinde de la nivelul pielii in tesutul subcutanat si mucoase. Aceasta afectiune poate fi grava prin aparitia edemului laringian (care blocheaza trecerea aerului) si declansarea socului anafilactic cu stop cardiac.Edemul Quincke este o urgenta medicala. Poate fi cauzat de intepatura albinelor sau viespii, alergia la medicamente, alergia la arahide .
Gat-Aproximativ 7 - 10% din copii sforaie, un fenomen facilitat de existenta rinitei alergice sau o alta forma de alergie respiratorie.
Urechi-Majoritatea otitelor (infectii ale urechilor) sunt virale sau bacteriene. Cu toate acestea, unele dintre ele au si o componenta alergica. O rinita alergica poate duce la blocarea trompei lui Eustachio (prin eliberarea de mediatori ai inflamatiei),care determina aparitia otitei seromucoase.
Bronhii-Astmul bronsic este de cele mai multe ori de natura alergica si este rezultatul ingustarii anormale a bronhiilor(bronhoconstrictie) asociata cu un proces inflamator. Se manifesta prin dificultate respiratorie sau dispnee expiratorie(aerul ramane blocat in plamani).Alergiile respiratorii poate duce la respiratie suieratoare,deoarece expirul nu mai este normal. Aceasta apare mai frecvent la copiii sub un an. Cu toate acestea, respiratia suieratoare nu este sinonima cu alergia. La copii mici respiratia suieratoare poate apare in bronsiolite (cauzate de virusul sincitial respirator).Hipersecretia de mucus poate declansa ,la astmatici, tusea iritativa.
Abdomen-Alergiile alimentare sunt frecvente la copiii mici (in special alergia la laptele de vaca ) determinand aparitia durerilor abdominale. Cu toate acestea, colita ,frecventa la nou-nascuti, poate sa nu fie cauzata de o alergie.Alergia la cereale(orez, grau) poate provoca diaree si scadere in greutate.Constipatia cronica poate fi prezenta la copii alergici la lapte de vaca, dar constipatia este mai putin frecventa decat diareea in cazul alergiilor alimentare.
Piele-Urticaria apare, de regula, dupa contactul cu un medicament (penicilina, aspirina) sau aliment (capsuni, crustacee).La suprafata pielii apar pete de culoare rosie sau roz (papule) insotite de prurit(mancarime). Papulele adesea dispar in termen de o ora, dar poate aparea pe alta zona a corpului.Dermatita de contact implica aparitia unor pete rosii, mici, umplute cu lichid (vezicule), care determina mancarime .Acestea apar pe piele la doua pana la trei zile dupa contactul cu o substanta alergena. Dermatita de contact apare frecvent pe burta (in apropierea nasturilor de la blugi care contin nichel) sau la nivelul lobului urechii (la femeile care au parul ondulat).
Pielea uscata, iritata,pruriginoasa(provoaca mancarimi) acoperita cu placi si cruste de culoare rosie este un semn de dermatita atopica sau eczema atopica. Eczema atopica apare frecvent introducerea alimentelor solide la copii. Afecteaza 50-70% din nou-nascuti si este data de alergia la proteinele din laptele de vaca,oua, grau. Manifestarile cutanate pot apare in 24-48 de ore de la expunerea la alergenii alimentari. Eczema atopica intereseaza frecvent fata si pliurile de flexie. Dermatita atopica dispare de cele mai multe ori inaintea varstei de 3 ani si in 80% din cazuri inainte de 10 ani, dar unii copii pot dezvolta alergii si astm bronsic.
Medicul alergolog va incerca, in primul rand, identificarea alergenilor cu ajutorul unor intrebari specifice. Ulterior sunt necesare teste alergologice cutanate si teste sangvine.
Nu luati antihistaminice cu o saptamana inainte de testare sau paracetamol, antiinflamatoare, anxiolitice, antidepresive si somnifere cu doua zile inainte.Aceste medicamente modifica rezultatele testelor.
Prick-testul- este folosit pentru alergia la praf, polen, par de animale, mucegai, produse alimentare,etc. Practic, o picatura de solutie diluata de alergen este injectata la nivelul pielii antebratului.Pentru a evita o interpretare gresita, alergologul face un test pozitiv si unul negativ (de control). Testul pozitiv provoaca induratie si roseata,cel negativ nu trebuie sa provoace nici o reactie. Citirea rezultatelor se face dupa 25 de minute.
Testul intradermic- consta in injectarea de alergeni sub piele(intradermic). Citirea rezultatelor se face imediat (dupa 25 de minute) sau tardiv (dupa 48 de ore).Este un test mai sensibil decat testul prick, dar cu un procent mai mare de reactii fals pozitive.
Testul patch- sunt aplicati plasturi ce contin o cantitate mica de alergen la nivelul pielii spatelui si se observa reactiile locale. Citirea rezultatelor se face dupa 36-72 de ore.
Testele sangvine sunt teste indirecte.Masurarea concentratiei sanguina de imunoglobulina (IgE) totala este posibila prin folosirea PRIST (Paper Radio Immuno Sorbent Test).In cazul alergiilor imunoglobulinele sanguine sunt crescute.Determinarea imunoglobulinelor specifice se face cu ajutorul tehnicii Rast(Radio Allergo Sorbent Test). Un test sanguin se considera pozitiv daca titrul (concentratia) IgE specifice este de cel putin 4 ori mai mare fata de valorile normale.
Camere
Baia
Bucatarie
* produsele lactate (peste 60% din toate alergiile alimentare)
* ciocolata, cola, cafea si ceai
* oua, carne de porc, de vita si peste
* familia legumelor cu pastai inclusiv arahide si produse din soia
* fructe si sucuri citrice
* rosii si cartofi
* cereale inclusiv porumb, orez, grau si malt
* zahar de trestie de zahar, scortisoara si alte condimente
* bere, alcool, coloranti alimentari artificiali.
* capsuni si mere.
Gradina
Desensibilizarea
Desensibilizarea se va face treptat, pentru a obisnui organismul la alergen. Durata tratamentului depinde de fiecare pacient. Este nevoie de 3 la 5 ani pentru a obtine rezultate bune. Aceasta perioada va fi impartita in doua etape:
Principalele efecte secundare sunt de natura alergica. Pacientii cu astm sau rinita au un raspuns simptomatic. In cazul tratamentul injectabil poate apare o reactie locala la locul intepaturii.in ceea ce priveste tratamentul oral pot apare simptome oro-faringiane (mancarime, furnicatura) si simptome gastro-intestinale (greata, dureri abdominale). Desensibilizarea este utila in alergia la praf, polen,intepatura de albine. Acest tratament reduce sensibilitatea persoanelor care sufera de rinite alergice.Desensibilizarea reduce sau elimina simptomele si in cele din urma, reduce consumul de medicamente. De asemenea, are un efect preventiv: evita alergiile multiple (la mai multi alergeni) si previne asocierea rinitei alergice cu astmul.
Antihistaminice
Antihistaminicele actioneaza prin blocarea actiunii histaminei, substanta care provoaca mancarimea, stranutul, curgerea nasului si lacrimarea. Antihistaminicele pot contribui la diminuarea intensitatii simptomelor.
Tratament naturist