Termen cautat
Categorie

Alergia la proteinele din ou


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este alergia la proteinele din ou?

Alergia la ou este datorata unei reactii exagerate a sistemului imunitar fata de proteinele din ou. Alergenii majori sunt ovalbumina (proteina termolabila, distrusa de caldura) si ovomucoidul (proteina termostabila, rezistenta la caldura). In cazul ovomucoidului, gatirea oualelor nu protejeaza impotriva alergiei. Alte proteine cu proprietati antigenice prezente in oua sunt:globulina, lizozimul si vitelina. Pentru a se produce o alergie alimentara, doi factori trebuie sa fie prezenti: predispozitia genetica si contactul cu alimentele. Severitatea reactiei alergice variaza de la usoara pana la severa (pune in pericol viata persoanei), in functie de individ si de cantitatea de oua consumate.

La cine apare mai frecvent alergia la proteinele din ou?

Alergia la proteinele din ou apare de obicei in timpul primului an de viata,atunci cand ouale sunt, pentru prima data,adaugate in alimentatia copilului. Alergia la proteinele din ou este una dintre alergiile care poate dura toata viata. Din fericire, majoritatea copiilor scapa de alergia la proteinele din ou la varsta de 5-7 ani. Cu toate acestea, atunci cand alergia este severa poate fi prezenta pe tot parcursul vietii. Alergia la proteinele din ou este o alergie intalnita la aproximativ 5% din copii si reprezinta aproximativ 30% din alergiile alimentare intalnite la copii.

Care sunt manifestarile clinice ale alergiei la proteinele din ou?

Manifestarile clinice ale alergiei la proteinele din ou pot fi izolate sau asociate si sunt reprezentate de:

  1. Dermatita atopica-se caracterizeaza prin aparitia unor zone de inrosire a pielii, pruriginoase(provoaca mancarime) si calde in regiuni ale corpului copilului care retin mai mult umiditatea, precum pliurile cutanate.In zonele afectate, tegumentul este uscat si ingrosat.
  2. Urticarie-se caracterizeaza prin aparitia de placi rosii in relief, adesea foarte pruriginoase.
  3. Conjunctivita alergica-se caracterizeaza prin congestie a conjunctivei (ochi rosii), lacrimare excesiva, prurit(mancarime) ocular, senzatia de corp strain in ochi
  4. Rinita alergica-se manifesta prin Stranut in salve, secretii nazale apoase, obstructie nazala bilaterala, pruritul(mancarimea) nazal
  5. Astm bronsic-simptomele din timpul unei crize de astm sunt dispnee(dificultatea respiratiei) , wheezing-ul (respiratie suieratoare), accese de tuse
  6. Varsaturi, greata, diaree, dureri abdominale
  7. Soc anafilactic - poate sa apara in cazuri foarte rare si se caracterizeaza prin edem Quincke, scaderea severa a presiunii arteriale, inconstienta, ametelile, dispnee (dificultatea respiratiei), eruptii cutanate.

DIAGNOSTIC:

Anamneza

Circumstantele in care apare alergia alimentara pot fi foarte utile in stabilirea diagnosticului, in cazul in care simptomele sunt in mod clar declansate de alimente. Acestea pot fi: varsaturi, diaree, urticarie,iritatia gurii, rinite acute sau crize de astm care apar la cateva ore dupa consumul de alimente. Anamneza urmareste ,deasemenea,stabilirea antecedentelor alergice ale pacientului sau ale familiei sale.Se cere pacientului sa isi aminteasca toate alimentele consumate in ultimele opt zile si legatura acestora cu simptomele prezente.

Testele de provocare

Obiectivul testelor de provocare este de a confirma sau infirma implicarea unui aliment.Testele de provocare contribuie atat la diagnostic, cat si la terapia ulterioara. Se vor exclude alimentele suspecte din alimentatie pe o perioada de cel putin 2 saptamani (1-2 luni, in mod obisnuit) inaintea testului de provocare. In cazul in care nu exista nici o suspiciune, se va recomanda un regim care sa contina alimente cu o probabilitate mica de a induce reactii alergice. Alimentele permise sunt carnea de miel,orezul,salata verde, anghinarea, sfecla, spanacul, pastarnacul,ananasul, perele ,orice margarina ce nu contine extrase din lapte, ulei de masline, otet,sare, zahar. Se vor elimina neaparat cafeaua, ceaiul, cola, bauturile dulci din comert (Cola, Pepsi, Fanta etc.), guma de mestecat. Administrarea alimentului suspect se face intotdeauna intr-un spital cu serviciu de urgenta. Alimentele lichide si semilichide vor fi prelucrate prin uscare si inghetare spre a se obtine o pulbere. La sugari si copiii de pana la 6 ani, alimentul suspect va fi amestecat cu alte alimente, la copiii de peste 6 ani se poate administra in capsule. Este important de retinut ca testele de provocare nu se vor efectua pentru alimentele clar implicate in inducerea la pacient a unei reactii anafilactice, acest lucru fiind inutil si periculos.

Testele alergologice cutanate(prick skin testing)

Acestea includ intoducerea,la nivelul pielii,a unui extras din alimentul suspectat.Citirea rezultatelor se face dupa 15 minute. Un test pozitiv(se formeaza o papula cu diametrul de peste 3 mm) este un argument de mare valoare, dar este posibil ca unele persoane care sunt alergice (alergie la polen) sa aiba teste pozitive la anumite alimente fara o reactie alergica la aceste alimente.

Testele serologice

Dozarea anticorpilor IgE din ser(care sunt crescuti in reactiile alergice de tip imediat) este utila, in special in cazul in care celalalte teste au fost neconcludente sau in momentul in care acestea pot fi periculoase (reactii alergice severe de tip soc anafilactic).

TRATAMENT:

Regimul alimentar

Produse ce contin proteine din ou si care trebuie sa le evitati:

Alimentele care contin oua sunt:maioneza,carnati,piure de legume, umpluturi,produse gratinate,preparate cu pesmet,aluaturi, surimi, paste fainoase cu oua, clatite, biscuiti, paine,produse de patiserie, inghetata, bomboane, uneori, chiar si vinurile albe.

Produsele de igiena personala precum unele sampoane sau sapunuri pot contine proteine de ou.

Vaccinurile impotriva febrei galbene (febra tifoida), gripei,pojarului si rubeolei contin proteine de ou (Vaccinurile se dezvolta in culturi din celule de ou). Cereti sfatul medicului alergolog daca sunteti alergic la proteinele din oua si trebuie sa va vaccinati. Aceste vaccinuri pot fi efectuate in centre specializate,in conformitate cu protocoalele stabilite de medic alergolog. S-a demonstrat ca un regim alimentar prea strict poate duce la deficiente nutritionale (oul contine acid folic,vitamina B12,zinc,fier,fosfor), sa conduca la un refuz al alimentelor mai tarziu si ar putea chiar agrava evolutia alergiilor alimentare. Un medic alergolog poate recomanda cresterea treptata a consumului de alimente care contin oua.Consultati un alergolog inainte de a incepe reintroducerea alimentelor ce contin ou. Studiile au mai aratat ca la copiii alergici la proteinele din ou,la care toleranta digestiva a fost crescuta treptat,alergia la proteinele din ou dispare mai repede decat la cei cu regim strict. Decizia unui regim alimentar strict sau flexibil, poate fi luata numai de catre un medic alergolog.Nu exista un singur tip de atitudine cu privire la reintroducerea alimentelor ce contin ou. Fiecare situatie si fiecare copil este diferit. Atitudinea depinde de multi factori, cum ar fi:severitatea manifestarilor clinice, determinarea anticorpilor specifici,testele cutanate si testele de provocare.

Introducerea oului in alimentatia bebelusului

Daca nu exista un istoric familial de alergii alimentare, este recomandabil sa se includa galbenusul de oua in alimentatia copilului la varsta de 6 luni si albusul de ou fiert la varsta de 12 luni. Incepeti cu o lingurita de galbenus de ou pe zi,crescand treptat la 3 galbenusuri pe saptamana. La varsta de 1 an copilul trebuie sa manance un ou intreg. Daca apar manifestari de alergie la oua la copilul care este alaptat la san,se recomanda ca mama sa nu mai manance oua pana la terminarea tratamentului medical.

Tratament medicamentos

Nu exista tratament de desensibilizare (imunoterapie) la proteinele din ou. In caz de soc anafilactic trebuie administrata adrenalina(epinefrina) injectabil cat mai curand posibil. Aceasta este tratamentul de baza pentru socul anafilactic. In cazul in care pacientul are un kit de auto-injectare,isi poate administra singur adrenalina, injectia se va face in coapsa urmand instructiunile de pe cutie.

De asemenea se pot asocia antihistaminice intrucat acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la unii copii. Antihistaminicele ar trebui folosite pe langa epinefrina si nu in locul acesteia. Odata ce criza este tratata, medicul dumneavoastra va va cere sa stati in spital pentru o anumita perioada de timp.Aceasta este important deoarece este posibil sa apara o noua criza in 8-72 de ore (anafilaxia bifazica).

Comentarii

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Se poate ca aceasta alergie la oua sa apara si mai tarziu, adica in jurul varstei de 23-24 de ani, chiar daca pana atunci nu a aparut nici o manifestare? Multumesc.

eu am 24 de ani si de 2 saptamani am descoperit ca am alergie la oua, pana acum nu am avut nici un  fel de alergie

Da, este posibil; se considera ca pe un teren genetic predispus la alergii sunt necesari ani de zile de expunere la alergen pentru ca organismul sa inceapa sa produca IgE. Infectiile virale, tratamentul excesiv cu antibiotice si igiena excesiva pot contribui la declansarea unei alergii.  Este rar, dar uneori alergia la proteinele din ou poate sa debuteze la varsta adulta. Multa sanatate!