Termen cautat
Categorie

Ambliopia


Autor: Doina Voicu
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ce este ambliopia?

Ambliopia este o afectiune intalnita sub denumirea de "ochi lenes", caracterizata de utilizarea insuficienta a unui ochi, pentru a asigura o dezvoltare corecta a sistemului vizual din creier. De obicei este intalnita doar la un ochi (ambliopie unilaterala), dar poate sa apara la ambii ochi, caz in care poarta denumirea de ambliopie bilaterala. Chiar daca ochiul ambliop este sanatos, acesta este utilizat necorespunzator de catre creier.

Boala se instaleaza in copilarie, de la nastere pana la varsta de 7 ani. Incepand cu nasterea pana in jurul varstei de 5-6 ani, sistemul nervos se dezvolta. Atunci cand un copil prezinta dificultati de vedere la un ochi, acesta va transmite imagini neclare, iar sistemul nervos va utiliza ochiul sanatos, ceea ce va duce la scaderea acuitatii vizuale. De obicei un copil afectat de aceasta boala poate sa nu observe ca foloseste un singur ochi. Potrivit unor studii recente, ambioplia afecteaza 2-5% din populatie.

Care sunt cauzele?

Cauzele care determina aparitia ambliopiei includ orice afectiune care impiedica formarea unei imagini clare. Printre cauze se afla urmatoarele:

 • Strabismul, caracterizat de o privire incrucisata, este una dintre cele mai frecvente cauze ale ambliopiei. Din cauza faptului ca ochii nu sunt aliniati, creierul copilului va prefera imaginea ochiului sanatos si nu va utiliza ochiul afectat de strabism.
 • Ocluzia, care este intalnita la diferite afectiuni, precum cataracta congenitala. Ocluzia impiedica formarea imaginilor din spatele retinei si determina aparitia ambliopiei.
 • Anizometropia, care apare atunci cand exista o diferenta intre dioptriile ochilor. Atunci cand nu se folosesc ochelari, ochiul care trimite la creier imagini incetosate prezinta un risc mai crescut de aparitie a bolii.
 • Nistagmatismul sau "ochii jucausi" este caracterizat de imposibilitatea de a focaliza corect imaginea, ceea ce favorizeaza instalarea bolii.

Care sunt simptomele?

Formele usoare de ambliopie sunt trecute cu usurinta cu vederea, iar simptomele acesteia, precum vedere incetosata, pot fi asociate altor cauze.

Daca forma bolii este severe, poate fi insotita de urmatoarele simptome:

 • acuitate vizuala redusa la unul sau la ambii ochi
 • imposibilitatea de a misca ochii simultan in aceeasi directie
 • durere sau plans atunci cand este acoperit un ochi
 • inchiderea unui ochi atunci cand se priveste catre un anumit obiect, precum este cartea de colorat
 • imposibilitatea de aproximare a adancimii.

DIAGNOSTIC:

Pentru a se diagnostica ambliopia, este necesara observarea acuitatii vizuale reduse la un ochi prin efectuarea unui consult oftalmologic. La inceput, medicul va efectua anamneza, prin care va afla care sunt simptomele bolii, istoricul familial al tulburarilor de vedere, cat si existenta unor factori de risc pentru aparitia bolii. Dupa aceea, medicul va verifica ochii copilului, pentru a depista daca ambii ochi privesc simultan in aceeasi directie.

Copiii cu varsta de peste 2 ani, cat si cei mai mari, vor fi supusi unor teste care permit medicului sa afle cat de bine pot observa copiii detaliile de aproape si de departe. De asemenea, se va utiliza dilatarea pupilelor oculare, pentru a afla daca este necesara folosirea unor lentile de contact, pentru a imbunatati vederea. Este importanta diagnosticarea unor afectiuni care pot cauza aparitia ambliopiei, precum sunt cataracta sau strabismul, motiv pentru care medicul va efectua teste pentru depistarea acestora.

Pentru a realiza screeningul vederii la copiii mici, se recomanda fotoscreeningul, care utilizeaza o camera speciala cu un sistem video. Cu ajutorul acesteia se vor putea obtine imagini clare de la nivelul ochiului, fara sa fie necesar ca cel mic sa fie extrem de cooperant. Fotoscreningul poate fi de un real sprijn pentru a descoperi in timp util problemele de sanatate care pot pune in pericol vederea.

Este recomandat un examen oftalmologic la orice suspiciune cu privire la afectarea vederii. O diagnosticare precoce favorizeaza scaderea riscului de diminuare a acuitatii vizuale la copii.

TRATAMENT:

Pentru a creste eficienta tratamentului, este recomandat ca acesta sa fie aplicat inainte de implinirea varstei de 9-10 ani, atunci cand vederea copilului este complet dezvoltata. Daca copilul este mai mic atunci cand incepe tratamentul, sunt mult mai crescute sansele de a dezvolta o vedere corecta.
Tratamentul care se poate administra impotriva ambliopiei variaza in functie afectiunea asociata bolii.

Exista doua optiuni de tratament impotriva ambliopiei anizometropice, dupa cum urmeaza:

 • se aplica un petic pe ochiul sanatos pentru a determina folosirea ochiului ambioplic. Tratamentul poate sa dureze de la cateva saptamani pana la cateva luni, in functie de rezultatele obtinute.
 • folosirea picaturilor de atropina la ochiul sanatos, pentru a determina incetosarea vederii. Astfel, va determina utilizarea ochiului ambliopic. Este important de retinut ca atropina poate avea efecte negative, care includ sensibilitate ridicata la lumina, alaturi de afectarea capacitatii de acomodare a ochiului sau inrosirea tegumentelor.

Daca ambliopia este asociata strabismului, atunci se recomanda interventia chirurgicala, pentru a corecta vederea, aceasta fiind considerata cea mai eficienta forma de tratament.

In cazul ambliopiei cauzate de miopie, hipermetropie sau astigmatism, tratamentul consta in folosirea unor ochelari sau a unor lentile de contact in urma unei prescrieri medicale.

Netratarea ambliopiei va afecta foarte mult vederea, deoarece pacientul va avea doar un singur ochi de care se va putea folosi. In viata de adult nu va putea practica anumite meserii care necesita o acuitate vizuala crescuta.

Comentarii

Buna ma numesc cretan bianca si am 22 de ani acum 1 an de zile am fost la un control ofrtalmologic si mi sa spus ca am hipermetropie cu astigmatism ambliopic ,as dori sa stiu daca se mai poate face ceva in privinta acesteia.Astept raspunsul dumneavoastra.Va multumesc anticipat.

Buna ma numesc cretan bianca si am 22 de ani acum 1 an de zile am fost la un control ofrtalmologic si mi sa spus ca am hipermetropie cu astigmatism ambliopic ,as dori sa stiu daca se mai poate face ceva in privinta acesteia.Astept raspunsul dumneavoastra.Va multumesc anticipat.

Buna ma numesc cretan bianca si am 22 de ani acum 1 an de zile am fost la un control ofrtalmologic si mi sa spus ca am hipermetropie cu astigmatism ambliopic ,as dori sa stiu daca se mai poate face ceva in privinta acesteia.Astept raspunsul dumneavoastra.Va multumesc anticipat.