Termen cautat
Categorie

Amenoreea


GENERALITATI:

 

Amenoreea este o dereglare a menstruatiei care se caracterizeaza prin absenta sangerarii. Aceasta poate fi tranzitorie, intermitenta sau permanenta si se poate datora disfunctiei hipotalamusului, hipofizei, ovarelor, uterului sau vaginului.

Se imparte in amenoree primara (absenta primei menstruatii=menarha pana la varsta de 15 ani) sau secundara (absenta menstrelor pentru mai mult de 3 cicluri menstruale sau mai mult de 6 luni la femeile care au avut anterior menstruatie).

Ciclul menstrual este supus influentelor externe, de aceea absenta unei singure menstruatii de obicei nu este motiv de ingrijorare. In schimb, amenoreea prelungita poate fi un semn timpuriu de afectare a sanatatii sau poate semnala o afectiune cum ar fi o tumora pituitara (de glanda hipofiza).

Amenoreea primara se defineste ca absenta menstrelor la varsta de 15 ani, in prezenta caracterelor sexuale secundare si a unei dezvoltari normale.

La varsta de 13 ani, daca nu au aparut ciclurile menstruale si daca sunt absente caracterele sexuale secundare, cum ar fi dezvoltarea sanilor, va trebui inceputa evaluarea pentru amenoreea primara.

In plus, daca la varsta de 12-13 ani apare durerea pelvina ciclica (repetata la interval regulate), se ia in considerare posibilitatea obstructiei trompelor uterine, o cauza atat de amenoree primara, cat si de durere pelvina.

DIAGNOSTIC:

Etiologia amenoreei primare

Amenoreea primara este de obicei rezultatul unei afectiuni genetice sau anatomice. Oricum, toate cauzele de amenoree secundara se pot prezenta ca amenoree primara.

In ordinea frecventei, cele mai cunoscute etiologii ale amenoreei primare sunt:

 • Anomaliile cromozomiale (50%): anomaliile de structura sau de numar ale cromozomilor implicati in dezvoltarea sexuala si reproducere pot duce la o pierdere prematura a ovulelor si foliculilor ovarieni implicati in ovulatie si aparitia menstruatiei.

Astfel, poate sa apara insuficienta ovariana prematura, prin disparitia tuturor ovocitelor si foliculilor.

 • Hipogonadismul hipotalamic, inclusiv amenoreea functionala hipotalamica (20%).
 • Absenta uterului, colului uterin si/sau vaginului, agenezia (lipsa dezvoltarii) trompelor uterine (15%).
 • Sept vaginal transvers sau himen imperforat (5%)
 • Boala hipofizara (numita si pituitara, 5%)

Cauze hipotalamice si hipofizare

 • Amenoreea hipotalamica functionala este o afectiune care, prin definitie, exclude o boala patologica.

Se caracterizeaza prin secretie anormala de catre hipotalamus de GnRH, care este un hormon  al  hipotalamusului cu rol in reglarea secretiei de hormoni gonadotropi (LH si FSH), eliberati de catre hipofiza, cu rol in modularea activitatii gonadelor (ovar si testicul).

Hipotalamusul este o glanda endocrina situata la baza creierului, in legatura cu hipofiza, ambele localizate in structura osoasa a osului sfenoid numita saua turceasca, cu rol in reglarea intregului sistem endocrin, a unor functii importante ale organismului si cu implicatii si in reglarea ciclului menstrual.

 Astfel, secretia anormala de GnRH  de catre hipotalamus va duce la absenta dezvoltarii normale a foliculilor ovarieni si la anovulatie (absenta ovulatiei). Hormonal luteinizant (LH) va fi normal/ scazut, iar cel foliculostimulant (FSH) de obicei in limite normale, cu un raport FSH/LH cresut, asemanator perioadei de inainte de pubertate.

Sunt incriminati factori multipli in aparitia amenoreei functionale hipotalamice, inclusiv tulburarile de alimentatie (ca anorexia nervoasa), exercitiul fizic intens, stresul.

 • Mai putin frecvent, tumorile si bolile infiltrative ale hipotalamusului sau hipofizei pot determina amenoree, de obicei in asociere cu hiperprolactinemia.
 • Deficitul congenital de GnRH- desi rar, deficitul congenital (present la nastere) de GnRH (hormon care stimuleaza eliberarea de hormoni gonadotropi –FSH, LH, de la nivelul hipofizei) poate fi cauza de amenoree primara.

Acest sindrom se numeste hipogonadism hipogonadotropic idiopatic si poate fi mostenit, prin transmitere autozomal dominanta, autosomal recesiva sau X-lincata.

 • Intarzierea constitutionala a pubertatii – desi aceasta este mai frecventa la baieti cu un istoric familial de intarziere a pubertatii, este si o cauza mai putin obisnuita de intarziere a pubertatii sau de amenoree primara la fete.

Este dificil de facut diferentierea clinica cu deficitul congenital de GnRH. Insa acesti pacienti vor avea o dezvoltare complet normala a pubertatii, desi la o varsta mai mare.

Hiperprolactinemia

Cresterea concentratiei sanguine a prolactinei (secretata de tumori benigne numite adenoame localizate la nivelul hipofizei) este o cauza rara de amenoree primara si lipsa a ovulatiei.

Prezentarea este asemanatoare cu amenoreea hipotalamica, cu exceptia faptului ca la femeile cu hiperprolactinemie poate sa apara galactoreea (secretie la nivelul glandelor mamare).

 O concentratie a prolactinei serice de peste 15-20 ng/ml este considerata anormala la femeile la varsta reproductiva. Deoarece porlactina serica poate sa creasca si tranzitor, in conditii normale, ca stres, exercitiu fizic intens, se recomanda efectuarea unui examen de rezonanta magnetica (RMN) al hipofizei doar dupa ce s-au inregistrat valori crescute ale prolactinei in cel putin doua determinari diferite.

Alte cauze de amenoree primara sunt reprezentate de bolile infiltrative si tumorile hipofizei sau ale hipotalamusului, ca de exemplu, craniofaringioame, germinoame, histiocitoza cu celule Langerhans.

Se indica efectuarea unui examen RMN in caz de hipogonadism hipogonadotropic (deficit de hormoni care au drept tinta reglarea functiei gonadelor), tulburari de vedere, dureri de cap.

Cauze ovariene

 • Disgenezia gonadala

Cea mai frecventa cauza de amenoree primara este reprezentata de disgenezia gonadala, cauzata de anomalii cromozomiale care duc la disparitia  prematura a tuturor ovocitelor si foliculilor ovarieni.

Majoritatea pacientelor cu amenoree primara si insuficienta ovariana au sindromul Turner (45,X), in care ovarele sunt inlocuite de tesut fibros, iar organele genitale externe, uterul, trompele uterine se dezvolta normal pana la pubertate, cand se opreste dezvoltarea datorita lipsei estrogenului.

Administrarea de hormoni care sunt deficitari in acest caz (estrogen, progesteron) poate ajuta la o dezvoltare pubertara normala: par axilar si pubian, cresterea sanilor, aparitia menstruatiei si cresterea si maturarea uterului si organelor genitale externe.

 • Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta o cauza mai putin frecventa de amenoree primara.

In timp ce unele femei cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) se pot prezenta cu amenoree primara, majoritatea au un debut al primei  menstruatii normal sau usor intarziat, urmat apoi de cicluri neregulate sau amenoree secundara. 

Pentru a pune diagnosticul de SOPC s-au propus cel putin doua criterii: cicluri menstruale neregulate si prezenta hiperandrogenismului (exces de hormoni sexuali masculini) clinic (pilozitate corporala in exces= hirsutism, acnee) sau biochimic (concentratie crescuta de hormoni androgeni in sange).

    Anomalii congenitale ale uterului sau vaginului

Reprezinta 20% din cauzele de amenoree primara. La femeile care se prezinta cu amenoree primara si dureri abdominale joase sau in zona pelvina se suspecteaza o obstructie de tract genital.

  Menstruatia nu poate sa apara decat daca uterul, colul uterin, vaginul sunt normale.

 • Imperforatia de himen

Se poate asocia cu dureri pelvine si se poate gasi o masa perirectala care apare prin sechestrarea sangelui in vagin.

Se pune diagnosticul prin examinarea clinica a pacientului si se corecteaza chirurgical.

 • Sept vaginal transvers

Unul sau mai multe septuri transverse vaginale pot sa apara la orice nivel intre hImen si colul uterin. Simptomele sunt asemanatoare imperforatiei de himen.

 • Agenezia vaginala

Cunoscuta si sub numele de agenezie mulleriana (sindromul Mayer-Rokitansky- Kuster-Hauser), se refera la absenta congenitala a vaginului, cu dezvoltare uterina variabila.

 Se insoteste de obicei de agenezia uterului si a colului uterin.

Diagnosticul amenoreei primare

Cel mai eficient se evalueaza amenoreea primara pe baza prezentei sau absentei dezvoltarii sanilor (semn al actiunii estrogenilor si, prin urmare, al functiei ovariene normale), prezentei sau absentei uterului (se utilizeaza ecografia pelvina) si nivelul hormonului foliculostimulant (FSH).

 • Daca lipseste dezvoltarea sanilor si nivelul FSH este ridicat, diagnosticul cel mai probabil este disgenezia gonadala.
 • Daca la ecografia pelvina se arata ca uterul lipseste si nivelul FSH este normal, cel mai probabil este vorba despre agenezia mulleriana.
 • Daca nivelul FSH este normal si atat sanii, cat si uterul sunt prezente, atunci se cauta cauze de amenoree secunadara.

Pentru a identifica cu precizie o cauza a amenoreei primare, ar trebui urmati mai multi pasi:

In primul rand, istoricul pacientului este foarte important. O femeie cu amenoree primara ar trebui intrebata urmatoarele:

 • Daca a trecut prin celelalte stadii ale pubertatii, inclusiv aparitia pilozitatii axilare si pubiene, glandelor sudoripare, dezvoltarea sanilor. Lipsa acestora sugereaza insuficienta ovariana sau hipofizara, sau o anomalie cromozomiala.
 • Daca exista in istoricul familial cazuri de pubertate intarziata sau absenta.
 • Care este inaltimea pacientei comparativ cu a membrilor familiei. Statura redusa sugereaza posibilitatea sindromului Turner.
 • Daca prezinta simptome de virilizare (trasaturi masculine), care sugereaza sindromul ovarelor polichistice, o tumora adrenala sau o tumora ovariana care secreta androgeni.
 • Daca este stresata, si-a modificat dieta, greutatea, sau exercitiile fizice obisnuite, trasaturi care pot indica amenoreea de cauza  hipotalamica.
 • Daca prezinta galactoree (secretie la nivelul sanilor), care sugereaza exces de prolactina, cu atentie asupra faptului ca sunt si medicamente care pot creste concentratia serica de prolactina, cum ar fi metoclopramidul si medicatia antipsihotica.
 • Daca prezinta simptome care indica afectarea hipotalamo-hipofizara, ca dureri de cap, tulburari de vedere, oboseala, poliurie (urinat in exces), polidipsie ( sete excesiva).

Examenul fizic

 • Evaluarea dezvoltarii sanilor.
 • Evaluarea organelor genitale externe si interne.
 • Examinarea tegumentelor pentru prezenta hirsutismului (pilozitate in exces, mai ales in zone in care nu pare de obicei la femei), acnee, vitiligo (zone de depigmentare cutanata).
 • Cautarea trasaturilor specifice sindromului Turner.

Datele de laborator

Analizele care se efectueaza depind de ceea  ce se gaseste la examenul fizic al pacientei, in special daca sunt prezente sau absente structurile mulleriene (vagin, uter).

Etiologia amenoreei secundare

Sarcina

Este cea mai frecventa cauza de amenoree secundara. Este important de retinut ca sangerarea menstruala aparenta nu exclude sarcina, intrucat se intampla destul de frecvent sa apara sangerare la inceputul primului trimestru de sarcina.

Prin urmare, se indica efectuarea unui test de sarcina ca prim pas in evaluarea amenoreei secundare.

O data ce s-a exclus sarcina, se iau in considerare alte cauze, cele mai frecvente fiind legate de:

 • Ovar (40%)
 • Hipotalamus (35%)
 • Hipofiza (19%)
 • Uter (5%)
 • Altele (1%)

Amenoreea functionala hipotalamica

Una dintre cele mai frecvente cauze de amenoree secundara este amenoreea functionala hipotalamica, care este reversibila si exclude existenta unei boli.

 Factorii de risc pentru aparitia amenoreei functionale hipotalamice sunt:

 • Scaderea ponderala (sub 10% din greutatea ideala) si exercitiul fizic intens (de exemplu, sportivii de performanta).
 • Stresul emotional si cel indus de existenta unor boli (infarct miocardic, arsuri severe).

Afectarea hipofizei

Prezenta unei tumori hipofizare care secreta prolactina (numita prolactinom) este responsabila de 20% din cazurile de amenoree secundara si  este cea mai frecventa etiologie cu originea la nivelul hipofizei (90%).

Exista si alte tipuri de tumori (craniofaringioame, meningioame, chiste) cu localizare la nivelul seii turcesti a osului sfenoid (unde se gaseste hipofiza) si care pot produce afectarea secretiei de hormoni care controleaza ovulatia, ducand astfel la amenoree secundara.

De asemenea, si bolile infiltrative, cum este hemocromatoza (depunere de fier in tesuturi si organe) pot perturba secretia hormonilor care controleaza ovulatia.

Bolile tiroidei

Hipotiroidismul primar (secretia insuficienta de hormoni tiroidieni) poate determina amenoree secundara si cresterea voumului glandei hipofize.

Cauze ovariene

 • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Este responsabil de 20% din cazurile de amenoree.

Se caracterizeaza prin exces de hormoni androgeni (masculini), afectarea ovulatiei si/sau ovare polichistice (diagnosticate cu ajutorul ecografiei pelvine sau endovaginale).

Femeile cu SOPC se pot prezenta cu amenoree, dar cel mai frecvent au oligomenoree (cicluri neregulate). Pentru diagnosticul SOPC sunt necesare minim 2 din urmatoarele 3 criterii: hiperandrogenism (manifestat clinic prin acnee sau hirsutism sau paraclinic prin concentratii crescute de androgeni), oligomenoree sau amenoree si ovare polichistice la ecografie.

 • Insuficienta ovariana primara (sau prematura)

Disparitia ovocitelor (care produc ovule) inaintea varstei de 40 de ani se numeste menopauza prematura sau insuficienta ovariana prematura.

Prin urmare, primele semne sunt reprezentate de o functie ovariana intermitenta (cicluri menstruale neregulate, cu ovulatie la cateva luni), pentru ca apoi sa inceteze functia ovariana, cu deficit de hormoni estrogeni, atrofie a endometrului (tesutul care captuseste uterul si care sufera modicari la fiecare menstruatie) si incetarea menstruatiilor.

 In ciuda functiei ovariene intermitente initiale, posibilitatea de conceptie (de a ramane insarcinata) este rara din moment ce s-a pus diagnosticul de insuficienta ovariana primara.

Cauze uterine

Sindromul Asherman este singura cauza uterina de amenoree secundara.

Acesta se caracterizeaza prin prezenta unui endometru (stratul care captuseste uterul, sufera modificari la fiecare ciclu menstrual si se reiinoieste cu fiecare sangerare menstruala) cicatriceal, de obicei secundar unor hemoragii postpartum sau unor infectii endometriale urmate de proceduri instrumentare, ca dilatarea sau chiuretajul.

 Diagnosticul poate fi confirmat prin absenta sangerarii dupa ce s-au administrat hormoni care sa o stimuleze.

TRATAMENT:

Tratament

Tratamentul amenoreei primare

 

In primul rand, se incearca corectarea patologiei responsabile. Apoi, se ajuta pacienta sa devina fertila (daca exista aceasta dorinta) si se previn complicatiile legate de boala (de exemplu, substitutie estrogenica pentru a preveni osteoporoza).

In majoritatea cazurilor, amenoreea functionala hipotalamica poate fi reversibila, prin cresterea ponderala, scaderea intensitatii exercitiilor fizice, evitarea stresului emotional.

Tratamentul amenoreei secundare

Se refera la corectarea patologiei care a condus la instalarea amenoreei.

Pentru amenoreea hipotalamica, se recomanda schimbarea stilului de viata, cu cresterea aportului caloric sau reducerea exercitiului fizic, corectarea tulburarilor de alimentatie (ca anorexia nervoasa).

La pacientele cu hiperprolactinemie, se corecteaza cauza acesteia , uneori prin interventie chirurgicala, daca exista tumori hipofizare secretante de prolactina (adenoame).

Femeile cu insuficienta ovariana prematura vor primi terapie de substitutie cu estrogeni pentru a preveni demineralizarea osoasa.

La femeile cu sindromul ovarelor polichistice, tratamentul difera in functie de dorinta pacientei de a ramane sau nu insarcinata si se bazeaza in primul rand pe inlaturarea semnelor de masculinizare (par in exces, acnee) si pe preventia complicatiilor pe termen lung ale SOPC ( obezitate, tulburari metabolice, hiperplazie endometriala).

Pentru aderentele intrauterine se incearca inlaturarea acestora si tratamentul cu estrogeni pe termen lung penru a stimula refacerea tesutului endometrial.

In ceea ce priveste obtinerea fertilitatii, progresele in domeniul tehnologiilor de reproducere asistata au dus la posibilitatea ca multe femei cu amenoree primara sau secundara sa participle la reproducere.

Comentarii

buna ziua!AM 22 ani am loat  Postinor iar dupa 10 zile au aparut sangerari ce au durat ca un ciclu normal.Acum a intarziat 2 saptamani,iar mie de obicei imi intarzia doar 1 saptamana.Am facut doua teste de sarcina si au iesit negative,si am  dureri de cap ,de burta si de ovare.Credeti ca pot fii insarcinata?

Va multumesc!

Buna seara.Am 28 deani si iau ac [rigevidon] de aproape8 ani iar luna lui noiembrie nu am avut menstruatie am facut un test de sarcina si a fost negativ oare  care e cauza sa mai astept sau sa merg la un doctor?

Buna ziua.....am facut in urma cu 3 luni pauza de la AC si de atunci nu am mai avut menstruatie. Am fost la un consult ginecologic iar docotrul mi-a zis ca abia sunt la ovalutia si sa am rabdare. Dar asta a fost luna trecuta si menstrutia tot nu mi-a venit.

 Intrebarea mea este: pot incep sa iau anticonceptionale ( iau Yasmin) chiar daca nu mi-a venit ciclul? In acest fel se va regla iar in luna urmatoare voi avea menstruatie normala....se poate asa? Sau e nevoie de alte tratament gen Dupahston. Va multumesc !

buna ziua ! iau anticonceptionale diane 35 de 2 luni.in prima luna mia venit menstruatia normal in cele  7 zile de pauza..insa luna aceasta nu mi-a venit in pauza de 7 zile,deja sunt in ziua a 5 a. mentionez ca am luat toate pastilele zilnic,aproximativ la aceasi ora..este normal sa nu am menstruatie? considerati ca este risc de sarcina..as fii foarte recunoscatoare daca miai putea da un raspuns.multumesc anticipat !

 Buna ziua.   Ma confrunt de 1 an cu lipsa ciclului menstrual.am fost diacnosticata cu amenoree secundara. Daca nu iau dufaston nu am menstruatie. Imi puteti da un tratament??

As putea sa mai raman insarcinata??/

Buna ziua,

Am 30 de ani si timp de 7 luni de zile am tinut o cura de slabire drastica in urma careia am slabit 30kg. Am slabit de la 93kg la 63kg si am o inaltime de 1.58m. Nu stiu daca am depasit 1000kcal pe zi. Mai tin in continuare regimul pt ca vreau sa mai slabesc 10 kg, cu toate ca acum slabesc mult mai lent cu acelasi regim. In ianuarie am avut ultimul ciclu (cam doua zile) dupa o intarziere de o luna si jumatate. Acum vad ca nu a mai venit deloc. Este posibil sa se fi oprit de tot? Daca incep sa cresc treptat numarul de calorii si sa ma mentin la greutatea de acum cateva luni sau sa iau vitamine am sanse sa imi revina menstruatia?

Multumesc anticipat pt raspuns

Buna ziua. Am 29 de ani si pe data de 16 feb 2012 am suferit o operatie de tiroida in urma careia mi-a fost scos 2/3 din lobul drept. Mentionez ca am fost diagnosticata cu gusa polinodulara(adenom toxic Plummer) cu hipertiroidie subclinica. Ultima menstruatie am avut-o pe data de 12 feb. iar ciclul il aveam regulat 29-31 zile. De atunci, nimic, desi am o durere de burta constanta(surda) si ma dor si sanii. Am facut un test de sarcina si a iesit negativ. Contact sexual neprotejat am avut in data de 27 feb. Este totusi posibil sa fiu insarcinata sau e doar o dereglare datorata operatiei.De aprox. o saptamana urinez f. des, si am o stare de somnolenta continua.

Va multumesc.

 

Buna ziua,

Am nascut in iunie 2010 si menstruatia nu a mai revenit dupa aceea. Am fost diagnosticata cu amenoree, posibil sinechie uterina. De curand am urmat un tratament, fara rezultatele asteptate. La sfarsitul saptamanii acesteia sunt programata pentru o interventie.  Ce riscuri implica aceasta interventie? Va multumesc

Am nevoie de ajutor si urgent!Am 20 de ani,1.48m si 68 kg si sunt diagnosticata cu SOP de 4-5 ani.Pe langa asta am menstruatii neregulate(aproape deloc daca nu iau duphaston),hipotiroidism declansat pe baza de stres si nervi,anovulatie si posibil exces de testosteron.De 1 an si ceva eu si sotul meu ne dorim un copil si se lasa foarte asteptat.Nu stiu ce sa mai fac!M-am saturat sa merg pe la toti doctorii iar ei sa ma "stoarca" de bani pe mii de analize.Sotul si-a facut spermograma si a iesit bine.Doctorul endocrinolog mi-a prescris Euthyrox 25 mg(1/zi),Duphaston(ziua 15-25 CM,1/zi) si Siofor(din cauza glicemiei crescute)cate 1 pastila de 500mg/zi timp de 1 luna iar euthyrox si duphaston pt inca 3 luni(pana in mai),tinand cont ca il mai urmam de 3 luni.Ecografia transvaginala este buna,"incubatorul"meu fiind in regula.La ultimul control ginecologic(28.02.2012) m-i s-a dat sa-mi refac TSH-ul,LH-ul si testosteronul.Progesteronul de ziua 21 CM a iesit 0.21.Mi-a spus ca s-ar putea sa-mi prescrie Diane(nu am luat niciodata anticonceptionale),pt care mi-a mai spulberat din sansele de a fii mama pentru inca 6 luni.I-am spus sa-mi prescrie clomifen pt ca am ajuns la capatul rabdarilor si anovulatia nu se cred ca isi "revine" cand vrea ea dar nu m-i l-a dat din cauza ovarelor polichistice,iar doctorul endocrinolog nu m-i l-a prescris din cauza ca pot avea o sarcina gemelara si(cica) imi epuizeaza viitorii foliculi,dar pe care mi-l va da prin mai daca nu reusesc pana atunci.As prefera sa am si tripleti,numai sa am ce strange in brate.Toata chestia asta a inceput sa ma deprime si numai pot sa ies nici din casa.De slabit..nu pot sa dau nimic jos..am incercat orice..noroc ca numai am pofta de mancare,iar exercitiile fizice in loc sa ma faca sa dau jos..mai mult ma ingrasa.Va rog sa-mi da-ti un sfat.Ce ar trebui sa fac?Daca ar fi dupa mine,as lua clomifen daca as stii ca nu ma afecteaza cu ceva.

Buna ziua.. Am 25 de ani si in urma uni consult ginecologic am aflat k am o problema la ovarul drept..

Mai pe scurt mia recomndat niste pastile pe care sa le iau 3 ,4 zile si dupa acestea trebuie sa imi vina menstruatia.Problema este ca nu mai retin numele acelui medicament si nu il mai pot contacta pe medic...:( ..medicamentul incepea cu litera F sau T daca cineva stie despre ce este vorba va rog sa imi spuneti.Multmesc!

Pagini