Termen cautat
Categorie

Antrax


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este antraxul?
 

Antraxul este o boala infectioasa cauzata de expunerea la sporii produsi de bacteria numita Bacillus anthracis. Antraxul este, in principal, o boala a animalelor erbivore, cum ar fi bovinele, ovinele, caprinele si caii. Porcii, cainii si pisicile sunt mai rezistente la antrax. Pasarile de obicei sunt in mod natural rezistente la antrax. Ulii si vulturii sunt in mod natural rezistenti la antrax, dar pot transmite sporii prin intermediul ghearelor si ciocurilor. Bacteriile care determina aparitia antraxului sunt capabile sa intre intr-o faza latenta (de repaus), in care se formeaza sporii. Sporii pot rezista in mediul inconjurator timp indelungat ( zeci de ani). In conditii prielnice sporii pot germina si se multiplica.
Antraxul poate afecta persoane de orice varsta. Antraxul este o bacterie letala care exista in mod normal in pamant, avand o incidenta mai mare in locurile umede, mlastini, zone inundabile, unde pot fi transportati sporii care provin din cadavrele animalelor imbolnavite. Bacilul antraxului este folosit, de asemenea, si de teroristi, ca arma biologica.

Care sunt tipurile de antrax?
- Antraxul cutanat (al pielii) provoaca o inflamatie caracteristica la nivelul pielii si rezulta in urma expunerii la spori dupa manipularea animalelor bolnave sau contactul cu lana, par, piei sau produse din oasele animalelor contaminate. Este o boala profesionala pentru medicii veterinari, fermieri, precum si persoanele care manipuleaza produse de origine animala. Oamenii sunt relativ rezistenti la antrax, dar sporii poate avea acces in interiorul corpului uman prin intermediul unor leziuni la nivelul pielii. Antraxul cutanat este usor de vindecat daca este tratat precoce cu antibiotice adecvate.
- Antraxul respirator rezulta prin inhalarea sporilor de antrax in plamani. Persoanele care manipuleaza animale infestate cu spori de antrax pot dezvolta antraxul respirator. Odata inhalati, sporii se multiplica si pot elibera toxine in sange si alte organe. Infectia se poate propaga la ficat, splina si rinichi, provocand astfel o infectie severa si letala. Acest tip de infectie ,cunoscuta sub numele de antrax septicemic, urmeaza cel mai frecvent antraxului respirator.
- Antraxul gastro-intestinal si faringian rezulta in urma consumului de produse din carne care contine spori de antrax. Antraxul gastro-intestinal este dificil de diagnosticat si poate produce inflamatie la nivelul gurii si gatului. O persoana care a mancat produse contaminate poate simti durere in gat sau dificultati la inghitire. Aceasta forma de antrax are o rata foarte mare de deces.

Care este cauza aparitiei antraxului?
Bacteria care determina aparitia antraxului este numita Bacillus anthracis. La microscop bacteriile apar sub forma de bastonas de dimensiuni mari. Bacteria Bacillus antracis a fost clasificata ca fiind un gram-pozitiv (peretele celular se coloreaza in violet prin tehnica Gram). Cultura sporilor de antrax la 37 º C demonstreaza ca pentru fiecare bacterie corespunde cate un spor, adus in centrul celulei in aproximativ 12-24 ore. Formarea sporilor este mai inceata la temperaturi joase. Sporii bacteriei se mai numesc celule vegetale sau endospori si sunt cunoscuti ca fiind cei mai durabili si rezistenti dintre cei produsi in natura (pot supravietui in sol timp de 48 de ani).

Care sunt factorii de risc?
Pentru a va infecta cu antrax trebuie sa veniti in contact direct cu spori de bacil antracis. Acest lucru este mult mai probabil daca:
- Sunteti militar si va desfasurati activitatea intr-o zona cu un risc ridicat de expunere la antrax
- Lucrati intr-un laborator de stabilire a diagnosticului de antrax
- Manipulati piei de animale, blanuri sau lana din zonele cu o incidenta mare a antraxului
- Sunteti medic veterinar.

Care sunt simptomele antraxului?

Antraxul cutanat
Antraxul cutanat apare la 1-7 zile (de obicei 2-5) dupa ce sporii patrund in corp prin mici leziuni la nivelul pielii. Aceasta forma de antrax afecteaza cel mai frecvent zonele expuse ale membrelor superioare si, intr-o masura mai mica, pielea capului si a gatului. Infectia se poate raspandi in tot corpul in cca 20% din cazuri netratate.
Antraxul cutanat debuteaza ca o papula mica, cu sau fara prurit (mancarime), care extinde in 24-48 de ore pentru a forma o pustula "maligna", la locul infectiei. Pustula maligna are dimensiuni in jur de 2-3 cm, este rotunda, cu marginile ridicate si deobicei nu este dureroasa. Zona centrala a infectiei este inconjurata de vezicule mici umplute cu lichid clar sau sange care contine mai multe bacterii. Dupa aproximativ 7-10 zile apare un punct negru in mijlocul leziunii, iar zona din jurul leziunii cutanate poate fi tumefiata (umflata) si dureroasa. Deasemenea antraxul cutanat poate determina marirea de volum a ganglionilor limfatici, durere de cap si febra. Inflamatia la nivelul pielii gatului poate cauza edem (infiltrarea cu lichid) care ar putea afecta respiratia.

Antraxul respirator
Antraxul respirator debuteaza brusc, dupa 1-60 de zile (de obicei 1-3 zile), dupa inhalarea unei cantitati mari de spori de antrax. Dimensiunea sporilor este extrem de importanta: sporii care sunt prea mici sunt inhalati, dar apoi imediat expirati si nu raman in plamani pentru a putea provoca boala; sporii care sunt prea mari nu raman suspendati in aer, astfel ei ajung pe pamant si nu sunt inhalati niciodata. Dimensiunile optime ale sporilor de antrax sunt 1-5 micrograme diametru.
Initial persoana poate avea simptome nespecifice sau simptome respiratorii, dar cel mai frecvent boala debuteaza cu subfebrilitate, tuse seaca, simptome care mimeaza o gripa (febra, durere in gat, dureri musculare, oboseala) sau durere in piept.
Antraxul pulmonar progreseaza rapid cu febra ridicata, dificultati severe de respiratie, respiratie rapida ( tahipnee), piele de culoare albastruie ( cianoza), transpiratii excesive, varsaturi cu sange, dureri in piept si care pot fi atat de grave incat sa semene cu un infarct miocardic.
Antraxul respirator nu provoaca o pneumonie adevarata. De fapt sporii ajunsi in plamani sunt preluati de celule cu rol in apararea organismului numite macrofage. Majoritatea sporilor sunt omorati de catre macrofage, dar ,din pacate, unii supravietuiesc si sunt transportati in ganglionii limfatici de la nivelul toracelui. In ganglionii limfatici, sporii care supravietuiesc se multiplica, produc toxine letale si se raspandesc in organism. Hemoragia severa si moartea tesutului (necroza) apar in acesti ganglioni limfatici. Ulterior boala se extinde la plamani si restul corpului. Antraxul respirator este o boala foarte grava si, din pacate, majoritatea persoanelor afectate decedeaza, chiar daca primesc tratament antibiotic adecvat (antibioticele sunt eficiente pentru a ucide bacteriile, dar nu distrug toxinele care au fost deja eliberate de catre bacterii).

Antraxul gastro-intestinal
Antraxul gastro-intestinal apare dupa consumul de carne contaminata, insuficient preparata. Perioada de incubatie pentru aceasta forma de antrax este de 2-5 zile. Simptomele antraxului gastro-intestinal includ greata, varsaturi ( uneori varsaturi cu sange), pierderea poftei de mancare, oboseala, diaree hemoragica si febra, urmate de dureri abdominale. Antraxul gastro-intestinal este dificil de recunoscut. Bacteriile traverseaza peretele intestinului, apoi infectia se raspandeste in intreg organismul prin vasele de sange (septicemie) si duce la deces la 2-5 zile de la debutul simptomatologiei.

Antraxul oro-faringian
Inghitirea de spori poate duce la antrax oro-faringian care presupune inflamatia la nivelul gurii si faringelui la 2-7 zile dupa expunerea la spori. Persoanele cu acest tip de antrax pot avea durere in gat unilaterala (pe o singura parte) sau dificultati la inghitire. Acest tip de antrax poate duce la deces deoarece apare edem faringian si dificultati de respiratie.

Antraxul septicemic
Antraxul septicemic se refera la o infectie grava a organismului, caracterizata de prezenta in sange a bacteriilor care determina aparitia antraxului. Majoritatea cazurilor de antrax septicemic apar dupa antraxul respirator. Organele interne devin inchise la culoare cu hemoragii extinse. Bacteriile se multiplica in sange si distrug celulele rosii din sange. Numarul de organisme eliberate de ficat sau splina in fluxul sangvin depaseste mecanismele de aparare ale organismului si produc cantitati masive de toxine letale care au ca rezultat socul septic si decesul.

Meningita carbunoasa
Meningita poate complica orice forma de antrax si este o infectie a tesuturilor creierului (meningele) si uneori si a lichidului cefalorahidian (LCR) care inconjoara creierul si maduva spinarii.

DIAGNOSTIC:

Examenul clinic
Simptomele antraxului (respirator) sunt foarte asemanatoare cu simptomele gripei si a altor afectiuni frecvente. Din acest motiv medicii poate efectua primele teste pentru a exclude prezenta altor infectii (ascultarea plamanilor pentru semne de pneumonie sau efectuarea unui test pentru a exclude posibilitatea prezentei gripei).

In cazul in care exista motive sa se suspecteze ca o persoana ar fi putut intra in contact cu spori de antrax, medicul poate recomanda urmatoare teste pentru a stabili diagnosticul de antrax:

Biopsia cutanata
Biopsia cutanata reprezinta o procedura care consta in prelevarea unui probe de piele pentru a fi supusa unui examen microscopic. Medicul recolteaza un fragment din leziunea care este suspectata a fi antrax cutanat, ulterior acesta va fi examinat la microscop pentru evidentierea bacililor care determina aparitia antraxului.

Examenul sputei
Examenul sputei este un test folosit pentru identificarea bacteriilor care infecteaza caile respiratorii. Acest examen este util atunci cand se suspecteaza prezenta antraxului respirator.

Radiografia toracica
Antraxul respirator determina acumularea de lichid in jurul plamanilor (pleurezie). Pleurezia este inflamatia stratului de tesut subtire (pleura) care acopera plamani si imbraca cutia toracica. Pleurezia poate fi observata pe radiografia toracica, dar nu este un test precis pentru expunerea la sporii de antrax.

Tomografia computerizata
O tomografie computerizata poate evidentia prezenta pleureziei si hemoragiile ganglionilor limfatici din mediastin.

Analizele de sange
Exista mai multe teste de sange care pot fi efectuate pentru a stabili diagnosticul de antrax : unele teste sunt utilizate pentru a pune in evidenta prezenta bacteriilor in sange, alte teste sunt utilizate pentru a arata prezenta anticorpilor (testul serologic, reactia de polimerizare in lant–PCR). Testele serologice pot sa nu fie corecte deoarece anticorpii se dezvolta in cca 1-2 saptamani de la debutul infectiei.

Punctia lombara
In unele cazuri antraxul respirator se poate raspandi la nivel cerebral si determina aparitia meningitei. Acest lucru poate fi diagnosticat prin punctie lombara (procedura prin care se introduce un ac tubular in partea inferioara a coloanei vertebrale cu scopul de a preleva lichid cefalorahidian). Prezenta sangelui in lichidul cefalorahidian poate fi un semn de meningita carbunoasa.

Endoscopia si examenul materiilor fecale
Pentru a diagnostica antraxul gastro-intestinal, medicul poate examina tractul digestiv cu ajutorului unui endoscop - un instrument subtire si flexibil, prevazut cu o camera video la varf.

Exudatul nazal
In unele cazuri, in special in cazul in care se suspecteaza prezenta unui focar de antrax, medicii pot efectua un exudat nazal. Exudatul nazal poate arata daca o persoana a inhalat spori de antrax (se incearca prinderea sporilor in tipul pasajului nazal). Cu toate acestea, acest test nu este un instrument de diagnosticare corecta si este de obicei folosit doar pentru a descoperi persoanele care au fost expuse la sporii de antrax inainte de efectuarea altor teste diagnostice.

TRATAMENT:

Tratamentul antraxului presupune administrarea de antibiotice pe cale orala sau intravenoasa. Multe antibiotice sunt eficiente impotriva bacilului anthracis si includ urmatoarele: doxiciclina, penicilina, amoxicilina, ampicilina, imipenemul, vancomicina, ciprofloxacina, levofloxacina, gatifloxacina, clindamicina, rifampicina si cloramfenicolul.
Antibioticele pot fi prescrise timp de 60 de zile pentru a fi siguri ca bacteria este distrusa. Cu toate acestea, unele tulpini de B. anthracis dezvolta rezistenta la antibiotice. Unii medici pot prescrie o combinatie de antibiotice in cazul in care se suspecteaza ca tulpina de B. anthracis poate sa fie rezistenta la unul sau mai multe antibiotice. Este vital ca tratamentul sa fie inceput cat mai curand posibil dupa expunerea la sporii de antrax ( bacteria se inmulteste in organism si elibereaza toxinele in sange, care nu pot fi tratate cu antibiotice).

Antraxul cutanat
Tratamentul pentru antraxul cutanat la adulti si copii se face pe o perioada de 60 de zile, cu ciprofloxacina, doxiciclina sau amoxicilina, administrate oral. La femeile gravide, de obicei, se prescrie ciprofloxacina sau doxiciclina. La copiii mici, ciprofloxacina poate provoca intreruperea dezvoltarii osoase, iar doxiciclina poate incetini cresterea oaselor si determina decolorarea pielii. Prin urmare riscurile asociate utilizarii acestor antibiotice la copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani trebuie sa fie evaluate inaintea inceperii tratamentului pentru antrax.

Antraxul respirator
Antraxul respirator este o urgenta medicala. Terapia precoce si continua cu antibiotice administrate intravenos poate salva viata pacientului. Tratamentul antraxului respirator consta, de obicei, in administrarea intravenoasa de ciprofloxacina sau doxiciclina sau o combinatie de doua antibiotice administrate intravenos (clindamicina si rifampicina). Ulterior aceste antibiotice sunt administrate oral pentru o durata totala de 60 de zile. Optiunile de tratament pentru femeile gravide sunt aceleasi.

Prevenire
Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnarii de antrax este vaccinarea. Cu toate acestea, din cauza riscului scazut de infectie cu antrax in randul populatiei, vaccinul nu este disponibil pentru populatia generala. Se recomanda vaccinarea impotriva B. anthracis la urmatoarele grupe considerate cu risc crescut de infectare cu antrax:
• Personalul militar, in special cel care desfasoara activitati in Orientul Mijlociu sau Coreea, unde exista un risc mai mare de infectare cu antrax.
• Persoanele care lucreaza in laboratoare care stabilesc diagnosticul de antrax.
• Persoanele care lucreaza cu lana si blanuri importate sau fabrica tobe si care pot fi contaminate cu antrax.
• Medicii veterinari, agricultorii si alte persoane care manipuleaza animalele infectate.
Vaccinul se administreaza sub forma unei serii de 6 injectii subcutanat (sub piele) administrate timp de 18 luni, urmate de un rapel (repetare). Vaccinul are efecte secundare potentiale care includ febra, migrenele, durerile articulare si oboseala.
Medicii recomanda vacinul - 3 doze la 2 saptamani interval - in asociere cu antibioticele timp de 60 de zile, pentru prevenirea infectiei dupa expunerea la antrax. Antibioticele recomandate sunt ciprofloxacina sau doxiciclina. Tratamentul cu antibiotice poate preveni aparitia simptomatologiei. Doar pentru ca o persoana a fost expusa la sporii de antrax nu inseamna ca va face infectia. Daca antibioticele sunt administrate prompt, sporii nu vor germina si nu vor duce la infectie.
Alte metode de prevenire a implica evitarea contactului cu animale sau produse animaliere care pot fi contaminate. Agricultorii sunt obligati sa raporteze toate cazurile de infectie cu antrax si arderea sau acoperirea cu un strat de var a carcaselor animalelor infectate.
Oamenii ar trebui sa evite deschiderea scrisorilor care par suspecte. Orice scrisoare suspecta ar trebui sa fie raportata la politie.

Bibliografie

http://www.emedicinehealth.com/anthrax/article_em.htm#Anthrax%20Introduction
http://www.medicinenet.com/anthrax/article.htm#1whatis
http://health.yahoo.com/emergency-poison/anthrax/healthwise--ty6357.html
http://yourtotalhealth.ivillage.com/anthrax.html?pageNum=1#1
http://www.mayoclinic.com/health/anthrax/DS00422
http://kidshealth.org/kid/health_problems/infection/anthrax.html
http://santecheznous.com/condition_info_details.asp?channel_id=0&relation_id=0&disease_id=284&page_no=1#Facts

Comentarii

as dori sa vorbesc cu un medic drect despre antrax. eu am dificultati de respiratie stari de voma dar nu tot timpul(daca beau o gura de apa incet trece senzatia de voma, voma este transparenta ca si apa doar ca vascoasa) ametesc uneori vederea in ceata sau distorsionata dureri de cap oboseala tot timpul de 2 saptamanii, mancarimi de nas si nas uscat plus macarimii ale fetei scaune dese urinarii mult prea dese fata de cum aveam inainte intepaturi in gat si putin rosude doua nopti nu pot sa dorm decat cu geamurile deschise pt a nu ma sufoca(nu ma stiu alergic la praf sau altele) durerii artculare si musculare(beau vitamine bion, echilibra, os unit si ginco prim max de aproape o luna bion si gingo prim max echilibra si os unit de o saptamana) totul a inceput ca si o raceala imi curgea nasul ca si apa la robinet pe urma incepusem sa stranut sa am frisoane dar nu si febra, am inceput sa simpt ace in gat si limba sa merg des la baie acuma am tuse seaca fara scurgeri de nas imi mai apar starile de voma si tot obosit ma simt gatul si nasul tot asa. de ce mi e frica ca e antrax? tatal meu a avut aceleas simptome si a murit, mort fiind am vazut toata zona ficatului la el invinetita. tata era paralizat de 13 ani eu il pansam si schimbam scutecele cand veneam de la lucru fratele meu era tot timpul plecat mama este in italia la munca locuind la tara anul acesta parca a fost invazie de soareci am cumparat pastile pentru ei lipici toate fiind eficiente dar cum tatal meu era foarte complicat dupa ce termina de mancat lasa farfuria pe jos si soarecii mergeau si macau de acolo, mereu se uita daca s-a murdarit si daca era murdar desfacea pampersul si-l arunca pe jos in plus am primit un filtru de cafea de la cineva care zicea ca este defect si sa-l repar eu si sa-l pastrez filtrul la cafea medie nu scotea portia de cafea care trebuie sa o scoata asa ca eu l-am folosit cu cafea mica si pentru ceaiurii pana intr-o zi cand am decis sa-l desfac pentru al repara si in ziua aia am vazut gandaci de bucatarie iesind din el si asa l-am si lasat din el am baut eu cumnata mea tata si mama, cumnata se simte la fel ca si mine dar am presupus ca este gravida si nu e asa mama are si ea ceva din simptome de 3-4 zile ea fiind in italia acuma. simptomele pe care l-am observat eu la tata frisoane fare febra,tuse seaca dureri de cap, senzatie de rece chiar si cand in camere erau peste 30 grade celsiusarsuri la stomac urna foarte mult si des urina glbena si cu ceva albicios in eadar nu tot timpul era albicosul ala acolo vomita tot ca si apa am fost cu el la spital pt ca nu putea respira si il durea in piept dupa cinci zile de tratament l-a lasat acasa(nu stiu ce diagnostic avuse-se dar stiu ca fierul din sange era foarte mic si glcemia a avut-o mica-49) de mute ori vorbeam cu el si nu reactiona strangea din dintii de multe ori nu avea putere sa se mai ntoarca de pe o parte pe alta il dureau muschii si oasele (in ultima faza striga de durere) ii administram tantum verde pt ca s-e plangea de intepturii in gat si limba, inainte cu o zi sa fie dus iar la spital nu simtise gustul la mancare spunand ca i-am dat mucegai sau metal,in ziua in care a fost dus iar la sptal motivul chemarii ambulantei a fost incapapilitatea de a vorbi dureri tremura de parca era in priza (desi in casa era foarte cald) dupa episodul acesta a murit in 48 ore. am fost la spitalul de boli infectioase din oradea am vorbit cu un medic despre toate acestea iar reactia doamnei doctori find...omule tu esti bolnav psihic iti voi face trimitere la psihiatrie am rugat-o sa asculte ce simptome prezit eu zicand de gat s-a uitat m-a trimis la infectioase respiratorii acolo medicul a spus ca e un pic rosu si nu ar fi o problema. ce vreau eu? sa ma ajute cineva si sa creada ce spun eu sunt foarte ingrijorat, mai mentionez ca tata sigur nu era alergic la nimic. un medic care citeste asta il voi ruga sa ma sune cat mai repede posibil. 0748269383 Stefan. va multumesc

as dori sa vorbesc cu un medic drect despre antrax. eu am dificultati de respiratie stari de voma dar nu tot timpul(daca beau o gura de apa incet trece senzatia de voma, voma este transparenta ca si apa doar ca vascoasa) ametesc uneori vederea in ceata sau distorsionata dureri de cap oboseala tot timpul de 2 saptamanii, mancarimi de nas si nas uscat plus macarimii ale fetei scaune dese urinarii mult prea dese fata de cum aveam inainte intepaturi in gat si putin rosude doua nopti nu pot sa dorm decat cu geamurile deschise pt a nu ma sufoca(nu ma stiu alergic la praf sau altele) durerii artculare si musculare(beau vitamine bion, echilibra, os unit si ginco prim max de aproape o luna bion si gingo prim max echilibra si os unit de o saptamana) totul a inceput ca si o raceala imi curgea nasul ca si apa la robinet pe urma incepusem sa stranut sa am frisoane dar nu si febra, am inceput sa simpt ace in gat si limba sa merg des la baie acuma am tuse seaca fara scurgeri de nas imi mai apar starile de voma si tot obosit ma simt gatul si nasul tot asa. de ce mi e frica ca e antrax? tatal meu a avut aceleas simptome si a murit, mort fiind am vazut toata zona ficatului la el invinetita. tata era paralizat de 13 ani eu il pansam si schimbam scutecele cand veneam de la lucru fratele meu era tot timpul plecat mama este in italia la munca locuind la tara anul acesta parca a fost invazie de soareci am cumparat pastile pentru ei lipici toate fiind eficiente dar cum tatal meu era foarte complicat dupa ce termina de mancat lasa farfuria pe jos si soarecii mergeau si macau de acolo, mereu se uita daca s-a murdarit si daca era murdar desfacea pampersul si-l arunca pe jos in plus am primit un filtru de cafea de la cineva care zicea ca este defect si sa-l repar eu si sa-l pastrez filtrul la cafea medie nu scotea portia de cafea care trebuie sa o scoata asa ca eu l-am folosit cu cafea mica si pentru ceaiurii pana intr-o zi cand am decis sa-l desfac pentru al repara si in ziua aia am vazut gandaci de bucatarie iesind din el si asa l-am si lasat din el am baut eu cumnata mea tata si mama, cumnata se simte la fel ca si mine dar am presupus ca este gravida si nu e asa mama are si ea ceva din simptome de 3-4 zile ea fiind in italia acuma. simptomele pe care l-am observat eu la tata frisoane fare febra,tuse seaca dureri de cap, senzatie de rece chiar si cand in camere erau peste 30 grade celsiusarsuri la stomac urna foarte mult si des urina glbena si cu ceva albicios in eadar nu tot timpul era albicosul ala acolo vomita tot ca si apa am fost cu el la spital pt ca nu putea respira si il durea in piept dupa cinci zile de tratament l-a lasat acasa(nu stiu ce diagnostic avuse-se dar stiu ca fierul din sange era foarte mic si glcemia a avut-o mica-49) de mute ori vorbeam cu el si nu reactiona strangea din dintii de multe ori nu avea putere sa se mai ntoarca de pe o parte pe alta il dureau muschii si oasele (in ultima faza striga de durere) ii administram tantum verde pt ca s-e plangea de intepturii in gat si limba, inainte cu o zi sa fie dus iar la spital nu simtise gustul la mancare spunand ca i-am dat mucegai sau metal,in ziua in care a fost dus iar la sptal motivul chemarii ambulantei a fost incapapilitatea de a vorbi dureri tremura de parca era in priza (desi in casa era foarte cald) dupa episodul acesta a murit in 48 ore. am fost la spitalul de boli infectioase din oradea am vorbit cu un medic despre toate acestea iar reactia doamnei doctori find...omule tu esti bolnav psihic iti voi face trimitere la psihiatrie am rugat-o sa asculte ce simptome prezit eu zicand de gat s-a uitat m-a trimis la infectioase respiratorii acolo medicul a spus ca e un pic rosu si nu ar fi o problema. ce vreau eu? sa ma ajute cineva si sa creada ce spun eu sunt foarte ingrijorat, mai mentionez ca tata sigur nu era alergic la nimic. un medic care citeste asta il voi ruga sa ma sune cat mai repede posibil. 0748269383 Stefan. va multumesc

as dori sa vorbesc cu un medic drect despre antrax. eu am dificultati de respiratie stari de voma dar nu tot timpul(daca beau o gura de apa incet trece senzatia de voma, voma este transparenta ca si apa doar ca vascoasa) ametesc uneori vederea in ceata sau distorsionata dureri de cap oboseala tot timpul de 2 saptamanii, mancarimi de nas si nas uscat plus macarimii ale fetei scaune dese urinarii mult prea dese fata de cum aveam inainte intepaturi in gat si putin rosude doua nopti nu pot sa dorm decat cu geamurile deschise pt a nu ma sufoca(nu ma stiu alergic la praf sau altele) durerii artculare si musculare(beau vitamine bion, echilibra, os unit si ginco prim max de aproape o luna bion si gingo prim max echilibra si os unit de o saptamana) totul a inceput ca si o raceala imi curgea nasul ca si apa la robinet pe urma incepusem sa stranut sa am frisoane dar nu si febra, am inceput sa simpt ace in gat si limba sa merg des la baie acuma am tuse seaca fara scurgeri de nas imi mai apar starile de voma si tot obosit ma simt gatul si nasul tot asa. de ce mi e frica ca e antrax? tatal meu a avut aceleas simptome si a murit, mort fiind am vazut toata zona ficatului la el invinetita. tata era paralizat de 13 ani eu il pansam si schimbam scutecele cand veneam de la lucru fratele meu era tot timpul plecat mama este in italia la munca locuind la tara anul acesta parca a fost invazie de soareci am cumparat pastile pentru ei lipici toate fiind eficiente dar cum tatal meu era foarte complicat dupa ce termina de mancat lasa farfuria pe jos si soarecii mergeau si macau de acolo, mereu se uita daca s-a murdarit si daca era murdar desfacea pampersul si-l arunca pe jos in plus am primit un filtru de cafea de la cineva care zicea ca este defect si sa-l repar eu si sa-l pastrez filtrul la cafea medie nu scotea portia de cafea care trebuie sa o scoata asa ca eu l-am folosit cu cafea mica si pentru ceaiurii pana intr-o zi cand am decis sa-l desfac pentru al repara si in ziua aia am vazut gandaci de bucatarie iesind din el si asa l-am si lasat din el am baut eu cumnata mea tata si mama, cumnata se simte la fel ca si mine dar am presupus ca este gravida si nu e asa mama are si ea ceva din simptome de 3-4 zile ea fiind in italia acuma. simptomele pe care l-am observat eu la tata frisoane fare febra,tuse seaca dureri de cap, senzatie de rece chiar si cand in camere erau peste 30 grade celsiusarsuri la stomac urna foarte mult si des urina glbena si cu ceva albicios in eadar nu tot timpul era albicosul ala acolo vomita tot ca si apa am fost cu el la spital pt ca nu putea respira si il durea in piept dupa cinci zile de tratament l-a lasat acasa(nu stiu ce diagnostic avuse-se dar stiu ca fierul din sange era foarte mic si glcemia a avut-o mica-49) de mute ori vorbeam cu el si nu reactiona strangea din dintii de multe ori nu avea putere sa se mai ntoarca de pe o parte pe alta il dureau muschii si oasele (in ultima faza striga de durere) ii administram tantum verde pt ca s-e plangea de intepturii in gat si limba, inainte cu o zi sa fie dus iar la spital nu simtise gustul la mancare spunand ca i-am dat mucegai sau metal,in ziua in care a fost dus iar la sptal motivul chemarii ambulantei a fost incapapilitatea de a vorbi dureri tremura de parca era in priza (desi in casa era foarte cald) dupa episodul acesta a murit in 48 ore. am fost la spitalul de boli infectioase din oradea am vorbit cu un medic despre toate acestea iar reactia doamnei doctori find...omule tu esti bolnav psihic iti voi face trimitere la psihiatrie am rugat-o sa asculte ce simptome prezit eu zicand de gat s-a uitat m-a trimis la infectioase respiratorii acolo medicul a spus ca e un pic rosu si nu ar fi o problema. ce vreau eu? sa ma ajute cineva si sa creada ce spun eu sunt foarte ingrijorat, mai mentionez ca tata sigur nu era alergic la nimic. un medic care citeste asta il voi ruga sa ma sune cat mai repede posibil. 0748269383 Stefan. va multumesc