Termen cautat
Categorie

Apofizita tibiala anterioara de crestere sau boala Osgood Schlatter


GENERALITATI:

Apofizita tibiala anterioara de crestere sau boala Osgood Schlatter este una din cele mai comune cauze de dureri de genunchi in cazul adolescentilor activi care practica sport. Este mai putin frecventa la adolescentii cu varsta mai mare de 16 ani. La baieti apare in general intre 13-14 ani, iar la fete intre 11 si 12 ani, pentru ca ele ajung la pubertate mai repede. Cei mai afectati sunt in special baietii. Boala este frecventa la adolescentii care fac mult sport ce implica lovire cu piciorul (fotbal de exemplu), alergare , rasuciri (patinaj) sau sarituri (volei, fotbal, tenis, patinaj artistic, balet si gimnastica). Aceste sporturi implica o utilizare mai mare a muschilor din fata coapsei, respectiv a cvadricepsilor. Boala Osgood Schlatter se vindeca de la sine, pe masura ce oasele copilului se opresc din crestere rapida.

Definitie

Boala Osgood Schlatter reprezinta o inflamatie a osului, cartilajului si/ sau a tendonului din partea superioara a tibiei, unde se afla tendonul de la rotula (patela). In cele mai multe cazuri, doar un genunchi este afectat, dar se poate intampla si ca ambii genunchi sa fie afectati.

Boala Osgood Schlatter apare de cele mai multe ori la adolescentii aflati in cea mai importanta perioada de crestere, de aproximativ doi ani, timp in care cresc cel mai repede. Aceste pusee de crestere pot incepe oricand intre 8 si 13 ani la fete, respectiv 10 si 15 ani la baieti. Boala a fost mai frecventa in randul baietilor, dar aceasta tendinta se schimba rapid avand in vedere faptul ca tot mai multe fete practica sport in ultima perioada.

Cauze

Medicii nu stiu exact care este mecanismul care duce la aceasta boala, dar stiu sigur ca stresul fizic si exercitiul excesiv sunt factori importanti implicati in proces.

Puseele de crestere fac ca adolescentii sa fie mai vulnerabili din cauza ca oasele, mushii si tendoanele lor cresc repede si nu intotdeauna in acelasi timp. Din cauza exercitiilor fizice intense, diferentele de dimensiune si putere intre grupele musculare pun o presiune prea mare pe placa de crestere cartilaginoasa in partea de sus a tibiei. O placa de crestere este un strat de cartilaj aproape de marginea unui os, unde are loc cea mai rapida crestere. Este mai sensibila si mai vulnerabila decat restul osului.

De aceea, in timpul activitatilor sportive care implica multa miscare, sarituri si intoiri (fotbal, baschet, volei si balet) muschii cvadricepsi trag tendonul care face legatura dintre genunchi si tibie. Aceste miscari repetate determina tendonul sa se deplaseze un pic fata de tibie. Astfel, apar durerea si inflamatia asociate cu boala Osgood Schlatter.

Simptome

Cei mai multi parinti merg la medicul copilului pentru ca acesta se plange ca are dureri frecvente timp de mai multe luni. Durerea poate fi usoara sau mai puternica in timpul unei activitati fizice intense si constante. Oricum durerea asociata cu boala Osgood Schlatter variaza de la persoana la persoana. Unii copii au dureri usoare in timpul activitatilor sportive (alergare sau sarituri), dar pentru altii durerea devine mai mare si constanta. Disconfortul poate sa dureze pana la cateva saptamani sau luni si poate sa reapara pana in momentul cand oasele copilului se opresc din cresterea rapida.

Alte simptome includ:

 • durere care se agraveaza in timpul exercitiilor fizice
 • durerea dispare daca pacientul se odihneste
 • zona de sub genunchi sau deasupra tibiei se inflameaza sau devine mai sensibila
 • pacientul schiopateaza dupa exercitii fizice intense
 • muschii din jurul genunchiului par sa se contracte (muschii cvadricepsi)

Cand trebuie sa mergeti la medic ?

Simptomele neobisnuite ale bolii Osgood Schlatter includ durere chiar daca pacientul face repaus, durere la nivelul coapsei sau o durere atat de severa incat il trezeste pe copil din somn sau il face sa planga. In cazul in care copilul dumneavoastra are aceste simptome, discutati cu medicul de familie.

Sunati medicul de familie daca durerea de genunchi interfereaza cu capacitatea copilului de a efectua activitati obisnuite din rutina zilnica. Cereti asistenta medicala daca genunchiul se umfla sau se inroseste, daca apare febra sau daca tanarul nu-si mai poate misca bine piciorul.

Factori de risc

Principalii factori de risc pentru boala Osgood Schlatter sunt:

 1. Varsta. Boala Osgood Schlatter are loc in timpul puseelor de crestere de la pubertate.
 2. Sex. Boala este mai frecventa la baieti, dar diferentele de gen se reduc pentru ca tot mai multe fete se implica in activitati sportive intense.
 3. Sport. Boala apare cu precadere la tinerii care practica mult sport, fac multa miscare, inclusiv sarituri, alergare si schimbari rapide ale directiei de mers/ alergare.

Complicatii

Complicatiile in cazul afectiunii Osgood Schlatter sunt mai putin frecvente. Pot include totusi dureri cronice si inflamatii in zona afectata. Chiar daca simptomele se amelioreaza, un nod osos poate ramane pe tibie in zona inflamata chiar pentru tot restul vietii, dar, de obicei, acest lucru nu afecteaza in niciun fel functionarea normala a genunchiului.

Durerea dureaza de obicei de la cateva saptamani pana la doi ani. Nu trece complet pana la sfarsitul unui puseu de crestere. Unele persoane sustin ca durerea reapare pe parcursul vietii, doar atunci cand ingenunchiaza.

In foarte putine cazuri cand durerea persista, poate fi necesara o operatie mica cu rezultate eficiente. Operatia consta in eliminarea partilor de os nevindecate sau fixarea acestora in partea superioara a tibiei.

Pregatirea pentru vizita medicala

Este recomandat sa notati urmatoarele informatii de care medicul poate avea nevoie pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru un tratament eficient:

 • Descrieri detaliate ale simptomelor copilului dumneavoastra
 • Informatii despre problemele medicale din trecut ale copilul dumneavoastra
 • Informatii despre probleme medicale comune din familia dumneavoastra
 • Toate medicamentele si suplimentele alimentare pe care le ia copilul dumneavoastra

Luati in considerare adresarea urmatoarelor intrebari medicului:

 • Va putea copilul meu sa practice sport in continuare?
 • Trebuie sa faca modificari in activitatile sale sportive (de exemplu schimbarea pozitiei de joc sau practicarea altor exercitii fizice)? Daca da, pentru cat timp?
 • Ce semne sau simptome indica faptul ca el trebuie sa faca o pauza in ceea ce priveste sportul pe care il practica?
 • Ce alte masuri de ingrijire sunt recomandate pentru copilul meu?

DIAGNOSTIC:

Medicul va adresa o serie de intrebari pentru a putea face un diagnostic corect. Aceste intrebari pot include urmatoarele:

 • Cat de intensa este durerea?
 • Durerea este constanta, are loc inainte sau dupa antrenamente?
 • S-a umflat genunchiul?
 • A avut copilul probleme de mobilitate sau de stabilitate?
 • Ce exercitii fizice sau ce sport practica de obicei?
 • A facut vreo modificare recenta in rutina antrenamentelor (de exemplu: intensificarea miscarilor fizice, tehnici si exercitii de intindere noi etc?)
 • Poate copilul sa tolereze durerea in timpul activitatii sportive?
 • Simptomele ii afecteaza capacitatea de a efectua sarcinile normale de zi cu zi (de exemplu coborarea scarilor)?
 • Ati incercat vreun tratament la domiciliu? Daca da, a fost vreunul eficient?
 • A avut copilul accidente sau leziuni recente in zona genunchiului?

In timpul examenului fizic, medicul va verifica genunchiul copilului si va observa daca exista sensibilitate, tumefiere, durere sau roseata. Medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii pentru o examinare mai buna a oaselor genunchiului si piciorului si pentru a observa mai bine zona in care tendonul rotulei se conecteaza de tibie.

TRATAMENT:

Boala Osgood Schlatter se vindeca, de obicei, de la sine, fara tratament medical. Simptomele dispar in general dupa ce oasele copilului nu mai cresc atat de rapid. Pana se intampla acest lucru, medicul va poate recomanda cateva analgezice usoare si terapie fizica.

Medicamente

Pot fi recomandate si eficiente medicamente contra durerii cum ar fi acetaminofen (paracetamol), ibuprofen (Advil, Motrin IB) sau naproxen (Aleve).

Terapie

Un terapeut fizic ii poate arata copilului cum sa efectueze anumite exercitii de intindere a cvadricepsilor si a muschilor inferiori ai coapsei. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii si tensiunii in zona de conexiune a tendonului rotulei cu tibia. Pentru stabilizarea articulatiei genunchiului pot fi eficiente exercitiile de intindere pentru cvadricepsi.

Recuperare

1. Exercitii de stretching pentru muschii coapsei (cvadricepsii si muschii inferiori).

 • Pentru cvadricepsi incercati urmatorul exercitiu: stati in picioare si sprijiniti-va cu o mana de perete. Indoiti usor gamba pe coapsa folosind cealalta mana. Faceti acest lucru gradual. Intindeti muschii deplasand coapsa catre spate. Efectuati acest exercitiu timp de aproximativ 10 secunde, cu pauza de 15 secunde. Repetati de trei ori.
 • Pentru muschii inferiori ai coapsei faceti urmatorul exercitiu: Fixati un picior pe orizontal. Aplecati trunchiul in fata si trageti degetele picioarelor inapoi. Mentineti ambele picioare intinse. Exercitiul ar trebui sa dureze aproape 10 secunde cu pauze de 10 pana la 20 de secunde. Repetati de trei ori.

2. Exercitiu de coordonare. Sprijiniti-va pe piciorul afectat. Inchideti ochii si intindeti bratele pentru aproape 20 de secunde. Faceti apoi indoiri de genunchi (incercati sa faceti maxim 20 de indoiri).

Recomandari

 • Odihna. Tanarul ar trebui sa se implice mai putin in activitati fizice care ii agraveaza starea (de exemplu: ingenunchiere, sarituri, alergare). Atentie la orice alte activitati fizice care suprasolicita genunchiul.
 • Puneti gheata pe zona afectata timp de aproximativ 5 minute inainte si dupa activitatea fizica. Acest lucru poate reduce durerea si inflamatia.
 • Tanarul ar trebui sa faca exercitii de strengthening a muschilor cvadricepsi.
 • Protejarea genunchilor. Cand tanarul participa la activitati sportive, este recomandat sa poarte o protectie in zona unde se poate lovi genunchiul.
 • Incercati sa infasurati o curea de sustinere a tendonului patelar in jurul piciorului, chiar sub rotula in timpul activitatii fizice.
 • Redirectionati tanarul catre alte activitati sportive care nu implica sarituri si alergare, pana cand dispar simptomele de boala Osgood Schlatter (de exemplu ciclism si inot).
 • Tanarul nu trebuie sa renunte la sportul pe care il practica. Cu toate acestea daca durerea se agraveaza si ii afecteaza capacitatile sportive, va fi nevoie de o regandire a antrenamentelor si a angajamentelor. In unele cazuri este nevoie de o pauza pana cand durerea revine la un nivel tolerabil. Tanarul ar trebui sa incerce sa dozeze durata, frecventa si intensitatea antrenamentelor in functie de durerea pe care o simte, mai ales daca aceste exercitii includ sarituri sau alergare. Daca durerea ramane severa, trebuie sa luati in considerare o pauza completa de la activitatile sportive.

Prevenire

 • Inainte de activitatea sportiva, se recomanda intotdeauna o incalzire de aproape 15 minute.
 • Se recomanda efectuarea unor exercitii de stretching (intinderea muschilor) in mod frecvent.
 • Evitarea exercitiilor fizice intense in perioada puseelor de crestere in adolescenta.
 • In caz de deficienta la picior, pacientul va purta incaltaminte ortopedica adecvata.
Bibliografie
http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00411 http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osgood-schlatter-disease/basics/lifestyle-home-remedies/con-20021911 http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Osgood_Schlatter_syndrome?open http://kidshealth.org/parent/general/aches/osgood.html http://www.patient.co.uk/health/osgood-schlatter-disease-leaflet

Comentarii

Buna ziua! Si eu joc tenis de performanta si doctorul mi-a recomandat sa fac pauza de 1-2 saptamani(depinde cat de grav este) si sa ma dau in fiecare seara cu un gel care incalzeste locul si dupa aceea sa dau cu Biopronul sau o lampa cu infrarosu si de 2 ori pe saptamana sa faca streching . Sper ca v-am fost de folos! :D

as vrea sa o anunt pe mama care isi face griji pt baatu ei ca cel mai usor tratament ar fi sa i bage piciorul in ghips ... eu am 13 ani si am aceeas problema numai ca la piciorul stang si doctorul mi a prescris 18 zile cu acel ghips cu pauze de doua luni si repetare pana problema este remediata.................sper ca v am fost de autor 

Copilul meu face tenis de cimp (performanta) si are 15 ani. Este diagnosticat cu apofizita tibiala dreapta Osgood-Schlatter. As dori sa cunosc detalii ale acestui diagnostic, un tratament eficient (medicamentos, fizioterapie).Baiatul face din pasiune acest sport si isi doreste sa-l poata continua. Aratati-mi pasii ce-i avem de urmat:parinte si copil.

Buna ziua! Si eu joc tenis de performanta si doctorul mi-a recomandat sa fac pauza de 1-2 saptamani(depinde cat de grav este) si sa ma dau in fiecare seara cu un gel care incalzeste locul si dupa aceea sa dau cu Biopronul sau o lampa cu infrarosu si de 2 ori pe saptamana sa faca streching . Sper ca v-am fost de folos! :D

as vrea sa o anunt pe mama care isi face griji pt baatu ei ca cel mai usor tratament ar fi sa i bage piciorul in ghips ... eu am 13 ani si am aceeas problema numai ca la piciorul stang si doctorul mi a prescris 18 zile cu acel ghips cu pauze de doua luni si repetare pana problema este remediata.................sper ca v am fost de autor 

Copilul meu face tenis de cimp (performanta) si are 15 ani. Este diagnosticat cu apofizita tibiala dreapta Osgood-Schlatter. As dori sa cunosc detalii ale acestui diagnostic, un tratament eficient (medicamentos, fizioterapie).Baiatul face din pasiune acest sport si isi doreste sa-l poata continua. Aratati-mi pasii ce-i avem de urmat:parinte si copil.

Buna ziua! Si eu joc tenis de performanta si doctorul mi-a recomandat sa fac pauza de 1-2 saptamani(depinde cat de grav este) si sa ma dau in fiecare seara cu un gel care incalzeste locul si dupa aceea sa dau cu Biopronul sau o lampa cu infrarosu si de 2 ori pe saptamana sa faca streching . Sper ca v-am fost de folos! :D

as vrea sa o anunt pe mama care isi face griji pt baatu ei ca cel mai usor tratament ar fi sa i bage piciorul in ghips ... eu am 13 ani si am aceeas problema numai ca la piciorul stang si doctorul mi a prescris 18 zile cu acel ghips cu pauze de doua luni si repetare pana problema este remediata.................sper ca v am fost de autor 

Copilul meu face tenis de cimp (performanta) si are 15 ani. Este diagnosticat cu apofizita tibiala dreapta Osgood-Schlatter. As dori sa cunosc detalii ale acestui diagnostic, un tratament eficient (medicamentos, fizioterapie).Baiatul face din pasiune acest sport si isi doreste sa-l poata continua. Aratati-mi pasii ce-i avem de urmat:parinte si copil.