Termen cautat
Categorie

Astigmatism


GENERALITATI:

Astigmatismul reprezinta o imperfectiune comuna in curbura ochiului, usoara, in general usor tratabila. Poate duce la vedere neclara. Astigmatismul este o eroare de refractie, ceea ce inseamna ca nu este o boala de ochi, ci pur si simplu o problema cu modul in care ochiul focalizeaza lumina. In cazul unui ochi cu astigmatism, lumina nu ajunge intr-un singur punct pe retina pentru o vedere clara, ci apar mai multe puncte de focalizare, fie in fata sau in spatele retinei (si chiar ambele).

Exista patru tipuri de eroare de refractie:

 1. miopie
 2. hipermetropie
 3. astigmatism (o eroare de refractie din cauza unei cornee inegal curbata)
 4. prezbiopie

Tipuri de astigmatism

 • simplu
 • miopic. Exista miopie in unul sau ambele meridiane principale ale ochiului.
 • Hipermetropic. Exista hipermiopie (vedere la distanta) in unul sau ambele meridiane principale ale ochiului.
 • Mixt (miopic si hipermetropic in acelasi timp).

Astigmatismul poate fi de asemenea:

 1. regulat. Corneea nu este o sfera perfecta, dar curbura este regulata. Imaginile apar mereu pe o axa verticala. Acest tip de astigmatism este congenital si este cel mai des intalnit.
 2. neregulat. Corneea are o curbura neregulata, cu inegalitati. Imaginile care se formeaza pe retina sunt intr-o pozitie de 90 grade sau oblic una fata de cealalta. Acest tip de astigmatism poate fi cauzat de un accident care a provocat cicatrici pe cornee, o interventie chirurgicala la nivelul ochilor sau de keratoconus (o boala care duce la subtierea treptata a corneei)

Simptome

Pentru majoritatea persoanelor, astigmatismul poate fi o problema usoara, minora care poate sa nu fie observata. Cu toate acestea, un pacient cu astigmatism avansat va avea vedere incetosata, va fi sensibil la lumina (fotofobie) si va obosi mai usor (mai ales dupa perioade lungi de concentrare, de exemplu cand lucreaza la calculator).

Semnele si simptomele de astigmatism pot include si:

 • vedere neclara sau distorsionata
 • obiectele apar distorsionate
 • liniile verticale, orizontala si oblice se alungesc
 • ochi obositi
 • dureri de cap
 • incruntare pentru a vedea mai bine
 • confundarea unor litere (de exemplu M, H, N) si a unor cifre (0 si 8 sau 7 si 1)

Este posibil de asemenea sa exista dificultati in a distinge o culoare fata de alta (contrast) sau sa percepeti unele imagini distorsionate, cum ar fi liniile care se inclina intr-o parte. In caz de astigmatism sever, pacientul poate vedea dublu.

Cand trebuie sa mergeti la medic

In cazul in care vederea dumneavoastra interfereaza cu capacitatea de a realiza sarcinile zilnice, este recomandat sa mergeti la medic oftalmolog care va poate confirma daca aveti astigmatism si cat este acesta de avansat. In urma diagnosticului, medicul va poate recomanda anumite optiuni de tratament pentru corectia vederii.

Varsta, istoricul familiei si alte probleme medicale pre-existente sunt factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand va planificati vizitele la medicul oftalmolog.

 • Un adult sanatos peste 40 de ani, ar trebui sa mearga la un consult oftalmologic la fiecare 2 sau 4 ani pana la varsta de 55 de ani.
 • Dupa 55 de ani, se recomanda consult oftalmologic la fiecare trei ani, iar dupa 65 de ani la fiecare doi ani.
 • Daca aveti probleme cu vederea, de exemplu astigmatism, e posibil sa fie nevoie sa mergeti la consult oftalmologic mai des. De asemenea, daca aveti risc de a dezvolta anumite probleme mai grave de vedere, de exemplu glaucom sau daca aveti diabet zaharat sau degenerescenta maculara discutati cu medicul pentru a va recomanda cat de des este necesar sa mergeti la consultatie.

Cauze

Ochiul este format din doua componente care concentreaza imaginile, corneea si lentila. La un ochi perfect normal, aceste componente au o curbura perfect neteda, dar in caz de astigmatism lumina se reflecta inegal. Astigmatistmul este de fapt un tip de eroare de refractie. Practic, corneea sau lentila este curbata mai mult intr-o anumita directie decat in cealalta.Vorbim despre astigmatism cornean daca corneea are o forma distorsionata si vorbim de astigmatism lenticular daca exista anomalii in lentila.

Ambele tipuri de astigmatism cauzeaza vedere incetosata care poate aparea intr-o directie, fie orizontal, vertical sau in diagonala.

Astigmatismul poate aparea in combinatie cu alte erori de refractie, printre care:

 • Miopia. Are loc atunci cand corneea este curbata prea mult sau globul ocular este mai alungit. In loc sa se fixeze direct pe retina, razele de la un obiect se focalizeaza inaintea retinei. Astfel, persoana cu miopie va putea doar sa distinga obiectele de la o distanta mai mica.
 • Hipermetropie. Acest lucru se intampla atunci cand corneea este prea putin curbata sau globul ocular este mai scurt decat normal. Efectul este opusul miopiei. Cand ochiul este in stare de relaxare, lumina este focalizata in spatele ochiului, iar obiectele din apropiere devin neclare.

Astigmatismul poate aparea de la nastere sau se poate dezvolta dupa o boala, interventie chirurgicala sau o rana la ochi. Aceasta boala nu este cauzata sau agravata daca cititi cand lumina este prea slaba sau daca priviti la televizor de la o distanta prea mica.

Cum va pregatiti de consultatie ?

Veti merge probabil prima data la medicul de familie care va poate da o trimitere la un medic oftalmolog. Pentru ca timpul consultatiei poate fi scurt si pentru ca exista multe lucruri de discutat, este o idee buna sa va pregatiti dinainte de a merge la medic. Iata cateva informatii care va pot ajuta in acest sens.

Ce puteti face dumneavoastra ?

 • Notati toate simptomele pe care le aveti.
 • Notati informatii personale importante din ultima perioada, inclusiv modificari majore
 • Daca luati alte medicamente, vitamine sau suplimente notati denumirea lor.

Ce intrebari puteti adresa medicului ?

 • Iata cateva intrebari fundamentale despre astigmatism pe care le puteti adresa medicului:
 • Care este cauza simptomelor pe care le am?
 • Ce teste si analize trebuie sa fac?
 • Este o problema temporara sau cronica?
 • Care este cel mai indicat tratament in cazul meu?
 • Exista si alte alternative?
 • Mai am si alte probleme de sanatate. Cum pot urma un tratament pentru toate?
 • Exista restrictii de care trebuie sa tin cont?

Ce intrebari va poate adresa medicul ?

 • Cand ati inceput sa aveti aceste simptome?
 • Le-ati simtit in mod continuu sau ocazional?
 • Cat de grave sunt simptomele?
 • Exista ceva ce va imbunatateste vederea/ simptomele?
 • Exista ceva ce va inrautateste vederea/ simptomele?

DIAGNOSTIC:

Pentru a diagnostica astigmatismul, medicul oftalmolog va tine cont de simptomele pe care le aveti si va efectua un examen oftalmologic complet.

Aceste teste pot include:

 • Teste de vedere. Medicul va poate cere sa cititi literele de pe un panou pozitionat la distanta pentru a va testa acuitatea vizuala.
 • Test de masurare a curburii corneei. Se utilizeaza un dispozitiv numit keratometer pentru masurarea luminii reflectate si confirmarea diagnosticului de astigmatism.
 • Testul de masurare a luminii de focalizare. Se foloseste un dispozitiv numit refractor pentru a masura cat de bine concentreaza ochii lumina. Refractorul arata care este gradul si axul de astigmatism.

Medicul poate folosi un retinoscop, care directioneaza un fascicul de lumina in ochi, pentru a determina cum concentreaza ochiul lumina, si un dispozitiv computerizat care masoara curbura ochiului si capacitatea de refractie atat a corneei cat si a cristalinului.

Se mai poate utiliza o lampa speciala pentru a examina adancul ochiului, retina si vasele de sange din aceasta zona.

Pentru corectarea acuitatii vizuale medicul va propune niste lentile speciale de tip convergent, divergent, cilindric cu intensitati diverse si va incerca sa identifice care este solutia optima in cazul dumneavoastra.

Toti oamenii au de fapt astigmatism normal care se incadreaza in intervalul 0.50 si 0.75 dpt (in conditiile in care vorbim de astigmatism usor intre 0-1 dpt, mediu intre 1-2 dpt si astigmatism sever peste 2 dpt). In caz de astigmatism normal nu este nevoie corectie optica, pentru ca vederea este buna.

TRATAMENT:

In tratamentul de astigmatism scopul este de a corecta curbura inegala care cauzeaza vederea neclara si, prin urmare, imbunatatirea vederii.

Tratamentele de astigmatism includ lentile de corectie si chirurgie refractiva.

 1. Lentilele de corectie. Prin purtarea lentilelor de corectie, se contracareaza curbura inegala a corneei.

Tipuri de lentile de corectie

 • Ochelari de vedere. Este cel mai simplu, ieftin si sigur mod de a corecta un astigmatism regulat. Se pot face cu lentile speciale care corecteaza forma inegala a ochiului. In afara de corectarea astigmatismului, ochelarii de vedere pot corecta erorile de refractie, cum ar fi miopia sau hipermetropia.
 • Lentile de contact. La fel ca ochelarii si lentilele de contact pot corecta problemele de astigmatism. Veti gasi pe piata o varietate foarte mare de lentile de contact, inclusiv mai groase, mai subtiri, de unica folosinta, rigide, permeabile si bifocale. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a alege cea mai buna varianta in cazul dumneavoastra. Lentilele de contact se pot utiliza de asemenea in caz de ortokeratologie (remodelarea ochiului). In aceasta situatie, pacientul poarta lentile de contact rigide timp de mai multe ore pe zi, pana cand vederea se imbunatateste. Apoi, va purta lentilele din ce in ce mai rar. Dar daca se intrerupe tratamentul, problema de vedere va reveni. Purtarea lentilelor de contact pentru o perioada lunga de timp creste riscul de infectie.

2. Chirurgie refractiva. Prin aceasta metoda de tratament a astigmatismului se corecteaza problema prin remodelarea suprafetei ochiului. Inainte de operatie, medicii vor evalua si vor stabili daca interventia chirurgicala este utila si necesara in cazul dumneavoastra. Metodele de chirurgie refractiva includ:

 • Interventie chirurgicala LASIK. Este o procedura prin care medicul foloseste un dispozitiv keratom, o lama speciala, pentru a face o incizie mica, subtire si circulara in cornee. Alternativ, aceasta operatie se poate efectua cu un dispozitiv laser special. Este cea mai utilizata metoda de chirurgie de tratare a problemelor oculare.
 • Interventie chirurgicala PRK (keratectomie foto refractiva). Chirurgul indeparteaza stratul protector exterior al corneei inainte de a utiliza un dispozitiv laser Excimer pentru a corecta curbura corneei. Este o procedura mai veche, care a fost inclouita de tehnici mai moderne.
 • Interventie chirurgicala LASEK. Un strat subtire de cornee se pliaza inapoi, ceea ce face ca ochiul sa fie mai putin vulnerabil. Poate fi o alegere potrivita in cazul in care corneea este subtire sau daca exista un risc mai mare de accidentare la ochi la locul de munca sau in timpul antrenamentelor sportive. In comparatie cu LASIK, aceasta interventie tinde sa fie mai dureroasa si implica un disconfort mai mare.

3. Transplant de cornee. Atunci cand astigmatismul este sever, medicul va poate recomanda un transplant cornean. Parti foarte mici de cornee (de aproximativ 4 mm) se recolteaza de la un donator si se folosesc la un pacient care are cornee anormala.

4. Implant de lentile de refractie.

Complicatii

Daca este prezent de la nastere, astigmatismul la un ochi poate provoca ambliopie (ochi lenes). Ochiul afectat nu “invata” cum sa vada, deoarece creierul ignora semnalele receptionate. Daca este diagnosticata devreme, inainte de dezvoltarea completa a cailor de vedere din creier, ambliopia se poate trata cu ajutorul unor plasturi.  

Bibliografie
http://www.patient.co.uk/health/astigmatism http://www.allaboutvision.com/conditions/astigmatism.htm http://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/astigmatism?sso=y http://www.nhs.uk/Conditions/Astigmatism/Pages/Introduction.aspx http://www.kellogg.umich.edu/patientcare/conditions/astigmatism.html http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/astigmatism/ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/basics/treatment/con-20022003

Comentarii

Buna ziua SE pot realiza operatii cu laser la astigmatism la un copil de trei ani?

 

Am 20 de ani, sufar de astigmatism miop, la ochiul drept am -11 iar la cel stang -10. Asi dorii sa stiu daca pot folosii lentile de contact, si cat costa aproximativ un transplant de cornee. Va multumesc!

Astigmatismul se poate vindeca prin metode naturlare, prin exercitii oculare, iar impreuna cu o alimentatie sanatoasa bogata in vitamine si minerale, cu siguranta se vindeca si mai repede.

Ca sa vedeti despre ce este vorba intrati pe vedereperfecta.com

Pe reteta, in dreptul ochiului drept, mi s-a prescris AX: 5 grade

Ochelarii mi-au venit insa cu 180 grade la acest ochi.

As dori sa stiu cat de grav este, deoarece m-am sesizat in legatura cu acest lucru, acum se asteapta lentila conforma cu reteta, si pana atunci port ochelarii gresiti. 

Sincer nu mai am incredere in cei care mi-au facut ochelarii, si in ciuda explicatiilor lor cum ca totul este in regula (desi eu nu simt asta deloc, am dese dureri de cap, si port ochelarii de 5 zile), as dori sa stiu o parere si de la altcineva.

Va multumesc!

Se poate face operatia desi dioptriile sunt foarte mari. Teoretic se poate incerca terapia laser (limita este dioptria -12) , dar trebuie sa nu suferiti de diabet zaharat, cataracta , glaucom ,boli ale corneei, etc. Daca nu  se poate face keratotomia astigmatica. Nu inteleg de ce ma intrebati de cristalin , interventia chirurgicala intereseaza doar corneea, fara a avea efect asupra cristalinului. Multa sanatate.

am 50 de ani si as dori sa imi fac operatie la ochi,am astigmatism miopie forte,la ochiul drept am -11,iar la cel stang am -6,5...se poate face operatia?!ar putea avea consecinte pe viitor aceasta operatie?cristalinul se mai schimba dupa operatie,sau ramane pe toata perioada vietii?!
va multumesc

Buna ziua SE pot realiza operatii cu laser la astigmatism la un copil de trei ani?

 

Am 20 de ani, sufar de astigmatism miop, la ochiul drept am -11 iar la cel stang -10. Asi dorii sa stiu daca pot folosii lentile de contact, si cat costa aproximativ un transplant de cornee. Va multumesc!

Astigmatismul se poate vindeca prin metode naturlare, prin exercitii oculare, iar impreuna cu o alimentatie sanatoasa bogata in vitamine si minerale, cu siguranta se vindeca si mai repede.

Ca sa vedeti despre ce este vorba intrati pe vedereperfecta.com

Pe reteta, in dreptul ochiului drept, mi s-a prescris AX: 5 grade

Ochelarii mi-au venit insa cu 180 grade la acest ochi.

As dori sa stiu cat de grav este, deoarece m-am sesizat in legatura cu acest lucru, acum se asteapta lentila conforma cu reteta, si pana atunci port ochelarii gresiti. 

Sincer nu mai am incredere in cei care mi-au facut ochelarii, si in ciuda explicatiilor lor cum ca totul este in regula (desi eu nu simt asta deloc, am dese dureri de cap, si port ochelarii de 5 zile), as dori sa stiu o parere si de la altcineva.

Va multumesc!

Pagini