Termen cautat
Categorie

Bloc cardiac gradul 1


Simptome
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ce este blocul atrioventricular grad I?

Blocul atrioventricular este o tulburare de conducere a inimii, care se produce atunci cand transmiterea impulsurilor de la atrii la ventriculi este intrerupta partial sau complet. Blocul atrioventricular de grad I se refera la o intarziere constatanta a transmiterii impulsului de la atrii la ventriculi.

 Care este fiziopatologia blocului atrioventricular?

Inima prezinta un sistem de conducere electric. Prin generarea si conducerea impulsurilor electrice, apar contractia si relaxarea inimii. Datorita aparitiei unor anomalii in generarea sau transmiterea impulsurilor iau nastere tulburarile de ritm sau de conducere. Din punct de vedere electric inima este impartita in inima stanga (continand atriul si ventriculul stang) si inima dreapta (continand atriul si ventriculul drept).

Nodulul sino-atrial, situat in partea superioara a atriului drept, genereaza impulsuri cardiace, care se propaga in masa atriilor. Impulsurile electrice sunt apoi transmise la nivelul nodului atrioventricular. De aici merge prin fasciculul His – reteaua Purikinje si ajunge la nivelul ventriculilor. Asa cum am spus, in cazul existentei unui bloc atrio-ventricular, impulsul nu se transmite sau se transmite cu intarziere de la atrii la ventriculi.

In cazul existentei unui bloc atrioventricular de grad I, transmiterea impulsului da la atrii la ventriculi este intarziata. Aceasta intarziere apare pentru ca la nivelul impulsul electric traverseaza nodul atrioventricular mai incet. In cazul acestui tip de bloc atrioventricular, nici un stimul nu este pierdut, toti ajungand sa genereze contractii. Blocul atriventricular de grad I nu se asociaza cu mortalitate, fiind o afectiune benigna.

Care sunt cauzele aparitiei blocului atrioventricular de grad I?

 • Fibroza sau scleroza idiopatica a sistemului de conducere – responsabile de 50% din cazurile de bloc atrioventricular
 • Boala cardiaca ischimica – responsabila de 40% din cazurile de bloc atrioventricular. Infarctul miocardic inferior de obicei
 • Spasmul coronarian – mai ales la nivelul coronarei drepte

10% din cazuri sunt secundare:

 • Medicamentelor: blocante ale canalelor de calciu, betablocantele, digitala, amiodarona, sotalol, procainamida, flecainida, propafenona
 • Valvulopatiilor: mai ales stenoza mitrala si/sau aortica
 • Miocarditei – mai ales cea de etiologie virala
 • Bolilor cardiace congenitale
 • Cresterii tonusului vagal: stare in care nervul vag este hiperexcitabil
 • Mononucleoza infectioasa
 • Boala Lyme
 • Sarcoidoza, amiloidoza
 • Dislectrolitemiilor: hiperpotasemie
 • Inaintarea in varsta
 • Sportul de performanta: poate determina modificari structural la nivelul inimii

Exista doua boli care afecteaza cu precadere sistemul de conducere al inimii – Boala Lev si Boala Lenegre. Sunt cel mai des intalnite in caz de bloc atrioventricular cronic la persoanele adulte.

 Care sunt manifestarile clinice ale blocului atrioventricular de grad I?

Pacientul cu bloc atrioventricular de gard I este in general asimptomatic, diagnosticul fiind pus adesea intamplator, prin efectuarea unei electrocardiograme.

In cadrul examenul clinic, la auscultatia cordului, se poate observa o diminuarea intensitatii zgomotului 1.

Care sunt complicatiile blocului atriovetricular de grad I?

Blocul atriventricular de grad I este o afectiune benigna. Foarte rar evolueaza spre un bloc atrioventricular de grad II sau III. Prin asociere cu un bloc major de ramura dreapta sau stanga, se poate complica cu aparitia unui bloc atrioventricular complet (de grad III).

DIAGNOSTIC:

Care este diagnosticul blocului atrioventricular de grad I?

Gold-standardul in stabilirea diagnosticului de bloc atrioventricular este reprezentat de electrocardiograma. Electrocardiograma poate fi de repaus sau monitorizare pe 24 de ore.

Electrocardiograma de repaus, inregistreaza pe o hartie milimetrica activitatea electrica a inimii, sub forma de unde, segmente si intervale. Pe scurt avem unda P (depolarizarea atriala), complexul QRS (depolarizarea ventriculara), unda T (repolarizarea ventriculara). Intervalul PR care se calculeaza de la inceputul undei P pana la inceputul complexului ORS, ne arata timpul de conducere a impulsului electric de la atrii la ventriculi. Normal acest interval este intre 120-200 msec. In cazul blocului atrioventricular acest interval creste peste 210 msec.

Monitorizarea Holter ECG (monitorizare ECG pe 24 de ore) poate evidentia de asemenea blocul atrioventricular de grad I. Avantajul acestui tip de monitorizare este ca pacientul poate pleca acasa si isi poate desfasura activitatile zilnice obisnuite. De obicei Holter-ul se pune cand pe ECG de repaus nu se evidnetiaza tulburarea de ritm sau de conducere a inimii. Acesta nu este cazul blocului atrioventricular de grad I, care se vede pe electrocardiograma de repaus.

Diagnosticul electrocardiografic al blocului atrioventrocular de grad I:

 • Alungirea constanta a intervalului PR peste 200 msec
 • Undele P sunt precedate de complexe QRS intotdeauna

In functie de morfologie complexului QRS putem intui la ce nivel se produce intarzierea impulsului electric. Normal complexul QRS are o durata intre 60-120msec. Daca complexul QRS este normal, cel mai probabil intarzierea impulsului electric are loc la nivelul nodului atrioventricular. Daca complexul QRS este larg, nu putem gandi ca impulsul electric este intarziat mai jos de nodul atriovetricular, respectiv la nivelul sistemului His sau al retelei Purkinje.

TRATAMENT:

Care este tratamentul blocului atrioventricular de grad I?

Blocul atrioventricular de grad I nu necesita in general tratament. Asocierea cu o alta afectiune il poate complica, si trebuie tratata corespunzator.

Bibliografie
1. Mark H. Beers, Robert S. Porter. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. Ed All; 2010. 7: 732-737 2. A. S. Fauci, E. Braunwald, K. J. Isselbacher, J. D. Wilson, J. B. Martin et al. „Harrison – Principiile medicinii interne”. Ed Teora; 2003. 8:1358-1552 3. Jorg Braun, Arno J. Dormann. Ghid clinic de Medicina Interna. Ed Medicala; 2013. 4:89-176

Comentarii

Nu sunt complicatii.Incercati sa va feriti de medicamente care scad frecventa cardiaca(betablocante)

am fost la policlina sportiva si mi sa zis ca am blog sau bloc de gradul 1 darsi am intrebat cum sal tratez si a zis ca nu se poate ce riscuri exista

Nu sunt complicatii.Incercati sa va feriti de medicamente care scad frecventa cardiaca(betablocante)

am fost la policlina sportiva si mi sa zis ca am blog sau bloc de gradul 1 darsi am intrebat cum sal tratez si a zis ca nu se poate ce riscuri exista

Nu sunt complicatii.Incercati sa va feriti de medicamente care scad frecventa cardiaca(betablocante)

am fost la policlina sportiva si mi sa zis ca am blog sau bloc de gradul 1 darsi am intrebat cum sal tratez si a zis ca nu se poate ce riscuri exista