Termen cautat
Categorie

Bloc de ramura stang si drept


GENERALITATI:

Ce este blocul de ramura ?

Blocul de ramura este o afectiune cardiaca tradusa prin tulburarea conducerii impulsurilor nervoase la nivelul ramurilor dreapta si stanga ale fasciculului Hiss. Astfel, se inregistreaza intarzierea sau chiar intreruperea conducerii impulsurilor nervoase la nivelul celor doua ventricule. Incetinirea transmiterii impulsurilor nervoase determina intarzierea contractiei unuia dintre ventricule in raport ce cel de-al doilea ventricul.

Cum apare blocul de ramura ?

Activitatea electrica cardiaca are origine la nivelul nodulului sinoatrial localizat la nivelul partii superioare a atriului drept, distribuindu-se ulterior la nivelul celor doua atrii si la nivelul nodulului atrioventricular. De la nivelul nodulului atrioventricular, impulsul electric se distribuie la nivelul ventriculelor prin intermediul fasciculului Hiss. Fasciculul Hiss este grupat intr-o ramura dreapta si o ramura stanga. Ramurile dreapta si stanga ale fasciculului Hiss transmit impulsuri electrice la nivelul ventriculelor stang si drept. In conditiile in care ramurile fasciculului Hiss functioneaza normal, ventriculele stang si drept sunt contractata aproape simultan.

Blocul de ramura este produs atunci cand la nivelul unei ramuri a fasciculului Hiss, impulsul electric se transmite incetinit, adica in conditiile in care ramura dreapta sau ramura stanga este blocata. Consecinta acestui bloc de ramura se traduce prin perturbarea unei distributii normale, simultane si coordonate a impulsului electric la nivelul celor doua ventricule. 

Care sunt cauzele blocului de ramura ?

• Boala Lenegre reprezinta o patologie caracterizata prin transformarea sclerotica a sistemului de conducere a impulsurilor electrice cardiace si se manifesta prin aparitia blocului de ramura si / sau a blocului atrio - ventricular.

• Infarctul miocardic se manifesta prin moartea muschiului miocardic ca urmare a obstruarii bruste a arterei coronare.

• Cardiomiopatia, tulburare a functiei muschiului miocardic, inclusiv insuficienta cardiaca congestiva.

• Miocardita consta intr-o infectie virala sau bacteriana a muschiului inimii, miocardul.

• Hipertensiunea arteriala sau tensiunea arteriala crescuta.

• Cicatricile postoperatorii de la nivelul cordului.

• Malformatiile cardiace congenitale, anomalii cardiace ale inimii prezente inca de la nastere precum defectele septale atriale sau comunicarile anormale intre cele doua atrii.

• Bolile valvulelor cardiace, in special stenoza aortica calcificata care consta in ingustarea orificiul valvei aortice ca urmare a depunerii depozitelor de calciu la acest nivel.

• Contuziile sau loviturile puternice suferite la nivelul pieptului.

• Hiperkaliemia sau cresterea valorii potasiului din sange.

• Reumatismul articular acut, boala inflamatorie determinata de actiunea toxinelor streptococilor, care provoaca inflamatii la nivelul articulatiilor mari si a cordului sau difteria, boala infectioasa ce poate sa determine aparitia miocarditei sau febra tifoida.

• Medicamentele precum Digoxinul sau Chinidina.

• Efectele degenerative ale imbatranirii, avandu-se in vedere ca prevalenta blocului de ramura creste odata cu inaintarea in varsta.

Care sunt simptomele blocului de ramura ?

Mare parte a pacientilor afectati de bloc de ramura sunt asimptomatici. Manifestarea simptomelor specifice este consecutiva scaderii debitului cardoac, mai exact momentului in care cordul incepe sa nu mai pompeze suficient sange pentru acoperirea nevoilor organismului.

Simptomatologia specifica blocului de ramura consta in urmatoarele:

• Sincopa, caracterizata de lesin consta in pierderea temporara a cunostintei care determina pierderea echilibrului si prabusirea corpului. Sincopa se manifesta ca urmare a scaderii fluxului de sange de la nivel cerebral ceea ce determina  scaderea aportului de oxigen si de substante nutritive la nivelul creierului.

• Senzatie de ameteala.

• Stare de confuzie si scaderea capacitatii intelectuale sau intampinarea de dificultati de concentrare.

• Resimtirea de palpitatii.

• Dureri la nivelul pieptului sau angina pectorala, expresie a unui aport insuficient de oxigen la nivelul muschiului cardiac.

• Dificultati respiratorii sau dispnee.

• Stare de oboseala excesiva.

• Scaderea tolerantei organismului la efort sau manifestarea de stari de oboseala in urma depunerii de eforturi mici.

DIAGNOSTIC:

Electrocardiograma

Electrocardiograma reprezinta inregistrarea activitatii electrice cardiace. Prin intermediul electrocardiogramei se poate materializa un traseu al impulsurilor electrice cardiace in urma inregistrarii sale cu electrozi de mici dimensiuni fixati la nivelul pieptului si conectati la un electrocardiograf.

Blocul de ramura poate imbraca mai multe forme in dependenta cu gradul de alterare a conducerii prin intermediul ramurii fasciculului Hiss:

  • Bloc de ramura complet, in cazul caruia durata intervalului undelor din complexul QRS este mai mare de 0,12 secunde pana la 0,18 secunde.
  • Bloc de ramura incomplet, in cazul caruia surata intervalului undelor din complexul QRS este mai mica de 0,12 secunde.

In cadrul traseului electrocardiografic, unda R este larga, are forma de " M " in precordialele stangi ( V5, V6 ).

Investigatiile utile determinarii cauzelor blocului de ramura constau in urmatoarele:

Ecocardiografia

Ecocardiografia se realizeaza cu ajutorul ultrasunetelor si permite obtinerea de imagini ale atriilor, ventriculelor, valvulelor si paricardului, foita regasita in jurul cordului. Ecocardiografia permite masurarea dimensiunilor compartimentelor cardiace, a fortei contractiilor miocardice, a grosimii peretilor cardiaci si a modului de functionare a valvulelor cardiace. Ecocardiografie este folosita cu scopul diagnosticarii tulburarilor valvulare, a infarctului miocardic, a cardiomiopatiilor sau a insuficientei cardiace.

Ecocardiografia de stress

In cursul efectuarii ecocardiografiei de stress, cu ajutorul ultrasunetelor se obtin imagini ale cordului in conditii de repaus si de efort fizic maximal. In conditiile in care cordul primeste un flux cantitativ normal de sange, toate segmetele de la nivelul ventriculului stang nu primesc cantitatea de sange necesara, in cazul cardiopatiei ischemice, in timpul desfasurarii de eforturi segmentul realizand o contractie mai scazuta in intensitate in raport cu restul cordului. Ecocardiografia de stress este utila pentru interpretarea testelor de efort.

Scintigrafia miocardica de perfuzie

In unele situatii, pacientilor li se administreaza pe cale intravenoasa o canitate mica de substanta radioactiva numita Thaliu dupa care se efectueaza " fotografii " ale activitatii cardiace inainte si dupa depunerea de efort. Investigatia este considerata sigura, singurele contraindicatii fiind exprimate pentru femeile insarcinate si pentru persoanele alergice la substanta radioactiva folosita, Thaliul. Scintigrafia miocardica de perfuzie faciliteaza vizualizarea fluxului de sange de la nivelul miocardului. Variatiile de concentratie sau absenta Thaliului in unele zone pot sa evidentieze portiunile afectate de ischemie de la nivelul cordului, care primesc o cantitatea insuficienta de sange.

Studiile electrofiziologice

Studiile electrofiziologice reprezinta investigatii mai complexe. O serie de sonde de foarte mici dimensiuni si prevazute cu electrozi sunt introduse intravenos la nivelul antebratului sau a piciorului fiind impinse pana la nivelul cordului. Sondele prevazute cu electrozi pot detecta portiunile de tesut muscular cardiac ce blocheaza transmiterea semnalelor electrice.

TRATAMENT:

Tratamentul recomandat este cel al bolilor cardiace primare, terapia blocului de ramura secundar nefiind, in general, necesara.

Aplicarea stimulatorului cardiac

In conditiile in care frecventa cardiaca este prea redusa sau pacientul este manifesta sincope, medicii specialist pot recomanda supunerea pacientului unor interventii chirurgicale de implantare a unui stimulator cardiac artificial denumit pacemaker. Stimulatorul cardiac artificial este constituit dintr-un generator de impulsuri de natura electrica care este conectat la un electrod sau la doi electrozi conductori inserati pe cale intravenoasa la nivelul compartimentelor cardiace sau la nivelul suprafetei exterioare a cordului. In cazul in care generatorul este aplicat la exteriorul corpului, este realizata o cardiostimulare temporara.

In conditiile unei stimulari cardiace permanente, generatorul de impulsuri electrice se pozitioneaza la nivelul unui buzunar efectuate subcutanat. Impulsurile electrice emise de generatoare sunt conduse la nivelul cordului prin intermediul unor catetere endovenoase pana la nivelul compartimentelor drepte cardiace sau prin intermediun unor electrozi epicardiaci implantati intramiocardic. Un stimulator cardiac artificial isi poate intrerupe activitatea in conditiile prezentei unui ritm cardiac spontan, avitandu-se in acest fel competitia dintre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata de generatoarele de impulsuri electrice. Practic, in cazul bolnavilor carora li s-au aplicat stimulatoare cardiace artificiale, pacemakerul intervine in caz de nevoie prin emiterea de socuri electrice adigurand mentinerea frecventei cardiace asemanator cu cea normala.

Strategiile care si-au dovedit eficienta in prevenirea instalarii blocurilor de ramura sunt bazate pe masuri profilactice pentru bolile cardiace:

  • Renuntarea la fumat.
  • Adoptarea si respectarea unui regim alimentar sanatos, evitarea alimentelor cu un continut bogat in grasimi saturate si in sodiu sau sare cu scopul scaderii colesterolului si a tensiunii arteriale.
  • Practicarea de exercitii fizice pentru o perioada de cel putin 30 de minute reprezentate de exercitii aerobice efectuate de cel putin patru ori saptamanal.
  • Slabirea in cazul persoanelor supraponderale.
  • Controlarea si monitorizarea tensiunii arteriale in cazul persoanelor hipertensive.

Comentarii

Am fost diagnosticată cu bloc major de ram stâng, aparent pe hipertensiune, și creșterea greutății...Am 42 de ani. Acum nu beau cafea decât rar și decafeinată, suc aproape niciodată, sare mai puțină, e drept slăbitul merge mai greu. Eu mă întreb acest bloc se vindecă vreodată? De exemplu, dacă doresc să alerg sau urc scări pt a slăbi, e permis? Din păcate consultul chiar pe bani era rapid, nu am primit multe date, nici nu pot face des controale. Iau Norvasc, și Nitropector, uneori nimic, mai aspirina cardio și valeriană. Tensiunea când o măsor e ok, poate aia mică prea mi9că (acum). 110/64..124/54 etc...cam așa. Puls e mai bun de când am luat omega 3 ulei de pește, dar era și 100 dacă mă enervam. Acum 64,74.. Păi, pare ok, dar uneori în urma stresului inima mă doare tare, și rar ajung să nu mai văd aproape pe stradă, amețesc. Nu mereu. Dar se întâmplă. Obosesc destul de repede, totuși merg măcar o oră pe jos zilnic. Ce părere aveți? 

Buna ziua, Din cauza oboselii excesive, si ametelilor pe la 18 ani mi s-a facut un EKG din care doctorul nu mi-s zis decat ca este vorba despre un bloc de ramura minor(nu a specificat stanga sau dreapta), si ca este vorba de o malformatie congenitala.Nu am mai facut investigatii sau tratament pt ca mi-a spus ca pot trai asa toata viata fara probleme. Acum am 28 de ani si la 25 am nascut baietelul;inca obosesc la efort, am foarte mari probleme de concentrare(dar s-ar putea sa nu aiba lgatura cu asta zic eu) si din cand in cand simt o durere acuta, ascutita de cate ori inspir in mijlocul pieptului care dureaza cateva minute apoi daca imi schimb pozitia si astept trece. NU mai spun ca umarul si muschii de la gat din partea stanga ma dor din cauza ca mi se pun noduri la gat pe muschi des si mi se blocheaza aproape tot gatul.Ar trebui sa ma ingrijorez? Sa incep sa fac iar analize?

Va multumesc pentru referatul detaliat in ceea ce priveste blocul de ramura, mi a fost intradevar de mare folos.Am reusit sa inteleg nu numai blocul dar si alte simptomatologii cardiace.Daca ati putea sa publicati,o imagine a blocului de ram dx sau st intr o electrocardiograma,sa vad exact expunerea lui prin impulsul electric.Sunt abia la portile medicinii si as vrea sa inteleg cat mai profund misterele ei.Va multumesc din suflet si am sa va urmaresc,o zi minunata!

Buna ziua va rog sa-mi spune-ti ce inseamna"bloc de ramura dreapta inchis" asa ceva mi-a iesit la o ecografie la inima......am o senzatie de nod in gat si sunt nelamurita si ingrijorata,o zi buna!!!

Va rog sa imi spuneti ce fel de bloc de ramura stang sau drept pentru ca lucrurile sunt diferite. Blocul de ram stang si hipertensiunea arteriala necontrolata (adica depinde daca tensiunea sub tratament medicamentos depaseste 140/100)sunt factori de risc minori de predictie a riscului cardiovascular perioperator ( reprezinta un risc pentru anestezie ,dar acesta este mic). Multa sanatate!

Buna ziua,

 

  Tatal meu a fost diagnosticat cu bloc de ramura.Urmeaza ca peste 2 zile sa faca operatie pentru cataracta.Ce pericol exista?Va rog mult sa-mi raspundeti cat mai repede.Dansul a fost diagnosticat in urma cu cativa ani,cu hipertensiune arterial si a urmat tratament cu tertensif si norvasc.

 Va multumesc anticipat.

Am fost diagnosticată cu bloc major de ram stâng, aparent pe hipertensiune, și creșterea greutății...Am 42 de ani. Acum nu beau cafea decât rar și decafeinată, suc aproape niciodată, sare mai puțină, e drept slăbitul merge mai greu. Eu mă întreb acest bloc se vindecă vreodată? De exemplu, dacă doresc să alerg sau urc scări pt a slăbi, e permis? Din păcate consultul chiar pe bani era rapid, nu am primit multe date, nici nu pot face des controale. Iau Norvasc, și Nitropector, uneori nimic, mai aspirina cardio și valeriană. Tensiunea când o măsor e ok, poate aia mică prea mi9că (acum). 110/64..124/54 etc...cam așa. Puls e mai bun de când am luat omega 3 ulei de pește, dar era și 100 dacă mă enervam. Acum 64,74.. Păi, pare ok, dar uneori în urma stresului inima mă doare tare, și rar ajung să nu mai văd aproape pe stradă, amețesc. Nu mereu. Dar se întâmplă. Obosesc destul de repede, totuși merg măcar o oră pe jos zilnic. Ce părere aveți? 

Buna ziua, Din cauza oboselii excesive, si ametelilor pe la 18 ani mi s-a facut un EKG din care doctorul nu mi-s zis decat ca este vorba despre un bloc de ramura minor(nu a specificat stanga sau dreapta), si ca este vorba de o malformatie congenitala.Nu am mai facut investigatii sau tratament pt ca mi-a spus ca pot trai asa toata viata fara probleme. Acum am 28 de ani si la 25 am nascut baietelul;inca obosesc la efort, am foarte mari probleme de concentrare(dar s-ar putea sa nu aiba lgatura cu asta zic eu) si din cand in cand simt o durere acuta, ascutita de cate ori inspir in mijlocul pieptului care dureaza cateva minute apoi daca imi schimb pozitia si astept trece. NU mai spun ca umarul si muschii de la gat din partea stanga ma dor din cauza ca mi se pun noduri la gat pe muschi des si mi se blocheaza aproape tot gatul.Ar trebui sa ma ingrijorez? Sa incep sa fac iar analize?

Pagini