Termen cautat
Categorie

Boala de reflux gastroesofagian


GENERALITATI:

Refluxul gastroesofagian, cunoscut si sub numele de reflux acid, apare atunci cand continutul stomacului se intoarce in esofag si/sau in gura. Refluxul este un proces normal care apare la copiii si adultii sanatosi. Majoritatea episoadelor de reflux sunt scurte si nu determina simptome suparatoare sau complicatii.

In schimb, la pacientii cu boala de reflux apar simptome deranjante, ca urmare a refluxului. Simptomele pot fi: arsuri la stomac, regurgitatii, varsaturi, dificultate sau durere la inghitire. Refluxul acidului din stomac poate afecta si corzile vocale, ducand la aparitia raguselii, sau chiar la aspiratia in plamani.

Ce este refluxul gastroesofagian?

Atunci cand mancam, alimentele ajung din gura in stomac trecand prin esofag. Esofagul este format din straturi musculare care se expansioneaza si se contracta pentru a impinge alimentele in stomac, printr-o serie de miscari numite miscari peristaltice.

La capatul inferior al esofagului, unde se uneste cu stomacul, exista un inel circular format din tesut muscular, numit sfincterul esofagian inferior. Dupa ce inghitim alimentele, sfincterul esofagian inferior se relaxeaza pentru a permite mancarii sa intre in stomac si apoi se contracta  pentru a preveni intoarcerea alimentelor si acidului in esofag.

Uneori, sfincterul esofagian inferior este slab sau se relaxeaza pentru ca stomacul este destins, permitand lichidelor din stomac sa se intoarca in esofag. Acest lucru se intampla ocazional la toti oamenii. Majoritatea acestor episoade apar la timp scurt dupa masa si nu cauzeaza simptome. In mod normal, in timpul somnului, refluxul acid apare foarte rar.

Refluxul acid: refluxul acid devine boala de reflux gastroesofagian atunci cand determina aparitia unor simptome suparatoare, sau afectarea esofagului. Cantitatea  refluxului acid necesara pentru a cauza boala de reflux gastroesofagian variaza.

In general, afectarea esofagului apare atunci cand acidul reflueaza frecvent, refluxul este foarte acid, sau esofagul este incapabil sa elimine acidul rapid. Cele mai frecvente simptome associate cu boala de refux sunt arsurile la stomac, regurgitatiile, durerea in piept, dificultati la inghitire. Tratamentul bolii de reflux are drept scop preventia unuia sau a tuturor simptomelor.

Hernia hiatala

Diafragmul este un muschi lat situat la baza plamanilor , care se contracta si se relaxeaza pe masura ce o persoana inspira si expira. Esofagul trece printr-o deschidere de la nivelul diafragmului numita hiatusul diafragmatic, apoi se continua cu stomacul.

In mod normal, diafragmul se contracta, ceea ce imbunatateste inchiderea sfincterului esofagian inferior, in special in timpul tusei, aplecarii in fata sau intinderilor. Daca exista o slabire a muschiului diafragmatic la nivelul hiatusului, stomacul poate aluneca partial prin diafragm in mediastin, formand o hernie hiatala.

Prezenta unei hernia hiatale favorizeaza refluxul acid. Hernia hiatala apare mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani. Obezitatea si sarcina pot contribui la aparitia si accentuarea simptomelor.

Simptomele refluxului acid

Oamenii care au arsuri la stomac de cel putin 2 sau 3 ori pe saptamana pot avea boala de reflux gastroesofagian. Cel mai frecvent simptom, arsurile la stomac care urca de-a lungul esofagului, afecteaza un numar mare de oameni. Senzatia de arsura apare in centrul pieptului, si ajunge uneori pana la nivelul gatului. Unele persoane pot simti un gust acid in gat. Simptomele mai putin frecvente sunt:

 • Durerile de stomac
 • Dureri in piept
 • Dificultati la inghitire (numita disfagie)
 • Durere la inghitire (numita odinofagie)
 • Laringita sau raguseala persistente
 • Durere in gat persistenta
 • Tuse cronica, astm cu debut recent, sau simptome de astm noaptea
 • Regurgitatii de alimente/lichide; gust acid in gat
 • Senzatia de nod in gat
 • Afectiuni dentare care se agraveaza
 • Infectii pulmonare recurente (numite pneumonii)
 • Sinuzita cronica
 • Senzatie de sufocare

Cand este nevoie de ajutor medical?

Urmatoarele semne si simptome pot indica o problema serioasa, si necesita prezentarea la medic:

 • Dificultate sau durere la inghitire (senzatie de alimente care se blocheaza in gat)
 • Scadere in  greutate neexplicata
 • Durere in piept
 • Senzatie de innecare
 • Sangerare (varsatura de sange rosu sau scaune negre, moi)

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul refluxului acid

Refluxul acid este diagnosticat pe baza simptomelor si raspunsului la tratament. La oamenii care au simptome de reflux acid, dar nu au semne de complicatii, se incearca un tratament initial prin modificarea stilului de viata si, in unele cazuri, cu medicamente. Testele specifice de diagnostic sunt necesare atunci cand diagnosticul este neclar sau daca sunt prezente semne sau simptome mai serioase, ca cele descrise mai sus.

Este important de exclus probleme care pot fi amenintatoare de viata si care pot produce simptome asemanatoare celor bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta se intampla mai ales cand apare durerea in piept , durere care poate fi simptomul unei boli de inima.

Cand simptomele nu sunt amenintatoare de viata si diagnosticul bolii de reflux nu este clar, se recomanda efectuarea unor investigatii.

Endoscopia digestiva superioara

Endoscopia digestiva superioara se realizeaza pentru a evalua esofagul. Se introduce in esofag , apoi in stomac si in duoden, un tub flexibil, care are o sursa de lumina si o camera care preia  imaginile si le transmite unui ecran. Daca exista leziuni la nivelul tubului digestiv superior, se pot preleva biopsii din acestea.

Studierea ph-ului esofagian pe 24 de ore

Este cea mai directa metoda de masurare a frecventei refluxului acid, desi  nu este intotdeauna utila in diagnosticul refluxului gastroesofagian sau proplemelor legate de reflux. Este rezervata pacientilor al caror diagnostic este neclar dupa endoscopie sau dupa o incercare de tratament. Este utila si pentru oamenii care continua sa aiba simptome in ciuda tratamentului.

Realizarea testului implica insertia unui tub prin nas, pana in esofag. Acesta este lasat in esofag timp de 24 de ore. In timpul acesta, pacientul tine un jurnal al simptomelor. Tubul este atasat unui dispozitiv care masoara cat de des acidul din stomac ajunge in esofag. Datele sunt apoi analizate, pentru a determina frecventa refluxului si relatia acestuia cu simptomele.

O metoda alternativa pentru masurarea ph-ului este utilizarea unui dispozitiv atasta la esofag si care transmite informatii legate de ph, catre un monitor aflat in exterior. Aceasta metoda evita necesitatea unui tub introdus in nas si in esofag. Principalul dezavantaj este faptul ca pentru a introduce dispozitivul trebuie sa se foloseasca endoscopia (nu este necesara si scoaterea dispozitivului, acesta se va elimina prin materiile fecale).

Manometria esofagiana

Manometria esofagiana implica inghitirea unui tub care masoara contractiile muschilor esofagului. Aceasta ajuta sa se determine daca sfincterul esofagian inferior functioneaza corespunzator. Testul este rezervat de obicei pacientilor la care diagnosticul este neclar dupa ce s-au realizat alte teste sau la care se ia in considerare interventia chirurgicala pentru boala de reflux.

Complicatiile refluxului acid

Marea majoritate a pacientilor cu reflux gastroesofagian nu vor dezvolta complicatii serioase, mai ales daca refluxul este tratat in mod adecvat.

Oricum, pot aparea o serie de complicatii serioase la pacientii cu boala de reflux gastroesofagian severa:

Ulcerul: ulcerele pot sa apara la nivelul esofagului ca rezultat al arsurilor produse de acidul din stomac. In unele cazuri, poate sa apara sangerarea. Sangerarea poate sa nu fie vizibila, dar poate fi detectata in scaun prin testul hemoragiilor oculte, care detecteaza urmele de sange in scaun.
Stricturile: acidul poate afecta esofagul, ducand la formarea de cicatrici si ingustari ale lumenului acestuia. Apare astfel blocajul (stricturi) care face ca alimentele sau medicamentele sa ramana in esofag. Ingustarea este determinata de tesutul cicatriceal care apare ca rezultat al ulcerelor esofagiene care sunt erodate in mod repetat, apoi se vindeca.
Afectarea gatului si plamanilor: la unii oameni refluxul acid ajunge  in gat, ducand la inflamatia corzilor vocale, durere in gat sau voce ragusita. Acidul poate fi inhalat in plamani si determina un tip de pneumonie (pneumonie de aspiratie) sau simptome ca de astm. Refluxul acid cronic in plamani pot cauza afectarea permanenta a plamanilor, numita fibroza pulmonara sau bronsiectazii.
Esofagul Barrett: apare atunci cand celulele normale care captusesc partea de jos a esofagului (celulele scuamoase) sunt inlocuite de alt tip de celule (celule intestinale). Acest proces apare prin lezarea repetata a esofagului, iar cea mai comuna cauza este boala de reflux. Celulele intestinale au un risc mic de transformare in celule canceroase.

Prin urmare, pacientii cu esofag Barrett vor fi monitorizati periodic prin endoscopie digestiva pentru a determina aparitia semnelor precoce de cancer.

Cancerul esofagian: exista 2 tipuri de cancer esofagian: adenocarcinom si carcinom cu celule scuamoase. Pentru adenocarcinom, un factor de risc este eofagul Barrett. Carcinomul cu celule scuamoase pare sa nu fie legat de boala de reflux gastroesofagian.

Un numar mic de pacienti cu boala de reflux vor face esogfag Barrett, iar din acestia, un numar si mai mic vor dezvolta adenocarcinom.

TRATAMENT:

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se trateaza in functie de severitate.

Simptomele usoare

Tratamentul initial pentru refluxul usor include modificari de alimentatie si utilizarea unor medicamente, ca antiacide sau antagonisti de histamina.

Modificarile stilului de viata: schimbarile din dieta si ale stilului de viata sunt recomandate de multi ani, si pot fi foarte utile la unii pacienti.

Scaderea in greutate, culcarea cu capul mai ridicat pot fi de ajutor.  Aceste masuri sunt incercate inainte ca pacientul sa se prezinte la medic.

In caz de simptome mai serioase, se recomanda prezentarea la medic. Scaderea in greutate poate ajuta la pacientii care sunt supraponderali sau obezi pentru a reduce refluxul. In plus, acesta aduce si alte beneficii pentru sanatate, scazand riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 si bolilor cardiace.

Culcarea cu trunchiul mai ridicat: majoritatea pacientilor au senzatia de arsura pe o perioada de 2-3 ore dupa masa, unii se trezesc noaptea cu aceasta. De aceea, se recomanda sa doarma cu capul mai ridicat, permitand gravitatiei sa impiedice refluxul acidului din stomac in esofag.

Evitarea alimentelor care determina aparitia refluxului

Unele alimente pot determina relaxarea sfincterului esofagian inferior ,permitand refluxul. Acestea sunt: excesul de cafea, ciocolata, alcool, menta, alimente grase.

Renuntarea la fumat: saliva ajuta la neutralizarea refluxului acid,iar fumatul reduce cantitatea de saliva din gura si din gat. Fumatul produce si scaderea presiunii de la nivelul sfincterului esofagian inferior si provoaca tuse, cu aparitia unor episoade repetate de reflux acid in esofag. Prin urmare, renuntarea la fumat poate ameliora sau duce la disparitia simptomelor usoare de reflux.

Evitarea meselor tarzii si a celor marite cantitativ: culcarea sau intinderea dupa masa, cu un stomac plin, creste riscul refluxului. Se poate reduce refluxul prin servirea ultimei mese cu 3 sau 4 ore inainte de culcare. Se recomanda si servirea unor mese mai reduse cantitativ, pentru a preveni supradistensia stomacului, care de asemenea, poate produce reflux.

Evitarea  hainelor stranse: pot crea discomfort, dar pot creste si presiunea din abdomen, fortand continutul stomacului sa ajunga in esofag.

Utilizarea gumei de mestecat: poate creste productia de saliva , care ajuta la curatarea esofagului de acidul din stomac.

Tratamentul medicamentos

Antiacidele

Antiacidele se utilizeaza de obicei pentru a elimina refluxul acid. Acidul din stomac este neutralizat doar pentru scurt timp dupa administrarea fiecarei doze si, prin urmare, acestea nu sunt foarte eficiente.

Antagonistii de histamina

Acestia scad productia de acid din stomac, dar sunt mai putin eficienti fata de inhibitorii de pompa de protoni. Exemple de antagonisti de histamina: ranitidina, famotidina. Se administeaza pe gura o data sau de doua ori pe zi.

Simptome moderate sau severe

Pacientii cu simptome moderat-severe ale refluxului acid, cu complicatii ale bolii de reflux sau cu simptome usoare dar care nu au raspuns la tratamentul de mai sus si la modificarile stilului de viata, au nevoie de tratament cu prescriptie medicala. Majoritatea acestor pacienti sunt tratati cu inhibitori de pompa de protoni.

Inhibitorii de pompa de protoni

Acestia sunt reprezentati de omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol si altii. Sunt mult mai puternici si mai eficienti decat antagonistii histaminici.

Tratamentul cu inhibitori de pompa de protoni poate dura aproximativ 8 saptamani. In functie de simptome, dupa 8 saptamani doza poate sa fie redusa sau intrerupta. Daca simptomele reapar in 3 luni, se recomanda tratament pe termen lung. Daca simptomele nu reapar in 3 luni, tratamentul poate fi necesar doar intermitent. Tinta tratamentului bolii de reflux este sa se administreze cea mai mica doza posibila de medicament , care controleaza simptomele si previne complicatiile.

Inhibitorii de pompa de protoni sunt medicamente sigure, desi pot fi scumpe, mai ales daca se administreaza timp indelungat. Administrarea lor pe termen lung se poate asocia cu un risc crescut de infectii intestinale, ca cea cu Clostridium difficie, sau cu o absorbtie redusa a vitaminelor ,mineralelor, si principiilor nutritive. In general, aceste riscuri sunt mici, dar recomandare este sa se ia cea mai mica doza posibil, pentru cea mai scurta perioada de timp posibila.

 Daca simptomele nu sunt controlate

Daca nu se obtine controlul simptomelor cu inhibitorii de pompa de protoni, se pot recomanda una sau mai multe din urmatoarele:

Cresterea dozei sau prescrierea altui inhibitor de pompa de protoni.
Administrarea acestor medicamente de 2 ori pe zi in loc de o singura data.
Analize suplimentare pentru a confirma diagnosticul si/sau pentru a determina daca simptomele sunt cauzate de o alta problema.
Poate fi luat in considerare tratamentul chirurgical.

Tratamentul chirurgical

Inaintea aparitiei medicamentelor care reduc acidul, descrise mai sus, tratamentul chirurgical era utilizat pentru cazurile severe de boala de reflux gastroesofagian care nu se rezolva cu tratament medicamentos. In general, chirurgia anti-reflux implica repararea herniei hiatale si intarirea sfincterului esofagian inferior. Cea mai frecventa metoda chirurgicala este fundoplicatura Nissen, prin care se aduce partea de sus a stomacului in jurul portiunii inferioare a esofagului.

Desi rezultatele chirurgiei sunt bune, pot sa apara complicatii, cum ar fi dificulatati la inghitire, o senzatie de balonare, diaree.

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune frecvent intalnita la nivelul populatiei generale, care trebuie recunoscuta si tratata corespunzator, pentru a ameliora calitatea vietii pacientului si pentru a preveni complicatii mai serioase.

Comentarii

Buna ziua! Am si eu o problema. De ceva vreme, cred ca mai bine de 6 luni, am hipersecretie salivara, in special seara cand ma asez in pat, si nu stiu ce ar trebui sa fac. Credeti ca e ceva serios sau poate fi un efect secundar al gastritei, deoarece am fost diagnosticata acum 2 ani cu Helicobacter Piloris. Ar trebui sa repet din nou anlizele? atunci m facut o gastroenterologie. Am 21 de ani. Va multumesc!

Buna ziua.Am fost diagnostiatica cu reflux dupa un tratament cu zaypreza timp de trei ani,neintrerupt.Acum am intrerupt tratamentul si am o salivare abundenta si dureri in capul pieptului cu arsuri.Urmez un tratament cu ranitidina si molitium,durerile din piept au cedat, arsura la fel dar salivarea abundenta ma deranjeaza f. tare.Daca ma puteti ajuta cu  sfat si ce regim alimentar trebuie sa urmez.

Multumesc ptr. timpul acordat.Luminita Gheorghe.

Va multumesc mult , d-le doctor pentru raspuns. Buletinul histopatologic are urmatorul text: FRAGMENT DE MUCOASA CU EPITELIU COLUMNAR CU HIPERPLAZIE FOVEOLARA REGENERATIVA, CU ZONE DE EROZIUNE SI FORMARE SUBIACENT DE TESUT DE GRANULATIE, CU PREZENTA FOCALA DE CELULE CALICIFORME IN EPITELIUL FOVCOLAR. MODIFICARILE CORESPUND PENTRU UN ESOFAG BARRETT, CU MODIFICARI REGENERATIVE EPITELIALE.

Nu am primit decat Nexium , la nevoie. Va ro foarte mult sa-mi raspundeti. Va multumesc anticipat si numai bine, Maria Dulau

Nu am primit nici un tratament medicamentos,doar nexium ,laNEVOIE.dE CE DIN MOMENT CE DIAGNOSTICUL MI-A FOST PUS; ESOFAG BARRETT URMARIT IN EVOLUTIE-ZONA SUPREDENIVELATA.Acesta este diagnosticul clinic.

FRAGMENT DE MUCOASA CU EPITELIU COLUMNAR CU HIPERPLEZIE FOVEOLARA SI METAPLAZIE INTESTINALA INCOMPLETA.

Descrierea microscopica- fragment de mucoasa de 1 mm recoltat endoscopic.

Descrierea microscopica-fragment de mucoasa de dimensiuni mici acoperit doar de epiteliu columnar, cu hiperplazie foveolara regenerativa, cu zone de eroziune si formare subiacent de tesut granulatie, cu prezenta focala de celule caliciforme in epiteliul foveolar.Modificarile corespund pentru un esofag barrett, cu modificari regenerative epiteliale.

Va multumesc anticipat pentru raspuns. Maria

Am fost diagnosticata cu esofag barrett. Va rog sa-mi recomandati un tratament si tot ce as putea face pentru prevenirea cancerului esofagian.Mierea de albine dauneaza?Multumesc anticipat.

Studiile arata ca a mai scazut nr celor afectati de RGE.

Eu am 20 de ani si am boala asta de 1 an si jumate. Am facut atatea tratamente, regim tinut drastic si nu mai imi trece. Nu stiu ce sa mai fac. Ma puteti sfatuii??? Unde sa ma mai duc, ce sa mai fac ca nu mai pot. Mi s-a luat de boala asta ca m-a doborat asa de tanara.

 Intrebarea mea este in ce masura refluxul gastro-esofagian poate cauza astmul bronsic. Baietelul meu are o tuse productiva pe care am tratat-o la medici alergologi dar la terminarea tratamentului tusea a reaparut. Ma intreb daca nu cumva tusea are o alta cauza. Recunosc cateva simptome din cele enumerate mai sus dar as dori mai multe explicatii. Va multumesc.

DIN TOT CE EXPLICATI D-VOASTRA SE ASOCIAZA CU SIMPTOMELE PE CARE LE GASESC LA MINE.INITIAL AM FOST LA MEDIC SI MI-A SPUS CA AM ASA CEVA DAR CA-MI POATE FACE CONSULT AMANUNTIT DUPA CE NASC,PTR CA SUNT INSARCINATA SI NU SE POATE FACE NIMIC.VA MULTUMIM PTR INFORMATII

Am 30 ani si am fost diagnosticat cu MICA HERNIE GASTRICA,urmez un tratament cu;motilium,sab simplex,uneori espumisan,de aproximativ 30 zile,respect si un regim alimentar ce implica fara grasimi,cruditati,prajeli alcool,cafea, tutun dar nu simt nici-o ameliorare.Astept un comentariu,o indrumare,orice.Cu mii de multumiri Florin.

Pagini